Inspiratie

Vronesteyn sluit studiejaar af: huis van de opleiding en huis van de roeping

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 20 juni 2024

Rector Broeders bedankt tuinman Ton Groenewegen die zich als vrijwilliger inzet voor Vronesteyn. (Foto’s: Bisdom Rotterdam)

Aanmelden voor het nieuwe studiejaar kan tot 15 juli en aanmelden voor “Kom en zie” tot 15 september

Op maandag 17 juni sloten bisschop Van den Hende en staf en studenten van Vronesteyn het studiejaar af met een eucharistieviering en een gezamenlijke maaltijd. Bisschop Van den Hende was hoofdcelebrant. Rector Broeders, pastoor Flohr en pastor Aardoom concelebreerden. De Schriftlezing en voorbede werden gelezen door studenten, die ook acoliet waren in de viering.

“Als de Heer ons roept, is dat geen kwestie van antwoorden omdat het meteen helemaal op onze maat gesneden is. Maar wel antwoorden, omdat je gelooft dat de Heer je vormt en je voorgaat op de weg van dienstbaarheid en je klein maken”, zegt de bisschop in zijn homilie. Dat dit veel kan vragen laten de martelaren zien. De bisschop noemt met name de heilige Martelaren van Gorcum en pater Titus Brandsma.

“Het is duidelijk dat de Heer ons vraagt om Hem in zijn liefde na te volgen”, preekt de bisschop. “In iedere eucharistieviering krijgen we daartoe de kracht, omdat Jezus zelf zich aan ons geeft in het sacrament van zijn lichaam en bloed. Zijn dood aan het kruis is aan de ene kant de grootste vernedering die wij kennen. Aan de andere kant is die door zijn verrijzenis ook de grootste overwinning die wij mogen vieren. Laten we niet te gauw zeggen dat de weg van de Heer voor ons niet navolgbaar is. Maar laten we ontdekken wat er in ons leven wordt gevraagd. Waar durven wij onszelf te verliezen omwille van de Heer? In het besef, dat terwijl wij het nodige loslaten voor de Heer, door Hem tot voltooiing wordt gebracht wat Hij in ons begonnen is.”

Aan het slot van de eucharistieviering vraagt de bisschop om zegen voor Vronesteyn. “Vronesteyn is het huis van de opleiding en ook het huis van de roeping”, benadrukt hij. “Dit huis is de plek waar we samen bidden, waar we God vragen om nieuwe priesters en diakens. Zo kunnen we ons steeds opnieuw aan de Heer toevertrouwen door onze inzet, maar vooral door zijn aanhoudende aandacht voor ons”, aldus de bisschop.

De ontmoeting wordt na de eucharistieviering vervolgd met een gezamenlijke maaltijd. Rector Broeders bedankt daarbij de medewerkers van de huishoudelijke dienst, Lianne Damen en Mariëtte Doderer, en tuinman Ton Groenewegen die zich als vrijwilliger inzet vanuit een grote betrokkenheid op Vronesteyn. Ook de nieuwe studiebegeleider van Vronesteyn, Laura Migliori, is deze middag en avond aanwezig. Zij is de opvolger van Liesbeth Stalmeier en zal de studenten vanaf het komende studiejaar gaan begeleiden waar het gaat om hun studietraject.

  • Op dinsdag 3 september start Vronesteyn het nieuwe studiejaar. Wie zich wil aanmelden voor de priester- of diakenopleiding in het bisdom Rotterdam wordt verzocht dit uiterlijk 15 juli te doen. Dit kan via een mail naar rector Broeders w.broeders@bisdomrotterdam.nl.
  • Op maandag 23 september start vanuit Vronesteyn ook een nieuw “Kom en zie-jaar”. Dit onderscheidingsjaar is voor jonge mannen vanaf 18 jaar (tot 45 jaar) die zich oriënteren op hun roeping. Download de digitale flyer en bekijk de video en meld je aan met het formulier vóór 15 september
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven