Inspiratie

“Voor een synodale Kerk” - gesprek op school met 5 VWO

Door: Bisdom Rotterdam maandag 11 april 2022

Foto's: Bisdom Rotterdam

Leerlingen en bisschop Van den Hende in gesprek over de vragen voor de bisschoppensynode

Op woensdag 6 april ontmoette bisschop Van den Hende drie groepen 5VWO-leerlingen van het Stanislas College. De bisschop bezocht hen in Pijnacker, waar leerlingen zich in een aantal lessen hadden verdiept in de Kerk en de thema’s van de bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’.

Docent Limarley Kingsale ontwikkelde de lessen. Op 6 april leidt hij het gesprek. Drie groepen komen na elkaar samen met de bisschop in een klaslokaal. Na een korte voorstelronde start de uitwisseling. Het gesprek van de leerlingen onderling en met de bisschop is een “luistergesprek”, benadrukt de docent, “met als doel elkaar te verstaan, omdat je wil komen tot een groter begrip van de ander.”

De voorbereiding van de leerlingen bestond uit lessen over missie, participatie, gemeenschap. Daarbij werden de taken van de Kerk besproken: dienen en leren en vieren vanuit de opdracht van Christus. De leerlingen maakten een mindmap: wat weet je allemaal van de Kerk? Met vervolgens de verdiepingsvraag: klopt wat je hebt opgeschreven, zoek het uit met een klasgenoot. De les over de missie van de Kerk ging over hoe gelovige mensen vorm geven aan de missie, als persoon en samen met anderen in organisaties. Bij de les over vieren was opnieuw de opdracht van Jezus het vertrekpunt: doe dit om Mij te gedenken (Lucas 22, 19). De onderdelen van de eucharistieviering werden toegelicht en gesproken werd over de vraag voor de bisschoppensynode: hoe helpen gebed en vieringen bij het nemen van belangrijke beslissingen?

De leerlingen hebben zich de lesstof eigen gemaakt. “Wat weten jullie over de Kerk?” vraagt docent Limarley Kingsale. Een leerlinge vertelt over de werken van barmhartigheid, de paus die aan het hoofd van de Kerk staat en het “mystiek lichaam” dat de Kerk is. Daarover vertelde docent Kingsale in de les dat de Kerk de bijbelse beeldspraak van het lichaam (1 Korintiërs 12) gebruikt om zichzelf te beschrijven. In dat lichaam hebben alle gelovigen een taak om goede daden te doen. De zeven werken van barmhartigheid zijn heel concreet. Het is belangrijk om iets te doen voor anderen, vinden de leerlingen. De bisschop vertelt hoe in coronatijd studenten die thuis zaten de oudere vrijwilligers van de voedselbank hielpen die extra voorzichtig moesten zijn. “Mooi is dat, als je tijd hebt en de middelen om mensen te kunnen helpen”, reageert een van de leerlingen. “Dat kleine wat jij doet, is dan heel groot voor mensen.”

In de coronaperiode konden de leerlingen elkaar weinig of niet zien. Ze vertellen hoe dat vriendschappen heeft versterkt, omdat je allemaal in hetzelfde schuitje zat, dat het fijn was elkaar weer te zien en dat ze daar nu extra van genieten. De bisschop vraagt of ze vanuit die ervaring ook makkelijker kunnen denken aan hoe je bijvoorbeeld mensen erbij kunt betrekken die anders eenzaam zijn. In het gesprek vertelt de bisschop dat het ook in de Kerk altijd een opdracht blijft om de gemeenschap nog meer op te bouwen. “Sommige mensen steken een kaarsje op, bidden en zijn wat op zichzelf. Anderen zijn juist heel erg met anderen bezig. Zoals jongeren in Leiden die samen in coronatijd boodschappen gingen doen voor ouderen. Je bent een gemeenschap, maar daar moet je ook steeds weer je best voor doen. Het is Gods bedoeling dat je verbindingen legt met anderen. Mensen die dat anders niet zo gauw hebben, een verbinding gunnen met andere mensen.”

De bisschop vertelt ook over mensen in de gevangenis die in coronatijd voedsel begonnen in te zamelen voor de lokale voedselbank. “Mooi is dat”, reageert een van de leerlingen. “Dat mensen die zelf minder hebben anderen helpen.” “Dat zie je vaker”, zegt de bisschop, “dat juist mensen die zelf weten wat het is om steun te krijgen, delen van wat ze hebben.” Een van de leerlingen zegt: “Mijn ogen zijn door de lessen wel geopend voor wat de missie van de Kerk is en wat ik zelf kan doen.” Een ander: “Je hoeft niet bij de Kerk te horen om mee te werken aan de missie. Dat vind ik wel gaaf, dat de Kerk mij ook kan inspireren.” Bisschop Van den Hende: “Je mag bij de Kerk horen. Graag zelfs. Maar ook als je geen kerklid bent kunnen we ons samen inzetten voor onze naaste. En voor ons als Kerk geldt dan dat wij onze kracht halen bij Jezus.”

De leerlingen hebben vragen voorbereid voor de bisschop. “Wat neemt u mee uit dit gesprek? Hoe haalt u inspiratie uit het geloof? Wat is een van de mooie dingen die u als bisschop hebt meegemaakt en waar u vaak aan terugdenkt?” De bisschop stelt op zijn beurt de vraag naar wat ze belangrijk vinden als het gaat om hun toekomst en studiekeuze. Hoe willen ze hun talenten inzetten als persoon en samen met anderen? “Als ik alleen iets voor mezelf zou kiezen, zou ik daar denk ik niet gelukkig van worden”, antwoordt de één. “Ik wil iets doen wat ik leuk vind, waar ik van kan leven en wat iets voor een ander betekent; een combinatie van die dingen”, zegt de ander. Zo blijkt de keuze voor je eigen toekomst ook iets te zijn dat anderen beïnvloedt. “Op die manier ga je er wel anders naar kijken”, constateert iemand.

Dit was het laatste van de reeks gesprekken die het bisdom Rotterdam organiseerde via het netwerk dat de Kerk is. Er waren gesprekken met caritasinstellingen, parochies, onderwijs, zorg en oecumene. Op lokaal niveau konden groepen in het bisdom in gesprek met de landelijke handreiking en de gespreksstarter die in het bisdom Rotterdam is gemaakt. Groepen die daarvan een verslag hebben gemaakt, kunnen dit verslag vóór Pasen (15 april) sturen aan het bisdom via het secretariaat van de bisschop (a.d.jong@bisdomrotterdam.nl). Gevraagd wordt om een verslag van maximaal twee pagina’s met een voorblad waarop wordt aangegeven welke personen deelnamen aan het gesprek en waar en wanneer dit werd gevoerd. In gesprek gaan kan met de landelijke handreiking en de gespreksstarter die in het bisdom Rotterdam is gemaakt.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven