‘Hoop voor de kerk in Syrië en Irak’

Kerken, christelijke en algemene organisaties in Nederland slaan de handen ineen in een unieke coalitie, die campagne voert onder het motto: ‘Hoop voor de kerk in Syrië & Irak’. Zij reageren daarmee op de immense humanitaire ramp die plaatsvindt in Syrië en Irak. Christenen en andere minderheden worden vervolgd en uitgemoord. Mensen die het vege lijf willen redden slaan op de vlucht. Een eeuwenoude cultuur op de plek waar de historische wortels van het christendom liggen wordt uitgewist.

De campagne loopt van 1 februari tot 1 juni 2016. Doel van de campagne is om kerken, bevolking en politiek te stimuleren in te zien dat de blijvende christelijke presentie in Irak, Syrië en de omringende landen belangrijk is zowel nu als in de toekomst. ‘De kwaliteit van een beschaving hangt in belangrijke mate af van de ruimte die je biedt aan minderheden’, aldus één van de woordvoerders.

In deze campagne proberen kerken en organisaties de nood en de hoop van de kerk in Syrië en Irak onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De actie is geslaagd als er in de kerken, bij de bevolking en bij de politiek meer betrokkenheid ontstaat bij de situatie van christenen en andere kwetsbare minderheden in Irak en Syrië; en als omgekeerd de mensen in die landen meer besef krijgen van de betrokkenheid vanuit de Nederlandse samenleving bij hun inzet en leven. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in concrete bemoedigings- en gebedsacties.

De campagne wordt gevoerd met het logo van een afgeschoten kruis, waarbij de afgeschoten arm van het kruis is vervangen door het woord ‘hoop’. De campagne is geïnitieerd door Missie Nederland en de Raad van Kerken in Nederland, waarvan ook de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland lid is.

Bij de start van de campagne wordt de betrokkenheid bij de Kerk in Syrië en Irak in Nederland gepeild evenals de opvattingen over de vluchtelingenopvang. De campagnevoerders willen zicht krijgen op de vertrouwdheid van Nederlanders met de problemen waar de kerk in het Midden-Oosten voor geplaatst wordt. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe duidelijker het beeld.