“Tijdens de Wereldjongerendagen zei paus Franciscus tegen de jongeren: ‘Jullie zijn leerlingen van Jezus en jullie zijn ambassadeurs. Word geen ‘canapé christen’, maar kom van de bank af.’” Met deze woorden opende Mgr. Van den Hende het gespreksdeel van de Tour of Faith op 13 november. De jongerenontmoeting vond deze keer plaats in de kerk van de Emmausgangers in Rotterdam Zuid. De bisschop en de jongeren vierden eerst samen de eucharistie. Boris Plavčić pr. concelebreerde.
DoCat
In het verlengde van de oproep van de paus sprak Mgr. Van den Hende met de nieuwe DoCat in de hand kort over de sociale leer van de Kerk, oftewel het katholiek sociaal denken: “Jullie zijn ambassadeurs van solidariteit, van de menselijke waardigheid en het algemeen goed. En van subsidiariteit, want wat jij zelf kunt betekenen, moet je niet aan een ander overlaten.” Met nog één week te gaan voor het einde van het heilig jaar van de barmhartigheid, bad de bisschop het gebed voor van de gebedskaart van het heilig jaar. Daarna gaf hij het woord aan Dirk van der Goten, zeer betrokken bij de beweging van Sant’Egidio. Dirk van der Goten komt uit Antwerpen en is docent. In 1984 maakte hij kennis met de beweging in Rome, waar deze was ontstaan in 1968. “Ik was 18 jaar en leerde er leeftijdsgenoten kennen die zich niet schaamden dat ze christen waren en zo sterk getuigden van hun geloof.” Samen met Hilde Kieboom stond hij aan de wieg van Sant’Egidio Antwerpen.
‘De verhalen van Jezus zijn waar en alledaags’
Hij sprak op een indrukwekkende manier over de parabel van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10, 25-37). Met passie en praktijkverhalen legde hij uit wat het betekent om vriend te worden van de armen. Hij hield het eenvoudig. “Jezus zegt tegen de wetgeleerde: ‘doet gij evenzo.’ Jezus vraagt geen originaliteit van ons. Hij zegt: doe maar net hetzelfde als de barmhartige Samaritaan.” En hij schilderde hoe mensenmenigtes door stadscentra trekken: “Waar er iemand met een bekertje op de grond zit te bedelen, gaat de stroom er met een grote boog omheen. Net als in de parabel van de barmhartige Samaritaan. De verhalen van Jezus zijn waar en alledaags. Mensen maken een boog, meer nog om oogcontact te vermijden dan om iets te hoeven geven.”
“Iedereen zou eigenlijk een tijdje naast zo’n bedelaar moeten gaan zitten, om mee te maken wat zij meemaken. De wereld bestaat uit schoenen, benen en honden en kinderen. De Tour of Faith is misschien wel een moment van goede voornemens?” vroeg hij. “Als dat zo is, zou je kunnen besluiten om niet meer met een boog om iemand heen te lopen en oogcontact niet te vermijden. Het kan tot ongekende momenten van ontmoeting leiden.”
Drie rovers
In de parabel van de barmhartige Samaritaan wordt de man die onderweg is overvallen door rovers. Dirk van der Goten: “In de jaren die ik heb geprobeerd vriend te worden van de daklozen, heb ik geleerd dat het inderdaad rovers in meervoud is. Ze hebben drie concrete namen en ze komen vaak samen voor: verslaving, verlies van baan en breuk in relatie. Als die drie rovers samenspannen en de mens overvallen, ligt de moderne mens halfdood en hulpeloos langs de kant van de weg. Het maakt niet uit wie van deze rovers de eerste slag uitdeelt. In hun combinatie zijn ze vernietigend.” De Samaritaan ziet met zijn hart. Hij heeft medelijden en is barmhartig. “Hij pakt zijn tas en helpt de man met wat daarin zit. Geen stethoscoop. Hij is geen dokter. En dat hoeven wij ook niet te zijn. Je kunt helpen met wat je hebt.” Hij nodigde de jongeren uit om op bezoek te komen naar Antwerpen, of naar de gemeenschap in Amsterdam. Hij wees op de bijzondere icoon daar van de barmhartige Samaritaan: “Op die icoon is het gezicht van de Samaritaan identiek aan dat van de man aan de kant van de weg. Dat vat het thema van de barmhartigheid samen. Die ellende had ook mij kunnen overkomen, de bisschop, jou. En als die drie rovers op onze weg komen, zouden we willen dat er iemand in ons leven kwam die knielde, zijn reistas opende en die zei: stap maar in mijn auto ik ga voor u zorgen.”
Beginnen: gebed
Aan het eind van zijn verhaal wees hij op de passage die volgt op de parabel van de barmhartige Samaritaan. Dat is het bezoek van Jezus aan Maria en Martha (Lucas 10, 38-42). Terwijl Martha reddert, zit Maria aan de voeten van de Heer en luistert naar zijn woorden. “Er is zo veel te doen, we kunnen niet alles. Maar we kunnen wel voor iedereen bidden. Daarom beginnen we, waar Sant’Egidio ontstaat, met gebed. Het woord van de Heer brengt ons op de straat en in de steden. En het zijn ook de armen die ons terug naar de kerk brengen om te bidden."
"We krijgen bij Sant’Egidio Antwerpen veel bezoek uit Nederland en merken dat mensen echt bezig zijn met de vraag: wat betekent het evangelie in mijn leven? Zo is een gemeenschap gestart in Amsterdam en daarna Apeldoorn. Inmiddels is er ook een groepje begonnen in Utrecht.” Bisschop Van den Hende heeft Sant’Egidio uitgenodigd om naar Rotterdam Zuid te komen. Er is inmiddels een maandelijkse bijeenkomst met gebed gestart in de stad.
De jongerenontmoeting Tour of Faith werd afgesloten met een eenvoudige maaltijd.