Requiemmis: “Paus Franciscus leefde zijn missie met het hart van een herder”

Mis van requiem van het bisdom en de nuntiatuur voor de overleden paus

image

Foto’s: Ramon Mangold

Op donderdagavond 24 april is in de kerk H. Jacobus de Meerdere aan de Parkstraat in Den Haag een heilige Mis van requiem opgedragen voor paus Franciscus. Gelovigen van het bisdom Rotterdam en de leden van het corps diplomatique waren voor deze requiemmis uitgenodigd om samen te bidden voor de overleden paus.

Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant in de eucharistieviering. Mgr. Limchua, chargé d’affaires van de nuntiatuur, concelebreert. Onder de concelebranten zijn ook emeritus-bisschop Mgr. Van Luyn, Mgr. Villarojo van het Filipijnse bisdom Malolos en priesters uit het bisdom Rotterdam.

Aan het begin van de requiemmis heet vicaris-generaal Van Deelen iedereen welkom. Een speciaal woord van welkom richt hij tot Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carlos de Bourbon de Parme, tot Vice-premier mevrouw Keijzer en tot de heer Breedveld, Grootmeester en vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning.

image
image

“Nog maar vier dagen geleden, op het hoogfeest van Pasen, kwam paus Franciscus voor het laatst op het balkon van de Sint Pieter in Rome, om te bidden om zegen over de Kerk en de wereld, Urbi et Orbi. We hadden toen niet kunnen denken dat paus Franciscus in de ochtend van tweede Paasdag zou sterven. Zijn sterven was niet onverwachts maar wel plotseling”, zegt bisschop Van den Hende in zijn homilie.

Gebed was er ook op het balkon van de Sint Pieter aan het begin van het pontificaat. Bisschop Van den Hende: “Het was in 2013 dat kardinaal Jorge Bergoglio op datzelfde balkon als nieuwe paus met de naam Franciscus naar voren trad. Toen boog hij zijn hoofd en vroeg aan de mensen om voor hem te bidden. Zowel aan het begin als aan het einde van zijn pontificaat stond dus het gebed centraal.”

“De paus was ervan overtuigd dat zijn dienstwerk als opvolger van de apostel Petrus en plaatsbekleder van Christus op aarde steeds gedragen moest worden door gebed”, aldus de bisschop. “De vervulling van het zware ambt van paus als eerste herder van de Kerk is niet mogelijk zonder het gebed, want zonder de verbondenheid en de ontmoeting met Christus de levende Heer missen we de kracht van de Heer om te kunnen volbrengen wat Hij van ons vraagt.”

image

In zijn preek gaat de bisschop in op de verkondiging in woord en daad van Christus’ blijde boodschap. Paus Franciscus had daarbij met name ook de armen en de kleinen op het oog. De bisschop noemt ook de aandacht van de paus voor de dialoog en de weg van synodaliteit. “En nog aan het begin van dit Heilig Jaar 2025 nodigde paus Franciscus uit om bewegingen van hoop te maken vanuit Christus naar mensen in nood, zoals naar vluchtelingen en vreemden, naar jongeren en ouderen in eenzaamheid en armoede, naar mensen in oorlog en naar mensen met verdriet”, aldus de bisschop.

“We bidden bij de aanstaande keuze van een nieuwe paus als eerste herder van onze Kerk, die de 267e opvolger van de apostel Petrus zal zijn, om wijsheid van de Heilige Geest”, zegt de bisschop tot slot. “We bidden voor de Kerk en haar zending in de wereld van nu, de wereld die ons gemeenschappelijk huis is. In deze wereld heeft de Kerk steeds opnieuw de taak om teken en instrument te zijn van de band met God en van de eenheid van de mensheid.”

image
image

Aan het eind van de requiemmis spreekt Mgr. Limchua van de nuntiatuur. Hij dankt iedereen voor alle blijken van betrokkenheid. “Sinds het nieuws van het overlijden van onze geliefde paus Franciscus op 21 april is de wereld gehuld in een diep gevoel van verdriet en rouw. We rouwen om het verlies van een herder die de afgelopen twaalf jaar het gelaat van de barmhartige Heer zichtbaar maakte in een wereld die getekend was door haat, verdeeldheid, onverschilligheid en oorlog.” Het moment van overlijden, in het octaaf van Pasen noemt hij “een aangrijpend teken van de hoop waartoe we geroepen zijn. De hoop die voortkomt uit het paasmysterie, waar het leven voor altijd de dood heeft overwonnen.”

“Paus Franciscus leefde zijn missie met het hart van een herder. Onbevreesd, in waarheid. Teder, vol mededogen en onvermoeibaar in zijn nabijheid tot de armen, de lijdenden en de vergeten mensen. Zijn dienstwerk reikte veel verder dan de muren van de Kerk. Hij bezocht vluchtelingenkampen, ziekenhuizen, gevangenissen en gemeenschappen in moeilijke situaties, altijd op zoek naar het gezicht van Christus in anderen.”

image

“Hij vroeg ons om niet passief te blijven voor de wonden van de wereld, maar om buren te worden, zoals de barmhartige Samaritaan, voor hen die verlaten zijn langs de wegen van het leven. Paus Franciscus was een fervent voorstander van de interreligieuze dialoog. Hij geloofde dat dergelijke gesprekken de sleutel zijn tot het bevorderen van vrede en eenheid in onze wereld. Zijn ontmoetingen met de leiders van verschillende religies weerspiegelen zijn inzet voor het bevorderen van wederzijds respect en begrip, en zijn overtuiging dat we allemaal de morele verantwoordelijkheid delen om een vreedzamere wereld op te bouwen. Hij zag de interreligieuze dialoog niet alleen als een instrument voor samenwerking, maar ook als een weg naar genezing van de verdeeldheid die de mensheid zo vaak heeft geteisterd.”

“Als we vanavond paus Franciscus eren, kijken we niet alleen terug op een opmerkelijk leven”, zegt Mgr. Limchua. “We nemen de visie en droom over die hij ons heeft nagelaten. Zijn nalatenschap spoort ons aan om bruggen te bouwen waar nog muren staan. Om dialoog te verkiezen boven verdeeldheid. En om nederig in de voetsporen van de Heer te wandelen op de weg van vrede en solidariteit. Laten we vooral in dit Jubeljaar voorwaarts gaan als pelgrims van hoop, verenigd in gebed, gesterkt in dienstbaarheid en trouw aan het Evangelie.”

image
image
image
image
image
image
image

Foto’s: Ramon Mangold