Inspiratie
“Al heel vroeg ontstaat in de Kerk het gebruik om stil te staan bij de lijdensweg van Jezus en zijn kruisdood. Wanneer je de Kruisweg bidt, dan volg je de kruis dragende Heer op zijn weg naar Calvarië.” Dit vertelt Mgr. Van den Hende op 12 maart tijdens de maandelijkse Tour of Faith. Vanwege de voorbereiding op Pasen houdt de bisschop na de eucharistieviering in de H. Antoniuskerk in Dordrecht een inleiding over de Kruisweg.
De bisschop vertelt over Egeria, een rijke Romeinse vrouw die in 381 vanuit Spanje of Zuid-Frankrijk begint aan een pelgrimage naar Palestina, Egypte en Syrië. Zij wil met eigen ogen de plaatsen zien die zij kent uit de Bijbel. Haar pelgrimsreis is een van de allervroegste in zijn soort. De aantekeningen die ze onderweg maakt, vormen een authentiek reisverslag.
Mgr. Van den Hende: “De eerste aanzet tot het bidden van de Kruisweg zijn de oud-christelijke bedevaarten naar het Heilig Land: het bezoeken van de plaatsen waar het leven, lijden en sterven van Jezus zich heeft afgespeeld. Pelgrims die terugkwamen van hun reis, waren vaak heel enthousiast. Ze wilden die ervaring ook geven aan mensen die de reis niet konden maken. Ze maakten in hun eigen regio bij een kerk of een klooster een gebedsplek met kruis en staties om de episoden van Jezus’ Kruisweg te gedenken.” De bisschop herinnert de jongeren aan het bezoek aan Eichstätt tijdens de Wereldjongerendagen 2016. Daar bevindt zich een oude replica van het graf van Jezus in Jeruzalem, al sinds de vierde eeuw een belangrijk pelgrimsoord.
"Jezus weet wat lijden is. Hij staat naast ons, begrijpt ons, houdt ons vast."
“Vooral franciscanen hebben vanaf de Middeleeuwen de devotie voor de Kruisweg sterk bevorderd en gelovigen aangemoedigd om zich voor te stellen hoe Christus heeft geleden, en dat Hij dit voor ons, mensen, op zich heeft genomen”, aldus de bisschop. “Er zijn veertien staties van de Kruisweg”, legt hij uit, “soms vijftien als de verrijzenis van de Heer eraan wordt toegevoegd.” De bisschop daagt de jongeren uit om de staties te verbinden met citaten uit het evangelie. Op vier na zijn de staties rechtstreeks tot de evangeliën te herleiden. De drie staties waar Jezus valt onder het kruis en de statie waar Veronica met de doek het gezicht van Christus droogt, komen voort uit de traditie en de mondelinge overlevering.
Mgr. Van den Hende: “De Kruisweg heeft een lange geschiedenis. De Kruisweg is actueel. Mensen bidden hem ook nu als ze gebukt gaan onder moeilijkheden. Denk aan zieken in bijvoorbeeld Lourdes en er zijn mensen die lijden en armoede meemaken en die bij het bidden van de Kruisweg hun lijden verbinden met het lijden van Jezus. Ze bidden om gesterkt te worden door Jezus. Jezus weet wat lijden is. Hij staat naast ons, begrijpt ons, houdt ons vast. En Hij zal de weg naar eeuwig leven openen, want Hij is verrezen.”
De jongeren sluiten de bijeenkomst af met een maaltijd met soep en broodjes. Jongerenwerkster Fredi Timmermans heeft iedereen dan al van harte uitgenodigd voor de volgende bijeenkomst van Tour of Faith op Palmzondag 9 april.
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.