Netwerk van liefde
Deelnemers kozen uit vier genomineerden Waakmaatjes van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
Op zaterdag 16 november werden in Nootdorp de tweejaarlijkse Elisabeth certificaten uitgereikt en de ‘brood en rozenprijs’ aan diaconale initiatieven in het bisdom Rotterdam. Dit jaar stond de uitreiking in het teken van het Heilig Jaar 2025 en de oproep om ons als pelgrims van hoop te verbinden met de armen.
Diaken Jos van Adrichem, voorzitter van de Diocesane Caritas Instelling (DCI), heet aan het begin van de dag alle aanwezigen welkom. Meer dan honderd mensen hebben zich verzameld. Zij vertegenwoordigen ruim dertig projecten en activiteiten waarin zorg voor de naaste centraal staat. Elk project ontvangt deze dag een Elisabeth certificaat, dat is genoemd naar de heilige Elisabeth van Thüringen. Zij trotseerde haar familie om vanuit haar geloof zorg te dragen voor de armen en zieken. Vier projecten zijn genomineerd voor de ‘brood en rozenprijs’. Daaruit kiezen de aanwezigen samen op deze dag een winnaar.
Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant in de eucharistieviering waarmee de dag begint in de H. Bartholomeuskerk. “In het evangelie zegt de Heer: zal de Mensenzoon bij zijn komst het geloof op aarde vinden?” zegt de bisschop. “Dat gaat niet alleen om het geloof dat wij het credo op kunnen zeggen. Maar het gaat ook over of wij de liefde die met het geloof verbonden is levend in ons midden hebben behartigd. Jezus zegt: je moet volharden in gebed. En dat geldt ook om te kunnen voortgaan op de weg van diaconie en caritas. Hoe kun je anders steeds opnieuw de liefde en de aandacht opbrengen als de Heer je niet inspireert? Hoe kun je anders steeds de zorg voor je naaste gestalte geven? In die zin horen bidden en geloof bij elkaar. En dus ook in geloof dienen, leren en vieren.”
“Toen ik de certificaten eerder deze week mocht tekenen, besef je pas op hoeveel terreinen u werkzaam bent, naar hoeveel mensen en omstandigheden uw aandacht uitgaat. Het is geweldig dat we zo ook in onze tijd niet verflauwen in naastenliefde en caritas. En dat we dat mogen dragen door allereerst samen te bidden en door ook in parochies te blijven bidden voor de mensen voor wie ons liefdewerk bestemd is. Bidden ook voor de omstandigheden waarin we verbetering willen brengen: licht in duisternis soms en warmte in koude. Als Jezus zegt ‘volhard in het gebed’ dan is dat opdat jullie die dingen die voor het Rijk van God belangrijk zijn kunnen blijven doen. Hij spoort ons aan. En als we van dag tot dag dicht bij Hem blijven met ons hart, dan kan ons hart en kunnen onze handen in Jezus’ naam daar zijn waar anderen ons nodig hebben.”
Na de eucharistieviering wordt de ontmoeting vervolgd in de ruimte naast de kerk. Diaken Colm Dekker is uitgenodigd om te vertellen over de spiritualiteit en het werk van de gemeenschap van Sant’Egidio. Colm Dekker is lid van Sant’Egidio in de stad Amsterdam. Colm Dekker vertelt hoe de leden van Sant’Egidio “vrienden van de armen” willen zijn. “We zijn geen hulpverleners, maar vrienden”, zegt hij. “Vergelijk het met een vriend die jou over zijn problemen vertelt. Dan vraag je ook: wil je dat ik het oplos, of wil je dat ik naar je luister?”
Hij vertelt over menselijke contact. “Nog steeds indrukwekkend vind ik hoe een vrouw in huilen uitbarstte toen ik haar vroeg: ‘Hoe gaat het met je?’ De vrouw leefde op straat en vertelde hoe lang het geleden was dat iemand haar die eenvoudige vraag had gesteld.”
Paus Franciscus heeft Sant’Egidio recent bezocht in Rome en de beweging toen gekarakteriseerd aan de hand van drie p’s: preghiera, poveri, pace. Of in het Engels: prayer, poor, peace. Bidden, de armen en inzet voor vrede vatten het werk van Sant’Egidio samen.
“Veel activiteiten van Sant’Egidio zullen u bekend voorkomen, omdat ze raakvlakken hebben met wat u doet”, zegt Colm Dekker. “En ook zult u de ervaring herkennen dat je soms nieuwe vragen krijgt vanuit het contact dat je met mensen hebt, dat je je soms afvraagt: hoe krijgen we dat rond? En dat het dan toch kan lukken. Daarom is het ook zo belangrijk om te blijven bidden.”
