Na de eerste catechese over de actualiteit van barmhartigheid op woensdag (thema: nu is het moment voor barmhartigheid), staat de catechese op donderdag in het teken van de blik naar binnen: laat je raken door Gods barmhartigheid. Deze catechese wordt verzorgd door Mgr. Mutsaerts (bisdom 's-Hertogenbosch). Hij spreekt onder meer over het sacrament van boete en verzoening.
Zoek je geluk
"God wil dat wij gelukkig worden, mensen zijn geschapen voor het geluk," houdt de hulpbisschop van 's-Hertogenbosch zijn gehoor voor. Maar wat is dan geluk en hoe vind je het? "Zoek niet je eigen geluk, want je zoekt je een ongeluk," vertelt hij. En ook: "De zaligsprekingen zijn gericht op de anderen." Zoals het thema van de WJD 'Zalig de barmhartigen, want ze zullen barmhartigheid ondervinden'. Mgr. Mutsaerts spreekt over de parabel van het verloren schaap, de parabel van de verloren drachme en de parabel van de verloren zoon. Deze bevatten de boodschap dat elke persoon voor God van waarde is. Ook gaat hij in op de lamme die door zijn vrienden naar Jezus wordt gebracht en wordt genezen. Maar eerst zegt Jezus hem: je zonden zijn je vergeven. Mgr. Mutsaerts: "Zonden zijn als een rugzakje dat je met je meedraagt. Jaloezie bijvoorbeeld, dingen die je niet goed hebt gedaan. Jezus wil dat we los komen van onze ballast, en dat we weer vooruit gaan."
Laat je raken
In de daaropvolgende eucharistieviering is Mgr. Woorts (aartsbisdom Utrecht) hoofdcelebrant en hij verzorgt de homilie. "We kunnen snel geraakt zijn, bijvoorbeeld als iemand ons een compliment maakt, maar misschien nog wel meer als we kritiek krijgen. Het kan je hele dag soms bepalen," zo opent hij de preek. "Ik hoop van harte dat de WJD jullie goed mag doen. We hebben er al heel wat dagen op zitten met elkaar en in de gastgezinnen. Er gebeurt zoveel en hebben al heel wat met elkaar gedeeld. We hopen dat deze dagen van geloof en de liefde van God ons ten diepste mogen raken en met vrede mogen vervullen."
Mgr. Woorts vertelt over de gelijkenis van de verloren zoon, oftewel de barmhartige vader. Het schilderij van Rembrandt van Rijn is afgebeeld op het Nederlandse materiaal van het heilig jaar van de barmhartigheid. "De vader wordt diep geraakt, gekwetst, door de zoon die de erfenis opeist. Hij respecteert de vrijheid van zijn zoon. Het loopt niet goed af en dan komt die zoon terug. Hij heeft honger. Die vader heeft van zijn kant alle liefde en trouw bewaard voor zijn zoon, hoe diep hij ook gekwetst was. Jezus vertelt deze gelijkenis om te vertellen hoe groot God is, God van zijn kant bewaart altijd zijn liefde en trouw. Ik wens ons allen toe dat deze dag ons mag raken met Gods barmhartigheid en dat Gods liefde en vreugde in ons mogen zijn om door te geven aan anderen."
Foto: Ramon Mangold
Paus Franciscus
In de middag reist iedereen, jongeren uit maar liefst 187 landen en zes continenten, naar Blonia Park voor de verwelkoming van paus Franciscus. De paus bezoekt eerst een huis met gehandicapten en komt dan per tram naar het park. Hij maakt per auto een tocht door de menigte. Daarna wordt hij toegesproken door de kardinaal van Krakau en krijgt hij een pelgrimstas, een rugzak zoals alle jongeren, maar dan wit. Met muziek en dans worden per continent alle landen voorgesteld die vertegenwoordigd zijn. Martijn de Waal uit het bisdom Breda zwaait de Nederlandse vlag en vertegenwoordigt zo Nederland. Als hij voor de paus langs loopt, maakt hij snel even een foto. Bijzonder onderdeel in het programma is de uitbeelding van een aantal heiligen die met barmhartigheid te maken hebben, één voor één komen zij op het podium. Als ze eenmaal opgesteld zijn in een rij, geven ze elkaar het evangelieboek door. De boodschap: zij hebben het evangelie gevolgd en geleefd.
Jongeren van barmhartigheid
Daarna volgt een toespraak van de paus. Hij vertelt dat hij blij is de jongeren eindelijk te ontmoeten. "We vieren vandaag samen het geloof. Dank speciaal aan paus Johannes Paulus II, die het initiatief heeft genomen tot deze ontmoetingen van de Wereldjongerendagen. We vieren Jezus die midden tussen ons leeft. Hij heeft gezegd: zalig de barmhartigen, want ze zullen barmhartigheid ondervinden. Deze dagen in Polen mogen jullie jongeren van barmhartigheid zijn. We vieren dit feest in het heilig jaar van de barmhartigheid. Vernieuw je vertrouwen in de barmhartigheid van de Vader. We kunnen de wereld veranderen. Gebruik de energie die bij je leeftijd hoort. Ga niet als jongere al met pensioen voor je oud bent. Deel van wat je hebt, hou geloof, vertrouwen en droom. En ben teder voor mensen die lijden, die ontberen wat nodig is om te leven en die het meest mooie missen: het geloof."