Netwerk van liefde

Terugblik op een geslaagde, intensieve week zomerkampen

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 25 juli 2024

Foto’s: Zomerkampen en bisdom Rotterdam

Bisschop Van den Hende bezocht de zomerkampen op 16 en 17 juli

Op 16 en 17 juli bezocht bisschop Van den Hende vier zomerkampen. Het eerste kamp waar de bisschop op bezoek ging was in Dwingeloo. Georganiseerd vanuit de geloofsgemeenschap van de H. Marthakerk in Den Haag was een groep kinderen met hun begeleiders een week in Drenthe. De bisschop vierde met hen de eucharistie, waarin tijdens de woorddienst het evangelie van de barmhartige Samaritaan centraal stond. Pater Vincent Wang SVD, pastor in de parochie Maria Sterre der Zee, was bij het kamp aanwezig en concelebreerde. Daarna was de bisschop welkom bij de lunch in het kampgebouw waarbij geopend werd en afgesloten met gebed.

Het tweede kamp was het diocesane jongerenkamp in Doesburg. De bisschop werd ontvangen door pastoraal werker Hein Steneker en hij ontmoette de deelnemende jongeren en de andere begeleiders. Een aantal jongeren was voor het eerst mee, maar er waren ook bekende gezichten van vorige zomerkampen. “Zij keken er naar uit om bekenden weer te ontmoeten”, vertelt Hein Steneker na afloop. Hij was mee als geestelijk begeleider met het jongerenkamp, waar zes jongens en zeven meiden in de leeftijd van 15-17 jaar een week lang samen optrokken met in totaal vijf begeleiders.

Op 16 juli vierden ze met de bisschop de eucharistie, waarin tijdens de woorddienst het evangelie werd gelezen van de leerlingen die door Jezus twee aan twee werden uitgezonden. Ze mochten alleen een stok en sandalen meenemen. De bisschop benadrukte dat de belangrijkste bagage was het geloof in het evangelie in hun hart.

Hein Steneker: “De eucharistieviering met de bisschop werd vooraf met de jongeren voorbereid wat betreft de voorbeden, liederen en dergelijke. Na de viering was er voor en tijdens het avondeten een ontmoeting tussen de bisschop en de jongeren. Een van de deelnemers merkte op: ‘De bisschop herkende me nog van vorig jaar en wist nog waar we toen over gesproken hebben.’” Aan de maaltijd nam samen met de bisschop ook Anneke Donkers deel. Zij is als coördinator diocesane activiteiten betrokken bij de zomerkampen en contactpersoon voor de vrijwilligers die de kampen organiseren.

Het derde kamp dat de bisschop bezocht was op 17 juli het diocesane kamp voor kinderen in Schiedam. Hun kampterrein was gelegen tussen de A20 en de spoorlijn. Samen met de kinderen en hun begeleiders vierde de bisschop de eucharistie in de open lucht. Kapelaan Stefan Kuik (parochie H. Willibrordus, Lisse e.o.) concelebreerde en nodigde de kinderen uit om een voorbede uit te spreken.

Pauline Terpsta was leiding bij het kinderkamp. Zij vertelt na afloop: “Bij het kinderkamp zijn we een week lang met twintig enthousiaste deelnemers op pad geweest. We kijken terug op een week vol geloof, sport, spel en het maken en onderhouden van vriendschappen. Het was prachtig om te zien hoe goed er werd samengewerkt in de groepjes en hoeveel plezier de kinderen hadden. We hadden ook het geluk dat het weer ons gunstig gezind was. Het thema van het kamp was ‘Samen op Weg’, en elke dag werkten de kinderen aan het dagthema tijdens de dagopening en bezinning. Daarnaast gaven ze het thema vorm in prachtige tekeningen die tijdens de dagsluiting werden gepresenteerd. Een hoogtepunt van de week was het uitje naar Plaswijckpark op dinsdag, dat door de kinderen als fantastisch werd ervaren.”

Het laatste kamp dat de bisschop bezocht was het diocesane kamp voor tieners in Veenendaal. Bij aankomst van de bisschop waren de tieners druk bezig met een spel. Na een moment van rust en voorbereiding werd de eucharistie gevierd in de groepsruimte van het kampgebouw, waarbij de aan het kamp deelnemende pastor Sander Verschuur concelebreerde (parochie H. Theresia van Àvila, Dordrecht e.o.). Daarna was er bij de vuurplaats een groepsgesprek van de tieners en hun begeleiders met de bisschop. De tieners hadden voor dit gesprek de nodige vragen voorbereid en op papier gezet, zodat steeds een van hen een vraag kon voorleggen aan de bisschop. De vragen gingen over het geloof en ook over de taak van de bisschop als eerste herder van het bisdom, over zijn roeping en over dingen in zijn persoonlijk leven, zoals de vraag of de bisschop hobby’s heeft en of hij huisdieren heeft. Daarna was er een gezamenlijke maaltijd aan een lange tafel in de open lucht.

