Foto: Ramon Mangold
Dinsdag 19 juli staat in het teken van een bezoek aan het concentratiekamp Dachau. In groepen gaan de jongeren over het terrein. Ze bekijken de borden met informatie en de vele foto's van mensen die er slachtoffer werden van de Nazi-terreur. Dachau werd gesticht in 1933, kort nadat Hitler rijkskanselier was geworden, aanvankelijk als kamp voor politieke gevangenen maar uiteindelijk een plek waar mensen als ongewenste personen werden vernietigd. Eind 1944 waren er meer dan 63.000 gevangenen in Dachau en nabijgelegen kampen. De gevreesde SS leidde het kamp. De omstandigheden waren erbarmelijk.
Eucharistieviering
In de kapel op het terrein vieren de jongeren de eucharistie. In het openingswoord vertelt bisschop Van den Hende: "Als je je indenkt hoeveel mensen hier op gruwelijke wijze bijeen zijn gedreven, als waren ze vee, dan kun je je wellicht indenken dat zij temidden van ervaringen van lijden en angst ook hun gedachten en verlangens hadden aangaande vrede. Elkaar vrede wensen in deze viering is op zijn plaats op deze plek, omdat de Heer het verlangen naar vrede in ons gaande houdt. Moge deze eucharistie ons hart daartoe openen."
"Deze plek mag ons herinneren aan waar we als christenen in geloven."
"In de wereld gebeuren verschrikkelijke dingen, zoals hier in Dachau. Er is steeds weer behoefte aan een netwerk van liefde tot opbouw van een beschaving van liefde. Je mag erin delen en je mag jouw bijdrage leveren. De zalige Titus Brandsma is een 'held' van zijn tijd. Hij was net als wij een gewoon mens, maar hij kon boven zichzelf uitstijgen door de kracht van God, waar hij in geloofde." En rechtstreeks tot de jongeren: "Ook op jou wordt een beroep gedaan om je talenten in te zetten met de hulp van de Heer."
Christus in het graf
Later in de middag bezoeken de jongeren de voormalige capucijnenkerk in Eichstätt. Daar bevindt zich een replica uit het jaar 1150 van de heilig graf kerk in Jeruzalem. De jongeren reizen in drie bussen. Per bus bezoeken ze de kerk, waar Mgr. Van den Hende een korte uitleg geeft voordat de WJD'ers de replica bekijken en door heilige deur gaan die er in het jaar van de barmhartigheid is aangebracht.
Mgr. Van den Hende: "Veel mensen trokken naar het heilig land om de plaatsen te bezoeken die verbonden zijn met het leven van Jezus. Maar er zijn ook veel mensen, toen net als nu, die daarvoor geen geld hebben, terwijl ze wel met Jezus op weg willen gaan." Op deze plaats van de replica van het heilig graf konden mensen in gebed stil staan bij de Heer en zijn lijden en sterven. De replica is bijzonder, omdat hij heel oud is en hij laat zien hoe de heilig graf kerk er in de middeleeuwen bij stond. "Nu we wereldwijd in de Kerk het heilig jaar van barmhartigheid beleven denken we aan Jezus en zijn liefde en ook aan zijn sterven aan het kruis," aldus de bisschop.
Daarna sluiten de jongeren het dagprogramma af met het avondgebed. In het seminarie van Eichstätt wacht de avondmaaltijd. Na een gesprek in de deelgroepen over de ervaringen van de dag is er 's avonds een vrij programma.