Er is ruimte voor vragen uit de zaal. Een van die vragen is: hoe komen jullie aan vrijwilligers voor alle activiteiten? Colm Dekker geeft aan dat dit op sommige momenten en bij sommige activiteiten best een uitdaging is. Maar dat ondertussen jonge mensen in de stad graag meehelpen bij de maaltijden voor daklozen en hun vrienden meenemen. “Sommige mensen komen bij ons binnen vanwege het gebed en willen vervolgens ook meehelpen. Andere mensen komen binnen voor het meehelpen en kunnen we uitnodigen voor het gebed.”
Dan is het woord aan vertegenwoordigers van vier diaconale projecten die vooraf zijn genomineerd. Zij maken kans op de wisseltrofee van de ‘brood en rozen-prijs’. Elk project presenteert zich kort (zie de beschrijving hieronder):
Er worden stembriefjes uitgedeeld die worden verzameld tijdens de lunch, die deze ochtend klaar is gemaakt door vrijwilligers die zijn gekomen om te helpen. Dan ontvangen alle projecten uit handen van de bisschop een certificaat. De vier genomineerden blijven over. En dan blijkt wie de aanwezigen hebben uitgekozen voor de ‘brood en rozen-prijs’: Waakmaatjes van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. Dit project ontvangt van de DCI een bijdrage van € 500. De andere drie genomineerden ontvangen een bedrag van € 250 voor hun project.
Over twee jaar worden de Elisabeth certificaten opnieuw uitgereikt en een nieuwe winnaar van de ‘brood en rozen-prijs’ gekozen. In de tussentijd kan iedereen diaconaal geïnspireerd blijven door de diaconale agenda die aan deze dag is verbonden, waarin alle projecten zijn opgenomen. De diaconale agenda wordt binnenkort verzonden in het bisdom. De diaconale agenda wordt mede mogelijk gemaakt door de DCI.
Dit waren de vier genomineerden projecten die een bijdrage van de DCI ontvingen:
Waakmaatjes van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam (winnaar ‘brood en rozenprijs’)
Bij dit project waken vrijwilligers in het Maasstad ziekenhuis bij patiënten in de laatste levensfase. Het gaat om patiënten met weinig familie of vrienden, die een klein sociaal netwerk hebben. Vrijwillige coördinatoren regelen de inzet van de waakmaatjes. Juist als het leven eindigt willen de vrijwilligers er zijn en met een medemens op (de laatste) weg gaan.
Wekelijkse maaltijd voor daklozen vanuit de communiteiten SVD en SSpS ’s-Gravenhage
Elke woensdag worden ‘s ochtends na de viering boodschappen gedaan voor een eenvoudige maaltijd. Per fiets worden de maaltijden door de paters naar het Malieveld gebracht voor de dak- en thuislozen. Er wordt ook soep van De Soepbus uitgedeeld. De Noodhulp van parochie De Vier Evangelisten levert het brood. De Chinese gemeenschap stelde een bakfiets ter beschikking. Regelmatig helpen zij, net zoals de Indonesische gemeenschap, mee bij de maaltijden.
Werken van Barmhartigheid, ervaren door jongeren in de parochie Pax Christi Woerden
Wat zeggen de werken van barmhartigheid ons en hoe kunnen we ze toepassen in ons eigen leven? Daarover gaat het tijdens de bijeenkomsten van de jongerengroep in de parochie. In drie bijeenkomsten met jongeren wordt telkens een werk van barmhartigheid besproken. Daarna volgt een link naar het heden om als laatste samen te komen om te doen. Jongeren merken hoe je je geloof kunt laten zien in het dagelijks leven door er te zijn voor de ander.
Kerstpakkettenactie van de samenwerkende Diaconieën Sint Maartenparochie & Protestantse Gemeente Noordwijk
Dit project wil mensen laten merken dat zij niet alleen staan, juist met Kerstmis. Aandacht blijkt voor veel mensen belangrijker dan de gift van een pakket. Daarom is men naast kerstpakketten ook kerstattenties gaan bezorgen. In 2023 werden 481 adressen bezocht, 216 pakketten bezorgd en ontvingen 40 gezinnen met jonge kinderen of een baby een extraatje. De pakketten of attenties die niet konden worden bezorgd zijn aan zorginstellingen en de Voedselbank geschonken.
Alle projecten die een Elisabeth certificaat ontvingen uit handen van de bisschop worden opgenomen in de ‘diaconale agenda’ die binnenkort wordt verspreid in het bisdom Rotterdam. Dit zijn de projecten die een Elisabeth certificaat ontvingen:
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.