Foto: Ramon Mangold
Op woensdag, donderdag en vrijdag verzorgen de Nederlandse bisschoppen driemaal een WJD-catechese. Mgr. Hendriks (hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam) bijt op woensdag het spits af. Op donderdag verzorgt Mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van 's-Hertogenbosch) de catechese. De reeks wordt afgesloten op vrijdag door Mgr. Van den Hende.
Boodschap van kardinaal Eijk
Na het introductieprogramma van Jong Katholiek, leest Mgr Van den Hende op woensdagmorgen een boodschap voor van kardinaal Eijk aan de Nederlandse jongeren in Krakau. De boodschap wordt met geklap ontvangen. De kardinaal wenst de jongeren van harte gezegende, hele mooie en inspirerende dagen toe in Krakau, een onvergetelijke ontmoeting met Paus Franciscus, maar een onvergetelijke ontmoeting met Jezus.
"De Wereldjongerendagen 2016 staan in het teken van het huidige Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Ik hoop en bid dat jullie allemaal kennis maken met het sacrament van de Biecht, waarin we Gods barmhartigheid het meest intens ontmoeten. Ook hoop en bid ik dat jullie van de Wereldjongerendagen als echte volgelingen van Jezus mogen terugkeren, dat wil zeggen voortaan zelf barmhartige mensen zullen zijn," aldus de kardinaal, die tot slot aangeeft dat hij de jongeren dagelijks in zijn gebeden begeleidt.
'Nu is het moment voor barmhartigheid'
Het thema van de catechese van Mgr. Hendriks is: nu is het moment voor barmhartigheid. Hij spreekt over de 'ideale mens' die de reclame voorhoudt, en die niet echt bestaat. Hij legt uit dat barmhartigheid wil zeggen dat je hart hebt voor wie er slecht aan toe is. "Probeer barmhartig te zijn naar anderen, en kraak ook jezelf niet af," vertelt hij en hij legt uit dat barmhartigheid het tegenovergestelde is van een afrekencultuur.
Gastvrijheid Poolse parochie
Na de catechese gaan de jongeren met elkaar in gesprek in hun deelgroepen. Vanuit de catechese worden daarvoor enkele vragen aangereikt. Vervolgens begint om 11.00 uur de eucharistieviering. De pastoor van de gastparochie heet alle pelgrims welkom en hoopt dat ze zich thuis zullen voelen. Hij vraagt de pelgrims ook om hun gebed voor de parochie, speciaal voor de jongeren. Op zijn beurt bedankt Mgr. De Jong (hulpbisschop van Roermond) de pastoor en de parochie voor de geboden gastvrijheid. Mgr. De Jong is hoofdcelebrant en predikant in de eucharistieviering.
De Kerk viert vandaag de gedachtenis van de zalige Titus Brandsma, die stierf in het concentratiekamp Dachau dat de WJD'ers bezochten. "Laten we hem vragen dat hij ons inspireert om een manier te vinden om het geloof te brengen aan mensen die het nog niet kennen. Hij was een heilige van barmhartigheid door zijn opstelling in Dachau. Mogen we zijn barmhartigheid als voorbeeld hebben."
Homilie
Vanuit de evangelielezing (Joh. 8, 1-11) preekt Mgr. De Jong over de overspelige vrouw. De menigte stelt Jezus een strikvraag, wat te doen met deze vrouw die op heterdaad is betrapt op overspel? Daarop zegt Jezus: "Laat degene onder u die zonder zonden is, het eerste een steen op haar werpen." Mgr. De Jong: "Hoe onbarmhartig is het oordeel van velen en waar staan we zelf in dit verhaal? Wie van u is zonder zonde? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."
"De man overigens, die overspel met haar pleegde, is er niet bij. De vrouw staat alleen. Dat vraag je je misschien zelf ook wel af: wie staat er naast je? Jezus staat naast je. Niets kan je scheiden van de liefde van Christus. Ook worden we opgeroepen om eenzaamheid te zien en daar barmhartig op te antwoorden."
Mgr. De Jong sluit af met enkele praktische tips om te groeien in barmhartigheid: zorg dat je het kaartje hebt met de afbeelding van de goddelijke barmhartigheid want Jezus staat naast je en wil altijd een nieuw begin met je maken, stel je één of twee mensen voor die je niet zo mag en probeer iets van barmhartigheid te voelen, en probeer als je per ongeluk iets negatiefs over een ander hebt gezegd dit te corrigeren door iets positiefs te zeggen: "Praat met barmhartigheid. Probeer een barmhartige taal te ontwikkelen, een taal van liefde."