Inspiratie

Hoop! Eerste Tour of Faith van het nieuwe seizoen

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 25 september 2024

Foto’s: Bisdom Rotterdam

De Tour of Faith stond met het thema “hoop” in het teken van het Heilig Jaar 2025

Op zondag 22 september kwamen jongeren en bisschop Van den Hende samen voor de eerste Tour of Faith van het seizoen. Deze werd gehouden in het bisdombureau in Rotterdam. De eucharistieviering deze middag was in de huiskapel van het bisdom. De Tour of Faith stond in het teken van het thema “hoop”.

“Pelgrims van hoop” is het thema dat paus Franciscus koos voor het Heilig Jaar 2025. Verschillende jongeren vertellen de bisschop bij de Tour of Faith dat zij het komende weekend naar Brussel reizen voor de ontmoeting met paus Franciscus. De bisschop wenst hen een goede reis en mooie bijeenkomst toe. Zelf kan de bisschop helaas niet deelnemen aan de ontmoeting. Hij heeft eerdere verplichtingen vanwege het vormsel. De bisschop heeft dit in een brief aan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel laten weten.

In de eucharistieviering deze middag preekt de bisschop vanuit de lezingen (Wijsheid 2, 12.17-20; Jakobus 3, 16-4, 3; Marcus 9, 30-37) over de vraag: Wat komt er van het geloof terecht in ons leven? “Zitten we op het spoor waar Jakobus over schrijft en leggen we voortdurend naijver en eerzucht aan de dag? Of zijn we mensen die vredelievend zijn, vriendelijk, voor rede vatbaar en die goede vruchten voortbrengen? Groot worden in liefde vraagt erom dat we klein worden, op Jezus lijken, en ons niet voor laten staan op de vraag: wie is de grootste? Het gaat er niet om of ik groter ben in liefde dan een ander, maar of ik van God wil leren waarin ik groter moet worden en waar ik kleiner moet worden. En als we dat als gelovigen juist ook met elkaar overwegen, dan kunnen we groeien in de gezindheid van Christus.”

De ontmoeting wordt daarna vervolgd met een korte catechese van de bisschop over het thema hoop en het Heilig Jaar. “De Kerk begon daarmee in 1300”, vertelt de bisschop. “Het Heilig Jaar of Jubeljaar heeft een bijbelse oorsprong. Het Hebreeuws ‘jobeljaar’ werd om de vijftig jaar gehouden. Men probeerde dan in de samenleving alles weer recht te zetten, zoals land of geld dat oneerlijk was verkregen en ruzies die waren ontstaan. Het was de bedoeling om in de samenleving alles weer op orde te brengen met God en met elkaar in rechtvaardigheid. Dat betekent dat we ook nu met een Heilig Jaar daarnaar kijken: bekering en boetedoening, ons verzoenen met God door het sacrament van boete en verzoening, ook gebruik maken van een aflaat.”

“Met het thema ‘Pelgrims van hoop’ geeft de paus aan dat wij mensen zijn die het van de hoop moeten hebben en dat we altijd onderweg zijn met het geloof. Daarom zijn wij pelgrims van hoop. Maar wat is hoop dan eigenlijk?” vraagt de bisschop. Hij haalt enkele spreekwoorden aan, zoals “hoop doet leven”, “zolang ik adem, heb ik hoop” (dum spiro, spero), “hopen tegen beter weten in” en “ik help het je hopen”. Bisschop Van den Hende: “In zijn bul voor het Heilig Jaar, ‘spes non confundit’, wijst de paus op de woorden van de apostel Paulus: de hoop stelt niet teleur (Romeinen 5, 5). Op deze manier bemoedigt de apostel Paulus de eerste christenen in Rome, en zo wil paus Franciscus ook de mensen nu bemoedigen die naar Rome komen voor een bedevaart in het Heilig Jaar of die in het eigen bisdom het Heilig Jaar vieren. De paus wil ons moed inspreken, de moed om op Jezus te vertrouwen, erop te vertrouwen dat we nooit teleurgesteld worden als we op Hem hopen.”

“Hoop hebben en willen houden, betekent ook dat je die hoop regelmatig moet voeden en versterken. Dat doen we door het vieren van de sacramenten, door het lezen van de Bijbel en ook door elkaar te steunen”, vervolgt de bisschop. Hij geeft de jongeren enkele vragen mee om in groepen over in gesprek te gaan, zoals: Waar krijg jij hoop van? Hoe kun je zelf een teken van hoop zijn voor je medemens?

“We vonden allemaal dat de levensloop van heiligen hoop geeft als je ziet hoe zij hebben geleefd, ieder op zijn of haar manier”, zegt een van de groepen bij de terugkoppeling. “En we hebben besproken dat we ook juist hoop krijgen van dit soort bijeenkomsten, dat je je geloof met elkaar kunt delen en geïnspireerd kunt worden door de Tour of Faith.” De gesprekken gingen onder meer over de hoop die andere mensen jou kunnen geven als je het moeilijk hebt, over de hoop om in de hemel te komen, en over hoop die jij aan anderen kunt geven door onbaatzuchtige liefde: “Liefde die niet is ingegeven door eigen belangen, dat geeft mensen hoop.”

Bisschop Van den Hende wijst in het gesprek op wat paus Franciscus daarover zegt: “Je kunt zelf een teken van hoop zijn. De paus noemt allerlei ‘doelgroepen’. Denk aan mensen die zich inzetten voor vrede. Denk aan vaders en moeders die zich inzetten voor hun kinderen. De paus spreekt over de zorg voor ouderen en zieken en mensen die eenzaam zijn. In de christelijke gemeenschap moet je juist bereid zijn om de zwaksten te beschermen, zodat op die manier door jouw liefde ook op een beter leven kan worden gehoopt door mensen die dat uit zichzelf niet kunnen. Zo vraagt de paus ‘bedroefd om hoop voor de miljarden armen die het vaak ontbreekt aan het meest noodzakelijke’. Door onze dienstbaarheid, door onze betrokkenheid, door ons luisterend oor en onze hulp kunnen wij een teken van hoop worden.”

“We zeggen wel eens: ik hoop dat het mooi weer wordt. Of: ik hoop dat Feyenoord wint van Ajax”, concludeert de bisschop. “De hoop die je dan uitspreekt, is meer een wens. Maar als wij het over hoop hebben, heeft dat zijn fundament in de liefde. Dat is wat Paulus schrijft in de Romeinenbrief. In de bijbel heeft ‘hoop’ in het Hebreeuws en het Grieks te maken met verwachten, vertrouwen, rekenen op. Ik vertrouw erop dat als ik val God mij opvangt, dat als ik een fout maak God mij wil vergeven, dat als ik sterf Hij mij tot leven brengt.”

De ontmoeting wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd waarvoor iedereen iets te eten heeft meegenomen.

  • Het Heilig Jaar wordt geopend in het bisdom Rotterdam op zondagmiddag 29 december om 14.00 uur in de kathedraal in Rotterdam. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze speciale eucharistieviering.
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven