“Welk beeld hebben wij van de Martelaren van Gorcum?”
Fotoverslag Nationale Bedevaart Brielle in het Heilig Jaar
Foto: Vincent Kok
Zo’n 800 mensen kwamen op zaterdag 12 juli naar het heiligdom van de Martelaren van Gorcum in Brielle. De Nationale Bedevaart was een dag van gebed en ontmoeting rond het thema “Pelgrims van hoop”. De Nationale Bedevaart werd geopend met een eucharistieviering.
“Welk beeld hebben wij van de Martelaren van Gorcum?” vraagt bisschop Van den Hende in zijn homilie. Beelden van de negentien martelaren sieren de muren van de bedevaartkerk in Brielle. En op vele plekken in het bisdom en daarbuiten zijn beelden, glas-in-loodramen en schilderingen van de martelaren te vinden. De martelaren zijn “een voorbeeld, aansporing en voorspraak”, zegt de bisschop.
“Het beeld dat we van hen hebben is belangrijk. Want als we ze al te zeer laten zien als hele sterke mensen die nooit twijfelen en die nooit onderuitgaan, dan zijn ze misschien voor ons onbereikbaar. En dan zeggen wij: En wij dan met onze twijfel? En wij dan met onze gevoelens van zwakte en kwetsbaarheid?”, preekt de bisschop.
“Nee, ze zijn onze voorbeelden, onze voorspraak en onze aansporing, omdat Christus zelf in hen de kracht en het geloof heeft staande gehouden, omdat Jezus zelf zijn woord in hen heeft bewaard. En omdat Jezus zelf hen heeft geholpen om ook bij acute dreigingen zich vast te klampen aan de belofte van de Heer: Ik ben met u alle dagen (cf. Matteüs, 28, 20b).”
In de evangelielezing (Matteüs 10, 17-22) wordt gezegd: “Maakt u echter wanneer men u overlevert niet bezorgd over het hoe of wat van uw spreken: op dat ogenblik zal u worden ingegeven wat u moet zeggen. Want niet gij zijt het die spreekt, maar door u spreekt dan de Geest van uw Vader.”
“Dat is iets anders dan playbacken, het ‘karaoke van het evangelie’. Het moet door je hart gaan”, zegt de bisschop. “Een bedevaart is aan de ene kant een oefening van geloof en van devotie. Maar het is ook een leerschool om, wanneer wij de martelaren zien en in herinnering roepen wat hun getuigenis betekent, ook opnieuw hier vandaan te gaan met een aantal goede voornemens”, vervolgt hij.
“Ben ik bereid mijn zwakheid en kwetsbaarheid aan God op te dragen om kracht te krijgen (cf. 2 Korintiërs 12, 9)? Ben ik bereid om te getuigen van de Heer, ook als het moeilijk is en ik word uitgelachen? En ben ik bereid om steeds opnieuw door het vieren van de sacramenten ook werkelijk zelf opgebouwd te worden, zoals de martelaren werden opgebouwd?”
“We zijn kwetsbaar, maar geen ruïne. We hebben onze twijfels, maar we hebben de boodschap van het evangelie. En daar mogen we aan vasthouden, die mogen we met elkaar delen. Daartoe zijn we de Kerk. En als pelgrims van hoop, hoop ik dat we na deze pelgrimage ook anderen weten aan te sporen hun vertrouwen te stellen in de Heer. Ze hoeven niet te wachten tot ze de sterkste van de wereld zijn. En ze hoeven niet te wachten tot ze op alle vragen een antwoord hebben. Geef je aan de Heer die zegt: Ik ben met u. Jezus Christus is degene die altijd met ons is. Gisteren, vandaag en in eeuwigheid (Hebreeën 13, 8).”
“De hoop van de martelaren is de hoop van de Kerk. En de kracht en de oorsprong daarvan is Christus zelf. Dat maakte de martelaren sterk genoeg om hun leven te geven, omdat ze geloofden in het eeuwig leven. Dat maakte de martelaren sterk genoeg om zich toe te vertrouwen aan God, want Hij houdt ons leven vast, ook al staan anderen ons naar het leven en we worden gedood.”
De bisschop geeft in zijn homilie drie vragen mee voor de bedevaartgangers als “pelgrims van hoop” in dit Heilig Jaar.
Na de eucharistieviering volgde een lunch op het voorterrein. In de middag was er onder meer rozenkransgebed en werd de kruisweg gebeden in de omgang rond het martelveld. De dag werd afgesloten met lof met uitstelling van het Allerheiligste Sacrament met aansluitend een sacramentsprocessie en gebed en zegen bij het ciborium.
Hoofdcelebrant in de eucharistieviering was bisschop Van den Hende. Concelebranten waren bisschop Woorts (hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht en bisschop-referent voor bedevaarten), emeritus bisschop Van Luyn SDB, custos Jack Glas en andere priesters. Diaken Dits en diaken Osseweijer assisteerden. Lector was de heer Van der Pijl. De viering werd muzikaal ondersteund door jongerenkoor “Tutti” uit Gorinchem met dirigent Van der Poel.
Foto’s: Bisdom Rotterdam & Vincent Kok