Foto: Ramon Mangold
's Ochtends tussen 7.00 uur en 8.00 uur verzamelen de jongeren zich in Den Haag bij het Kyocera Stadion voor vertrek naar de WJD. Rector Walter Broeders heet alle deelnemers van harte welkom, en ouders en begeleiders, broers en zussen en ook mensen van het bisdom die komen uitzwaaien. Nadat Mgr. Van den Hende de reiszegen heeft gegeven en er samen is gebeden, vertrekken de drie bussen met in totaal 183 deelnemers en begeleiders rond 9.00 uur. De eerste stop op de WJD-reis is Echternach, waar het graf is van de apostel Willibrord. In de bus bekijken de jongeren een korte film, waarin diaken Iwan Osseweijer uitleg geeft over het leven van Willibrord en de betekenis die hij had, hoe hij vanuit Engeland kwam, de zee overstak en het geloof verkondigde in woorden en daden van naastenliefde.
De heilige Willibrord
Aangekomen in de basiliek van Echternach houdt Mgr. Van den Hende 's middags een kort openingswoord. "We zijn op onze eerste halte aangekomen. We mogen hier bij het graf van de heilige Willibrord zijn. Hij betekent veel voor ons in Nederland. Hij heeft het geloof verkondigd, met het evangelie in het hart trok hij erop uit. Hij was de eerste bisschop van Utrecht. Wij hebben vandaag een hele afstand per bus afgelegd. Hij reisde in zijn tijd te paard en te voet. Hij stichtte op vele plaatsen kerkjes en kloosters. De heilige Willibrord was een echte pelgrim, die ook twee keer naar Rome reisde om zijn band met de bisschop van Rome, de paus, te versterken en van hem zijn missieopdracht te ontvangen."
Netwerk van liefde
"Willibrord is iemand die niet alleen zelf aan het werk is. Hij legt een heel netwerk van kloosters en kerken aan, waar gebeden wordt -ook als Willibrord er niet is-, en waar ook geloofsonderricht (catechese) en ziekenzorg als werken van barmhartigheid worden gedaan," aldus de bisschop, die aangeeft dat wij twee dingen van hem leren. "Allereerst, dat we onderweg zijn als pelgrims. En daarnaast, dat we elkaar nodig hebben om met de Heer een netwerk van liefde te vormen om het evangelie te verkondigen en er getuigenis van af te leggen."
"De heilige Willibrord was een pelgrim en een netwerker. Hij was niet iemand die het op eigen kracht deed, maar verbonden met Jezus Christus in wiens Naam hij gelukkig was. Er zijn bijna geen geschriften van hem bekend. Maar in de paar woorden die hij naliet, schrijft hij dat hij in Gods Naam mocht werken en daarin gelukkig is. Als je geraakt bent door de Heer, kun je pelgrim zijn en bouwen aan zijn Kerk als netwerk van liefde."
Gastvrijheid
Daarna gaan de jongeren in hun eigen deelgroep de kerk door. Ze bezoeken ook de crypte met het graf van de heilige. Vervolgens vieren ze in de kerk de eucharistie. Mgr. Van den Hende is hoofdcelebrant in de viering. Hij preekt vanuit de lezingen (Gen. 78, 7-10a, Kol. 7, 24-28, Lc. 10, 38-42) over gastvrijheid. "We hebben zojuist in de Bijbel, in de lezing over Abraham, gehoord dat gastvrijheid echt een levenskunst is in de tijd van de Schrift. We horen hoe uitgebreid Abraham gastvrijheid betoont. Hij neemt alle tijd en biedt alles aan wat hij zijn gasten als goede gastheer wil geven. En aan de andere kant zijn daar degenen die te gast zijn. Die moeten wel even geduld hebben, want er wordt een uitgebreide maaltijd voorbereid."
Het is een ruimhartig welkom en de gasten nemen de tijd om de gastvrijheid te ondervinden en in gesprek te gaan. Mgr. Van den Hende: "De gasten (engelen) hebben een belangrijke boodschap, namelijk dat Abraham op zijn hoge leeftijd een zoon zal krijgen. Juist in zo'n situatie, waar men de tijd voor elkaar neemt (gastvrijheid geven en ontvangen), daar komt een boodschap van godswege tot zijn recht."
Jezus en gastvrijheid
De evangelielezing vertelt hoe Jezus bij Martha en Maria op bezoek is, twee mensen die Hem zeer vertrouwd zijn. "Maria zit aan zijn voeten om te luisteren naar wat Hij te vertellen heeft. Martha rent heen en weer om het Hem zo goed mogelijk naar de zin te maken." Ook hier gaat het om gastvrijheid, preekt de bisschop. "Gastvrijheid blijft altijd iets waar je tijd en ruimte voor maakt, om het te geven en om het te ontvangen. Zo is het ook nu we hier in de kerk mogen zijn, verzameld rond Jezus. Hij neemt alle tijd voor ons, we zijn welkom. Hij kent ons en luistert naar ons."
"We zouden de vraag kunnen stellen: ben ik in staat de gastvrijheid van de Heer te ontvangen? Heb of maak ik er tijd voor? Staat mijn hart open voor wat Hij van ons vraagt en voor wat Hij ons te geven heeft? Van onze kant mankeert het nog wel eens aan rust en ruimte, aan tijd en aandacht. De Heer kent ons beter dan wij onszelf kennen. Maar om ten volle bezield te worden door de Heer, is het aan ons om ons hart open stellen. Hij respecteert onze vrijheid en dringt ons niets op, maar Hij verlangt er naar om aan ons alles te geven wat wij nodig hebben".
Ruimte maken in je hart
"Je roeping kom je op het spoor als je ruimte maakt in je hart. Met een te volle agenda lukt het niet," preekt de bisschop. "Wat is het goed dat jullie de tijd nemen en op weg gaan als pelgrims. Op een pelgrimstocht als deze hebben we meer tijd dan normaal. Mogen we deze twee weken de gastvrijheid van Jezus echt benutten door in ons hart ruimte te maken voor Hem en elkaar, want net als bij Abraham kunnen dan de dingen ter tafel komen die verband houden met onze roeping en de beloften van de Heer in ons leven."
Vanuit Echternach reizen de jongeren verder naar Koblenz, met een tussenstop voor het avondeten. De overnachting is in een jeugdherberg.