Emy Jansons maakte op verzoek van het bisdom Rotterdam vijf interviews met betrokkenen bij de actie Kerkbalans. Dit is deel 1. De interviews worden gepubliceerd in de aanloop naar de actie Kerkbalans 2017. Parochiebladen kunnen de artikelen desgewenst overnemen.
De actieperiode Kerkbalans 2017: zaterdag 21 januari t/m zondag 5 februari.
In de Bollenstreek ligt de parochie Sint Maarten. Financieel gaat het deze parochie vrij goed. Toch komen zij in beweging voor vernieuwing in hun Kerkbalans. Vicevoorzitter Jacques Aartman legt uit waarom ze juist nú bezig zijn om hun actie Kerkbalans te verbeteren. “Wij mogen ons best gelukkig prijzen dat onze actie Kerkbalans redelijk stabiel is, maar je moet nooit achterover leunen,” vertelt hij. Bij een avond over Kerkbalans en fondsenwerving, georganiseerd door het bisdom in Den Haag, hoorde hij over de positieve resultaten die Kerkbalansconsulenten boekten door aandacht te schenken aan de actie Kerkbalans in parochies. “Ik werd wel gepakt door die presentatie,” zegt Aartman, “ik dacht: daar moeten wij ook wat aan gaan doen. Dit kan bij ons ook echt een behoorlijk materieel verschil maken.”
Aanstekelijk
De parochie Sint Maarten bestaat uit zeven parochiekernen. Nog voor de zomer van 2016 bracht Jacques Aartman vrijwilligers van de actie Kerkbalans uit de verschillende parochiekernen samen en nodigde Kerkbalans consulent Ad Sosef uit: “De verhalen van mensen uit onze parochiekernen die de actie Kerkbalans doen, werken aanstekelijk voor mensen uit andere kernen. Ad Sosef kon dat ondersteunen met bewijs.” Jacques Aartman hoopt hiermee in de parochie mensen te enthousiasmeren om de aangereikte instrumenten in te zetten: “Juist door de ervaringen die zijn opgedaan door de Kerkbalansconsulenten en alle tips die voorbij komen, moet het ertoe leiden dat wij anders tegen de actie Kerkbalans aankijken. Niet de geëigende paden altijd maar aflopen, maar ook eens nadenken van: zouden we dat niet een keer anders doen?” De vicevoorzitter vindt het belangrijk om samen met vrijwilligers uit de parochiekernen te onderzoeken wat wel en niet werkt: “Vanuit mijn bestuursfunctie kan ik wel suggesties aandragen, maar uiteindelijk zijn zij het die dat soort dingen moeten gaan doen.”
Laaghangend fruit
Tijdens de bijeenkomsten constateert Aartman dat er veel ‘laaghangend fruit’ is, waar vrijwilligers gemakkelijk verbetering in kunnen aanbrengen: “Bijvoorbeeld als je mensen benadert voor de actie Kerkbalans, dat je daar follow-up aan geeft. Als je een brief uitstuurt, zijn er veel mensen die het formuliertje invullen. Als je in de gaten houdt of dat ook wordt nagekomen, is dat laaghangend fruit. Maar je moet er ook wel wat voor doen. Het vraagt wel van een parochiekern om er de vrijwilligers voor te vinden.”
“Niet de geëigende paden altijd maar aflopen, maar ook eens nadenken van: zouden we dat niet een keer anders doen?”
Aan de slag
Na twee bijeenkomsten luisteren en sparren, zijn de vrijwilligers uit de parochiekernen aan zet. “We hebben nu de afspraak gemaakt van: Ad Sosef heeft zijn verhaal gedaan, wij hebben de tools in handen gekregen, onze kernen pakken de handschoen op. We komen 19 november weer bij elkaar, dan gaan we elkaar challengen, uitdagen, van wat is nou datgene wat je ermee gedaan hebt?” legt Aartman uit. “In januari moet het worden uitgevoerd. Daarom is het zaak om daar nu invulling aan te geven, want voor je het weet is de actie Kerkbalans alweer voorbij.”
Inzicht
“Wat ik zelf een belangrijk inzicht vond, is dat het aantoonbaar heeft gewerkt om aandacht te besteden aan de actie Kerkbalans,” antwoordt hij op de vraag waarom hij zich in is gaan zetten voor een verbetering in de actie Kerkbalans. “In parochies waar dit al is toegepast, heeft het soms tot tien, twintig of dertig procent meer opbrengst geleid. Dus is het duidelijk dat ‘in beweging komen’ als werkgroep loont.”
Vitaliteit
Om als kerk financieel vitaal te zijn, heb je de actie Kerkbalans en collectes nodig. In de parochie Sint Maarten zetten ze daarnaast ook andere acties op om vitaal te zijn en te blijven. “In onze parochie halen we toch ook veel middelen op uit de kerkenveilingen. Het pastoraal team is ervoor dat de kerk vitaal blijft qua bezoek. Als wij als bestuur zorgen dat die financiën op orde zijn, dan kunnen we ook zorgen dat veel mensen gewoon goed naar de kerk kunnen blijven komen. Dat is uiteindelijk waar het om gaat.”
“Ik dacht: daar moeten wij ook wat aan gaan doen. Dit kan bij ons ook echt een behoorlijk materieel verschil maken.”
Kerkenveiling
Voor de parochiekernen van de parochie Sint Maarten is een belangrijke aanvulling op de actie Kerkbalans en collectes, de jaarlijkse kerkenveiling. Mensen komen op zo’n avond bij elkaar en kunnen bieden op veilingkavels, dat zijn één of meerdere voorwerpen, die per opbod worden verkocht. Parochianen en bedrijven brengen deze kavels in. Dat varieert van bloembollenpakketten, tot kazen, flessen drank, maar bijvoorbeeld ook kaartjes voor een avond in de schouwburg of een voetbalwedstrijd. De avonden zijn gezellig en de giften fiscaal aftrekbaar. In de parochie Sint Maarten blijkt de kerkenveiling, met opbrengsten die oplopen tot in de tienduizenden euro’s, een zeer effectief middel te zijn.