Mgr. Van den Hende: 'Barmhartigheid is hard werken' (WJD)
image
Foto: Ramon Mangold

Op dinsdag maken de jongeren vanaf 9.00 uur een pelgrimstocht naar het heiligdom van paus Johannes Paulus II en daarna het heiligdom van zuster Faustina. De twee bijzondere kerken liggen dicht bij elkaar. De jongeren komen groepsgewijs aan. Ze stappen vanaf de slaaplocatie twee keer in de tram en lopen een half uur naar het eerste heiligdom. Het is al vroeg warm deze dag. Ook de meereizende bisschoppen lopen de pelgrimstocht van barmhartigheid langs de twee heiligdommen. Bisschop Van den Hende vangt enkele groepen op die aankomen op het plein en geeft een korte uitleg over het heiligdom van Johannes Paulus II. Hij is de paus die in 1984 het initiatief nam tot de WJD. In het heiligdom zijn verschillende prachtige mozaïeken te vinden, ontworpen door de jezuïeten pater Marko Ivan Rupnik die ook het logo van het heilig jaar van de barmhartigheid heeft gemaakt. Het heiligdom ter ere van Johannes Paulus bestaat uit een bovenkerk en een crypte. In de kerk bevindt zich een reliek van de paus.

Mgr. Van den Hende legt uit dat de kerk van Johannes Paulus twee bouwstijlen combineert: een moderne kerk naar Byzantijnse stijl met een losstaande klokkentoren die je qua stijl eerder bij een Romaanse basiliek aantreft. Paus Johannes Paulus II zag de Oosterse en de Westerse (Latijnse) kerk als twee longen die bij elkaar horen. In de benedenkerk is de grafsteen, die eerst in de crypte onder de Sint Pieter lag. Toen paus Johannes Paulus II heilig werd verklaard, werd zijn lichaam overgebracht naar een plaats in de Sint Pieter zelf. De grafsteen uit de crypte heeft een plaats gekregen in het heiligdom in Krakau.

Paus Johannes Paulus II en barmhartigheid

Het heiligdom heeft in dit heilig jaar van de barmhartigheid een heilige deur. De jongeren gaan niet daardoor de kerk in, maar door de deuren rechts en links daarvan. Deze grote bronzen deuren zijn versierd met panelen en de namen van de encyclieken die paus Johannes Paulus II schreef. Bisschop Van de Hende wijst de jongeren op de afbeelding bij de encycliek 'Dives misericordia' (1980), de encycliek van paus Johannes Paulus II over de rijkdom van de oneindige barmhartigheid van God de Vader. Het paneel behorende bij deze encycliek over de barmhartigheid toont de paus net na de aanslag op hem op het Sint Pietersplein, op 13 mei 1981. Hij werd vier keer geraakt door de kogels die Mehmet Ali Agca afvuurde, verloor driekwart van zijn bloed, maar overleefde de aanslag. Hij schonk de dader vergiffenis en bezocht hem in de gevangenis. In het heiligdom bekijken de jongeren in een vitrine de met bloed bevlekte toog, die de paus droeg op de dag van de aanslag.

image
Foto: Ramon Mangold

Moord op priester Jacques Hamel

De jongeren en begeleiders bezoeken het heiligdom op de dag dat in Frankrijk de priester Jacques Hamel (86) vermoord wordt, terwijl hij de eucharistie viert. Twee mannen dringen de kerk binnen en doden de priester. Twee zusters en twee gelovigen raken gewond, waarvan één ernstig. IS eist de aanslag op.

Paus Franciscus reageert met een boodschap en ook op de website van de Nederlandse bisschoppenconferentie wordt een korte boodschap geplaatst: "Naast de veiligheid van burgers, zijn hier de vrijheid van godsdienst en het respect voor een kerkgebouw als plaats van eredienst in het geding. Naast het meeleven met de slachtoffers, is het beschermen van deze waarden een gezamenlijke opgave voor de samenleving als geheel." De bisschop van Rouen was aanwezig bij de WJD, maar keert terug naar huis.

Kiezen voor de liefde van Christus

Ook paus Johannes Paulus II had te maken met geweld. Mgr. Van den Hende: "Bij de encycliek over de rijkdom van de barmhartigheid staat uitgerekend op een deurpaneel de aanslag op de paus op het Sint Pieters plein afgebeeld: geweld en een poging tot moord, terwijl de encycliek de eindeloze liefde van God benadrukt."

"Paus Johannes Paulus II heeft na zijn herstel bezoeken gebracht aan de man die hem wilde doodschieten. In de loop van de tijd was er ruimte voor vergeving en bekering. In het licht van Gods barmhartigheid wil paus Johannes Paulus II geweld en haat beantwoorden met liefde en barmhartigheid, juist wanneer gevoelens van vergelding en haat de boventoon zouden kunnen voeren. Door zijn persoonlijk getuigenis beklemtoont Johannes Paulus II dat te allen tijde onze reactie als christen ingegeven moet worden door barmhartigheid. Daarbij stond Jezus, de gekruisigde en verrezen Heer, in de verkondiging van de barmhartigheid altijd centraal."

image

Foto: Ramon Mangold

"Dit maakt barmhartigheid niet tot een slappe houding en een naïef antwoord, maar het is juist hard werken om van binnenuit steeds weer te kiezen voor de liefde van Christus die ons als opdracht gegeven is. De Heer zegt immers: blijft in mijn liefde (Johannes 15, 9-17). De witte pauselijke toog met veel bloedvlekken herinnert niet alleen aan de vreselijke aanslag op het plein, maar is op de eerste plaats een aanmoediging in geloof om te kiezen voor barmhartigheid. Christus, het gezicht van de barmhartigheid van de Vader, heeft de dood overwonnen en zijn antwoord is een boodschap van vrede".

Na het bezoek aan het heiligdom van paus Johannes Paulus II bidden de jongeren in het heiligdom van zuster Faustina in stilte bij haar relieken.

Blonia Park

's Avonds komen alle jongeren van de hele wereld die deelnemen aan de WJD voor het eerst samen. Ze vieren de openingsmis in Blonia Park, waar de kardinaal van Krakau hoofdcelebrant is. Deze kardinaal, Dziwisz, was jarenlang de secretaris van paus Johannes Paulus II. Hij benadrukt in de openingsmis dat paus Johannes Paulus II en zuster Faustina verkondigers zijn van de barmhartigheid van God. Hun relieken en foto's krijgen een centrale plaats naast het altaar en zijn daarmee een uiting van het centrale thema van de WJD: Wees barmhartigheid, zoals uw Vader barmhartig is."