WJD'ers gaan in Praag door heilige deur
image

Op donderdag bezoekt de groep de Sint Vitus kathedraal. De heilige deur van deze kathedraal is alleen op zondagen geopend, maar speciaal en alleen voor de Nederlandse groep ook deze middag. (Foto: Ramon Mangold)

Op donderdag starten de jongeren de dag met de viering van de eucharistie. Na het ontbijt vertrekken de drie bussen naar Praag. Rector Walter Broeders preekt deze ochtend vanuit de Schriftlezingen over vertrouwen (Jer. 2, 1-3.7-8.12-13; Mt. 13, 10-17). "Een acrobaat, die in de lucht wordt gegooid, vertrouwt erop dat hij wordt opgevangen door collega's. Als het een keer fout gaat, is het vertrouwen weg. Vertrouwen komt te voeten gaat te paard, zegt het spreekwoord."

image
Foto: Ramon Mangold

Vertrouwen

"Is je vertrouwen groot genoeg om je achterover te laten vallen in de verwachting dat iemand je opvangt? Misschien niet. Maar als ik straks op appeltaart trakteer, accepteer je wel? Je weet niet of ik er wat in gestopt heb, je hebt blijkbaar een groot vertrouwen. En wat als het gaat om God en Jezus Christus?" vraagt rector Broeders. "Juist in deze tijd waarin een eigen mening hoog wordt geacht, hoe groot is ons vertrouwen in God en in Jezus Christus en zijn weg?"

Rector Broeders preekt over de dagheilige, Johannes Nepomuk. "Hij heeft een groot vertrouwen uitgestraald in God en zo werd hij betrouwbaar voor mensen. Hij studeerde veel, las veel en bad veel. Nepomuk wist dus van de trouw van God, hoe Hij zijn volk trouw bleef in de woestijn en bracht naar het beloofde land, en trouw bleef toen het volk ontrouw was en naar eigen maaksels greep, in plaats van op Hem te vertrouwen." Nepomuk werd geboren in Praag. Hij werd vicaris-generaal. Van heinde en verre kwamen mensen naar hem luisteren. De koning zag het gebeuren en wilde hem aan het hof hebben. Maar Nepomuk weigerde, hij bleef trouw aan zijn bisschop, aan zijn taak en het apostolaat van de Kerk. Wel werd hij biechtvader van de koningin, Sophia van Beieren. De koning wilde op een moment graag weten wat zij had gebiecht, maar Nepomuk zweeg. Hij werd gemarteld, zijn handen en voeten werden gebonden en zo werd hij in de Moldau geworpen, die stroomt door Praag."

image
Foto: Ramon Mangold
"Vertrouwen komt te voet en vraagt geloof om ons in vriendschap te binden. Jezus noemt zijn leerlingen vrienden, op grond van het gebod 'bemint elkaar'. De gedachte voor vandaag om over na te denken is: waag altijd de vriendschap met God, waag altijd de vriendschap met Jezus. Maak de deur van je hart open en leer gaandeweg, stap voor stap, want vertrouwen komt immers te voet, van diezelfde vriend Jezus. Luister naar wat wordt gezegd in de parabels en laat je vertrouwen in Hem groeien van iets kleins in iets groots, dag na dag in je gebed, meditatie, eucharistie. Dat je op die manier een betrouwbare zoon of dochter mag worden die mag leven uit de bron van levend water, die de trouw weet te bewaren ook als het moeilijk wordt. Moge dat de vrucht zijn van deze heilige eucharistie."
image

De heilige Nepomuk kijkt uit over de stad. (Foto: Ramon Mangold)

Van Eichstätt naar Praag

Bij het afscheid zijn de bisschop van Eichstätt en de rector van het seminarie aanwezig. Namens de WJD'ers wordt het seminarie een beeldje van de patroonheilige van het bisdom Rotterdam, heilige Laurentius, aangeboden, vervaardigd door de benedictijner monnik Leo Disch uit Vaals.

's Middags komen de jongeren aan in Praag. Daar bezoekt de groep de Sint Vitus kathedraal. De heilige deur van deze kathedraal is alleen op zondagen geopend, maar speciaal en alleen voor de Nederlandse groep ook deze middag. De jongeren verzamelen zich voor 17.00 uur bij de kerk. Bisschop Van den Hende vertelt dat je de heilige deur aandachtig door mag gaan, met gebed. "Jezus heeft gezegd: 'Ik ben de deur.' Door de heilige deur gaan wil zeggen dat je ook vandaag met een fris geloof in het leven met Jezus wil staan." De jongeren bidden de Geloofsbelijdenis en het Onze Vader en wachten daarna in stilte. En dan rond 17.00 uur, als alle toeristen de kerk hebben verlaten, zwaait de heilige deur open om de jongeren binnen te laten.

De jongeren stappen door de deur de gewijde ruimte van de magistrale kerk binnen. "We zijn de levende stenen van de Kerk," vertelt bisschop Van den Hende als de groep binnen is. "Samen kun je bouwen aan het Rijk van God, de liefde van God laten zien. We hebben over barmhartigheid gesproken, in je leven gaat het erom je ogen en oren de kost te geven om te zien wat nodig is in het licht van het evangelie. Ook als je straks weer thuis bent, mag je je geruggesteund weten door Gods liefde en trouw."

De groep zingt daarna samen de hymne van het heilig jaar en vult zo de kerkruimte met gezang. De jongeren bidden voor de paus en zijn intenties en daarna is er gelegenheid om de kerk te bezichtigen. Heel speciaal is daar het rijk versierde graf van de heilige Nepomuk te vinden, waar velen even bij stilstaan. De kathedraal is prachtig en nodigt uit tot gebed. Na een uur gaat de kerk weer dicht en zwerven de jongeren uit over de stad voor het avondeten. Velen bezoeken de Karelsbrug, waar een beeld van de heilige Nepomuk staat en een klein eindje verderop de plaats is gemarkeerd waar hij van de brug werd gegooid.

De jongeren overnachten in een hostel in Praag.

image

Foto: Ramon Mangold