WJD-reünie in Rijswijk
image

WJD 2016. (Foto: Ramon Mangold)

Op zondag 9 oktober kwamen ruim 100 jongeren, deelgroepleiders en het WJD-kernteam bijeen in Rijswijk voor de WJD-reünie. Het programma opende met een fotoreportage, waardoor de sfeer van de WJD weer helemaal terugkwam. Daarna vertelden twee jongeren wat voor hen het hoogtepunt was van de WJD. Een jongere uit Bergen op Zoom vertelde wat hij het mooiste moment van de WJD vond: de avond van barmhartigheid. Daarna vertelde een jongere uit Den Haag hoe ze tijdens de WJD haar weg van barmhartigheid oefende en dat ook wil volhouden. De woorden van paus Franciscus staan haar in het geheugen gegrift: “Ik wil niet op de bank hangen. Ik wil van positieve betekenis zijn in deze wereld. Dus: schoenen aan, veters strikken en gaan!”

In beweging komen

Het kernteam koos als thema voor de reünie: in beweging komen. Na de enthousiaste getuigenissen werkte Mgr. Van den Hende het thema uit in een korte inleiding. “Als je de foto’s ziet, merk je hoeveel we met elkaar hebben meegemaakt,” zei hij. “Je komt in je hart en geest weer in beweging. Met de WJD zijn we in beweging gekomen naar de paus toe en naar elkaar. Het is een rijkdom dat je elkaar opzoekt in het geloof dat de Heer ons bijeen roept.” De bisschop herinnerde aan het moment waarop paus Franciscus de DoCat presenteerde. “Hij zei jullie als ambassadeurs deze taak op je te nemen om te komen tot solidariteit. Hij riep jullie op om eropuit te trekken om in naam van Jezus liefde te brengen waar haat is en te bouwen goede verhoudingen in het licht van het evangelie. ‘Kom van de bank,’ zei hij. Ieder met je talenten in je parochie en de gemeenschap ter plaatse.”

De bisschop riep de jongeren op om hun band met de Heer te bewaren, om te getuigen van Gods liefde in woord en daad, en een aandeel te hebben in de zending van de Kerk. “Dat is niet anders dan dat we als netwerk van liefde bouwen aan een beschaving van liefde in Jezus’ naam. Dat we armoede niet bestempelen als domme pech of eigen schuld en dat we niet wegkijken als mensen in de problemen komen,” aldus de bisschop. En hij voegde eraan toe: “Naarmate je mensen bedankt voor het goede wat ze doen, denk aan iets eenvoudigs als het verkeer, ben je iets aan het opbouwen in plaats van het afbreken. En zie er op toe dat je dingen die verkeerd gaan bij anderen niet nog grover en ruwer maakt, maar in zekere zin tot stilstaan kunt brengen. Jezus heeft de mensen niet verwenst aan het kruis, maar hij vroeg God om hen te vergeven. Door het goede te bevorderen en het kwade niet nog erger maken, kunnen we reeds instrument zijn van de Heer. Als we verbonden blijven met de Heer, van Hem getuigen en in beweging komen met daden van liefde, zijn we zelf als Kerk één grote uitnodiging. Dat laatste hoopt de paus, dat het tot gesprek komt, want hij heeft jullie tot ambassadeurs benoemd.”

Deelgroepen

De jongeren gingen daarna in hun deelgroepen in gesprek, waarbij de deelgroepleiders de hun inmiddels zeer vertrouwde rol weer op zich namen. Hoe kijk je terug op de WJD en wat was voor jou een hoogtepunt? was één van de vragen. En: hoe waren de dagen toen je weer thuis was en hoe heb je je ervaringen een plek kunnen geven? Wat neem je mee van de WJD naar je parochie, hoe kom jij in beweging? Wat is jouw stip op de horizon een doel of punt waar je de komende jaren naartoe werkt? Het laatste werd beeldend uitgewerkt met een groot vel aan de muur met de horizon. Aan het eind van de middag was hij volgeplakt met een grote hoeveelheid veelkleurige stippen.

"God wakkert de liefde in ons aan en we mogen instrument worden van zijn barmhartigheid."

‘Voor God telt iedere mens’

Later in de middag vierden de jongeren de eucharistie in de nabijgelegen Heilige Bonifatiuskerk. De WJD-band verzorgde de muziek. Mgr. Van den Hende was hoofdcelebrant en de aanwezige priesters concelebreerden. Diaken Eli Stok, mee naar de WJD als deelnemer-seminarist en inmiddels diaken gewijd, was diaken van dienst. De bisschop preekte nogmaals over het thema in beweging komen. Hij verwees daarbij naar de uitreiking van een prijs aan dokter Pietro Bartólo van Lampedusa. De bisschop woonde de prijsuitreiking bij, op zaterdagmiddag 8 oktober in de Martinikerk in Groningen, door de stichting INLIA. Mgr. Van den Hende: “Deze dokter zegt: zet toch geen hek om je hart. Hij hoopt dat Europa een huis kan zijn voor velen. De God die we aanbidden is een God van alle mensen, zegt hij. En al geloven niet al die mensen in God, zijn liefde gaat wel naar al die mensen uit. Als dokter wil hij dat laten zien in wat hij zegt en doet. Als iemand in beweging is gekomen, is het die dokter wel.”

“Voor God telt iedere mens,” aldus de bisschop in zijn homilie. “We mogen dankbaar zijn dat God zo van iedere mens houdt. En we mogen dankbaar zijn voor die dokter. Als je in Jezus gelooft, kan het niet anders dan dat je je bij Hem aansluit. Op jouw plek en met jouw mogelijkheden. Als het de vrucht van de WJD mag zijn dat ons hart open is gegaan op die manier, dan staat de wereld nog wat te wachten. God wakkert de liefde in ons aan en we mogen instrument worden van zijn barmhartigheid. Mogen we daarvoor bidden en openstaan en zo onze pelgrimstocht van liefde elke dag met vertrouwen voortzetten.”

Afsluiting en vervolg

De reünie werd afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd. Tot slot kregen de jongeren onder meer het magazine uitgereikt over de WJD met artikelen over de gezamenlijke reis van de bisdommen Breda en Rotterdam en de jongeren van het bisdom Paramaribo. Plus een flyer met de data van de bijeenkomsten van Tour of Faith. Jongerenwerkster Fredi Hagedoorn: “De reünie was tevens de start van het nieuwe Tour of Faith seizoen. Op deze maandelijkse jongerenontmoetingen kunnen jongeren uit het bisdom Rotterdam elkaar ontmoeten en hun geloof blijven vieren en verdiepen.”

“De woorden van de paus om in beweging te komen vormen voor jongeren een uitdaging om stappen in hun geloof te blijven zetten, om de ervaringen van de WJD om te zetten in daden,” aldus Fredi. “Bijvoorbeeld door lid te worden van een jongerengroep, om te zien naar mensen in hun eigen omgeving, regelmatig te bidden. Regelmatig samenkomen bij de Tour of Faith helpt daarbij.”