De tieners hadden deze week een vol programma. Er waren allerlei spellen en leuke activiteiten. Zo werd er bijvoorbeeld ‘levend Stratego’ gespeeld, geacrogymd (sportacrobatiek) en de groep ging lasergamen. “Daarnaast verdiepten we ons samen in het geloof tijdens de dagopening en dagsluiting”, vertelt Esther ten Broeke die mee was als leiding. “Ook steken we elk jaar de handen uit de mouwen om onze naasten te helpen. Dit jaar liepen we naar een verzorgingstehuis in Veenendaal om daar bloemen van karton en wol te knutselen met ouderen. Na een volle week gingen de deelnemers weer naar huis met nieuwe vrienden, mooie gesprekken en leuke ervaringen. Het was kortom weer een erg geslaagde week!”

De bisschop dankte de kinderen en jongeren voor hun actieve deelname en de goede sfeer die ze samen wisten op te bouwen. Hij sprak ook in de zomerkampen zijn waardering uit voor de begeleiders en gaf aan dat hun inzet en commitment hem een gevoel van trots geven. “Het is geweldig dat jullie als begeleiders zoveel tijd en aandacht geven om de zomerkampen mogelijk te maken voor zoveel kinderen en jongeren uit ons bisdom Rotterdam”, benadrukte hij.

“De zomerkampen voor kinderen, tieners en jongeren zijn al tientallen jaren een succes, om leeftijdsgenoten te ontmoeten, met elkaar activiteiten en groepsspellen te doen en inhoudelijk te verdiepen in het thema”, zegt Hein Steneker terugblikkend op de week.

“Het thema was dit jaar ‘Ga mee op weg!’ In de verdieping op het thema speelden bijbelverhalen een belangrijke rol. Zelf had ik als geestelijk begeleider de taak om bij het jongerenkamp die bijbelverhalen enige uitleg te geven en uit te werken in een activiteit, waardoor het verhaal betekenis krijgt voor jongeren in deze tijd. In mijn inleiding had ik aangegeven dat we met z’n achttienen op weg zijn gegaan, maar dat we elke dag ook nieuwe mensen ontmoeten, zoals Abram, Mozes, de Heilige Familie, Jezus en zijn leerlingen, de Emmaüsgangers en Filippus en de Ethiopiër. De actualisatie vond onder meer plaats in de vorm van gesprek, een spel, het maken van een poster en een foto en een rollenspel.”

De jongeren en de begeleiders kijken terug op een geslaagde, intensieve week met elkaar optrekken. “Overdag en ook elke avond waren er activiteiten. ’s Avonds werd afgesloten rond 23.00 uur met een korte dagsluiting: gebed, voorbeden, kaarsje branden, een verhaal, één of twee liederen”, vertelt Hein. “De volgende dagen is het altijd vroeg uit de veren, want om acht uur is er het ontbijt, waarna om ongeveer 9.00 uur het programma kon beginnen. Dat was zeer gevarieerd. Zo zijn we de eerste dag op de fiets naar een outdoor-centrum geweest, waarin de jongeren vlotten konden bouwen, daarna kanoën, pijl en boog schieten en langs touwladders in een hoge boom klimmen om via een kabelbaan weer naar beneden te gaan.”

“We speelden ‘levend Cluedo’ in de binnenstad van Doesburg en gingen op de fiets naar Arnhem op bezoek bij een zorgboerderij. Vooral de vele heuvels op en af, was een behoorlijke aanslag op de energie. Eenmaal aangekomen kregen de jongeren uitleg over het doel van de zorgboerderij en werden ze uitgenodigd om wat taken op het land te verrichten, zoals onkruid wieden, kapucijnen oogsten en kevers van de aardappelplanten schudden. Er was rondleiding langs de dieren, konijnen die ze konden knuffelen en biggetjes om te voeren. Er was een speurtocht in de binnenstad van Arnhem en de donderdag was uitgetrokken om te gaan zwemmen en ’s avonds werd er een quiz gespeeld en werden spellen gedaan rond het kampvuur. Daar waren op vrijdagavond bij de bonte avond ook de optredens, waarna de jongeren met elkaar verder praatten en liedjes zongen.”

Aan de bisdomkampen deden mee 53 kinderen, tieners en jongeren en 21 leiding. Aan het Willbrordkamp deden 35 kinderen mee met hun kampleiding.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven