Netwerk van liefde
Drie voorbeelden van hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne
Er is een grote solidariteit en bereidheid om Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komen te helpen. Het CIO en de Raad van Kerken adviseren parochies en protestantse gemeenten om een brugfunctie te vervullen en contact met de eigen burgerlijke gemeente te leggen die het aanspreekput zijn voor hulp. Geholpen wordt er op veel plekken.
In de gemeente Hillegom worden op dit moment iets meer dan honderd vluchtelingen opgevangen op het terrein van een bedrijf dat veel met Oost-Europese arbeiders werkt. Diaken Iwan Osseweijer bezoekt ze vanuit de parochie H. Willibrordus. “Samen met de protestantse kerken hebben we gesproken met de burgemeester en de afgelopen week geïnventariseerd: wat is de draagkracht en de bereidheid van mensen in de dorpen om vluchtelingen op te vangen? Die bereidheid blijkt immens groot.”
“Jonge en oude mensen, ze hebben veel verhalen. Ik sprak iemand uit Donetsk. Een andere persoon kwam uit Charkov. De mensen hebben niets meer. Ze hebben gezien hoe hun huis werd gebombardeerd. Een vrouw vertelde dat haar man en oudere broer in de oorlog vechten, terwijl zij hier is met haar kindje van anderhalf. Dat is wat mensen je meteen vertellen en wat aan de oppervlakte ligt. Daarna pas komen ze met hun emotie en existentiële vragen. Als Kerk is het onze taak om hen als broeders en zusters te ontvangen, een adempauze te geven en aandacht.”
“Met hulpverleners op de locatie heb ik gesproken over de Kerk in Oekraïne en het geloof van de mensen. We kunnen de mensen verwelkomen in onze kerken, het is een wandeling van ongeveer dertig minuten, en ik heb gewezen op de zondagse vieringen van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk elke week in Rijswijk. Komende zondag gaan we daar met enkele tientallen mensen naartoe. De priester daar wil ze heel graag ontvangen om de Oekraïners met elkaar te verbinden.”
“Ik ben diep geraakt door de grote bereidheid van de paters en de inwoners van die stad om de overweldigende stroom vluchtelingen te helpen.”
Ook wordt geld ingezameld voor de opvang van vluchtelingen net over de grens met Oekraïne. De parochie Christus Koning met kerken in Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Bergschenhoek, Pijnacker en Nootdorp startte een rechtstreekse hulpactie. Pastor Stefan Bladowski is afkomstig uit Polen en legde contact met de Poolse parochie St. Josef in Przemysl op tien kilometer van de grens met Oekraïne. Dagelijks komen daar duizenden vluchtelingen aan. De parochie, die wordt geleid door de paters Salesianen van Don Bosco, vangt hen op en zorgt voor hun eerste levensbehoeften.
In het project Solidarnosc (Solidariteit) regelt de parochie voeding, kleding en onderdak. “Wij hebben de parochie in Przemysl gekozen vanwege de enorme hulpvraag die zij hebben”, vertelt pastor Bladowsk die rechtstreeks contact heeft met de parochie. “Zij zijn het meest geholpen met financiële steun die zij zelf kunnen aanwenden voor hun hulpgoederen. Ik ben diep geraakt door de grote bereidheid van de paters en de inwoners van die stad om de overweldigende stroom vluchtelingen te helpen.”
Aan de oproep van pastor Bladowski om te helpen is veel gehoor gegeven. Johan van der Burg, lid van het parochiebestuur, vertelt dat er op 15 maart al meer dan € 45.000 bijeen was gebracht. “Afgelopen weekend werd in de kerken een brief voorgelezen waarin de priesters bedanken voor de hulp en de solidariteit. Dit heeft met geloof en solidariteit te maken. We weten: de lijn is kort tussen de priester en onze parochie hier en de priesters en de parochie daar en het geld komt op de goede plek terecht.”
Ondertussen heeft de parochie Christus Koning ook contact gehad met de burgerlijke gemeente over de opvang van vluchtelingen in Nederland. Johan van der Burg: “We hebben onderzocht of dat in de parochie kan, maar de gemeente kiest voor grotere opvanglocaties. En men heeft nu al gezegd, dat was de tweede brief die afgelopen zondag werd voorgelezen in de kerken, dat ze op die locaties hulp nodig zullen hebben: taalles en andere activiteiten. Dus dat zijn we nu aan het inventariseren.”
“Ik zie dat er heel veel samenwerking op gang komt voor de opvang van mensen uit Oekraïne.”
“Als ik het goed heb, zullen in onze gemeente tweehonderd mensen worden opgevangen”, vertelt diaken Ronald van Berkel van de H. Nicolaasparochie. Hij komt net terug van een overleg van de TaskForce Vluchtelingen Zoetermeer, een al langer bestaand overleg van kerken en de burgerlijke gemeente. “Ik zie dat er heel veel samenwerking op gang komt voor de opvang van mensen uit Oekraïne. Er zijn in Zoetermeer al jaren goede oecumenische contacten en er wordt ingezet op diaconie voor de stad. Dat betaalt zich nu uit. We weten elkaar makkelijk te vinden en kunnen snel schakelen.”
Ook binnen de parochie kan het snel gaan. Binnen korte tijd was er een werkgroep en was ook duidelijk dat de parochie, zoals ook de protestantse gemeente, als het kan ruimte beschikbaar zou willen stellen voor de opvang van vluchtelingen. Dat vraagt overleg en ook uitzoekwerk van onder meer de gemeente en de veiligheidsregio, maar de bereidheid is er. “Meteen werd gezegd: we moeten mensen een dak boven het hoofd kunnen gegeven en snel en goed helpen”, vertelt diaken Van Berkel. “En of je nou gastgezin bent, levensmiddelen of kleding inzamelt, of speelgoed voor de kinderen die eventueel komen; het zijn werken van barmhartigheid.”
“Afgelopen zaterdag was de Nicolaaskerk open en hebben driehonderd mensen een kaarsje aangestoken. Veel mensen hielpen mee om de dag mogelijk te maken. De opbrengst was voor Giro555 als aansprekend doel voor een brede groep mensen”, aldus de diaken. “De hele gemeenschap in Zoetermeer zegt: we willen helpen. De TaskForce Vluchtelingen heeft daarvoor de website vluchtelingenzoetermeer.nl, waarop mensen zich kunnen melden als vrijwilliger, als gastgezin of spullen aan kunnen bieden. Iemand zei: we doen nu meer dan toen het om de mensen uit Syrië ging. En dat klopt. Europa is nu de directe regio.”
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.