Interview: Targets and time for mercy (WJD)
image

Mgr. Hendriks tijdens zijn catechese. (Foto: Ramon Mangold)

Bert Broeders (21), uit bisdom Breda afkomstig, is geneeskundestudent eerste master, in Leuven België. Bernadette Benner (27) is arts in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Op woensdag 27 juli volgen ze de eerste in de reeks van drie catecheses over barmhartigheid.

Mensen als persoon zien

Bert: "Mgr. Hendriks sprak over de huidige cultuur, die prestatiedruk geef en succes nastreeft. En de reclame spiegelt voor: slank is niet slank genoeg. Dat staat uiteindelijk haaks op Gods barmhartigheid. Dat vind ik mooi, want het betekent dat God je accepteert, hoe je ook bent. En als je iets fout doet, word je niet afgewezen. Je kunt terugkomen bij God en een nieuw leven beginnen. Er is geen grens aan zijn liefde."

"Wat me ook aansprak in de catechese was het deel over het geven van een aalmoes," vervolgt hij. "Als je een bedelaar ziet, wat roept dat in je op? Je moet de mens als mens zien, zoals de bisschop zei. Je kunt iets vriendelijks zeggen, een gebed doen voor iemand, of, zoals iemand in mijn deelgroep zei, een broodje met iemand eten. Met je vrienden ga je ook eten. Die zie je ook als mens. Iemand zomaar een muntje toewerpen is niet echt menselijk, want dat gebeurt met zo weinig aandacht."

"In deze samenleving is weinig aandacht voor bepaalde dingen. Bijvoorbeeld de zorg wordt steeds efficiënter en zakelijker, maar het gaat om mensen die zorg nodig hebben. Ik ben daar als geneeskunde student zeker wel mee bezig. Het gaat niet alleen om een lichaam, maar om de hele persoon die zich beter kan voelen. De link naar barmhartigheid? Jezus zegt: kleed de naakten, geef de armen eten, bezoek de gevangenen. De barmhartigheid Samaritaan verzorgt iemand die langs de kant van de weg ligt. God is ook zo. Ik geloof echt dat God voor ons zorgt in het dagelijks leven. God is betrokken op de mens. En mensen dan onderling ook."

"De bisschop sprak over God in Auschwitz. Wij zijn met onze groep naar Dachau geweest. Daar heeft de zalige Titus Brandsma gevangen gezeten. We hebben gekeken in de gevangenis en er was een kamer met een altaar dat gebouwd was en een geïmproviseerde monstrans. Ondanks alles heeft het geloof hoop en vertrouwen gegeven. Op die plek is God echt wel aanwezig geweest."

image

Bert Broeders. (Foto: Ramon Mangold)

Targets halen of time for mercy

Bernadette Benner: "Mgr. Hendriks legde de betekenis van 'misericordia' uit: hart hebben voor degenen die lijden. Wat ik vooral uit de catechese meeneem, is wat de bisschop vertelde over de targets halen of time for mercy. Dat geeft heel treffend aan hoe in het dagelijks leven de schoen wringt. Daar staat targets halen in je werk of persoonlijk leven voorop en de time for mercy loopt daar wel op achter. Ik probeer er zelf heel actief op te letten, maar het kan altijd meer. In mijn beroep is het makkelijk om barmhartigheid te tonen. Als arts moet je barmhartigheid zijn en hart hebben voor degenen die lijden, net het stukje extra weten te bieden dat anderen niet doen."

Indrukwekkend vond ze ook het getuigenis van een jongere uit het bisdom Groningen-Leeuwarden die vertelde over het ziekteproces dat hij doormaakte. "Het getuigenis hield in dat hij vertelde over zijn ziektegeschiedenis met kanker, waarvoor hij zware behandeling had. Daardoor was hij veel alleen, en hij dacht na over God. Er was betrokkenheid van de parochie en de priester die op bezoek kwam in het ziekenhuis en daardoor is hij tot God gekomen. Met een relatief klein gebaar van betrokken zijn bij iemand, je hoeft er helemaal geen gekke dingen voor te doen, kun je dus blijkbaar het verschil maken en ook iemand tot geloof brengen. Aandacht geven is ook luisteren naar iemand, je actief openstellen voor hem of haar en niet alleen met jezelf bezig zijn en je targets. Zien dat mensen in je omgeving het moeilijk hebben en daar tijd aan besteden."