‘Als ik mensen blij kan maken, heb ik mijn doel bereikt’
Augustina Zaal in gesprek met Leo Fijen.
Augustina Zaal (18) is lid van de M25-groep St. Christoffel in de Theresia van Ávila parochie Dordrecht. Op zondag 24 januari was ze te gast bij Leo Fijen in het Geloofsgesprek. De M25-jongerengroep (12-18 jaar) zet zich in voor de werken van barmhartigheid (Matteüs 25).
“Ik doe met heel veel plezier mee met M25,” vertelt Augustina in het Geloofsgesprek. “De werken van barmhartigheid zijn belangrijk, omdat er groepen mensen zijn, zoals zieken en ouderen, die wel eens vergeten worden in de maatschappij. We willen ervoor zorgen dat er ook aan die mensen gedacht wordt.”
De M25-groep in Dordrecht werd een jaar geleden opgericht. Toen ze gevraagd werd erbij te komen, zei ze meteen ja. “Ik vond het leuk klinken en dacht: zo kan ik mijn steentje bijdragen. Bij een gewone diaconale vrijwilligersgroep zitten vaak oudere mensen. M25 is een manier om jongeren te betrekken. Dat je met jongeren onderling bent sprak me aan.” Ze werd gevraagd via het jeugdkoor waar ze in zingt. Daarnaast is ze lectrice.
“Iets voor een ander doen is mooi. We hebben een keer geholpen bij een high tea in een verzorgingshuis, omdat er te weinig mensen waren om te helpen. De mensen vinden het geweldig dat je er bent en naar hun verhaal luistert. Het was heel leuk. De dankbaarheid, dat verwacht je niet altijd, mensen vonden het echt heel leuk. We hebben al een mailtje gekregen met de vraag wanneer we weer komen. De mensen hadden veel plezier en daar doe je het voor. Je krijgt er iets voor terug, maar dat hoeft niet. Als ik mensen blij kan maken is dat genoeg. Daar word ik zelf ook blij van, dan heb ik mijn doel bereikt.”
“De kerk is heel bijzonder, ik vind een bepaalde rust als ik hier ben. Buiten is het leven druk, je maakt je druk over dingen. Als ik naar de mis ben geweest, kom ik tot rust en kan ik weer door met het dagelijks leven. Ik ben opgevoed met geloof, maar mijn ouders hebben me altijd de keuze gegeven. En die vrijheid heeft me de keuze gegeven: ik ga ermee door. Ik vind het fijn gevoel. Op school komt geloof wel eens ter sprake, ik heb vrienden die niet gelovig zijn, vrienden die moslim zijn en protestante vrienden. Nee, ik heb nooit lelijke reacties gehad.”
M25 St. Christoffel won op zondag 15 november tijdens de diocesane ontmoetingsdag voor M25-groepen de M25-wisseltrofee met een film waarin ze de werken van barmhartigheid uitbeelden. Augustina laat de trofee trots zien. De acties zijn heel concreet, en -belangrijk- ze zijn niet voor één gat te vangen. “We wilden gevangenen bezoeken, maar dat kon niet worden geregeld. Daarom hebben we kerstkaarten geschreven aan de gevangen. Daar hebben we leuke reacties op gehad, dus dat gaan we weer doen. We hebben ook een Sinterklaasactie. Er zijn veel kinderen in Dordrecht, waar de ouders niet veel geld hebben om cadeautjes te kopen. Parochianen van deze kerk en andere kerken in Drechtsteden kunnen hun steentje bijdragen, een cadeautje kopen, en wij zorgen dat de cadeautjes via de Voedselbank bij de kinderen komen.”
Ze zijn met twaalf leden. “Dat is niet veel,” vindt Augustina, “maar met twaalf mensen kun je veel doen. Je hebt er geen dertig nodig om iets te bereiken.”
Paus Franciscus heeft een heilig jaar van barmhartigheid uitgeroepen. Wat is volgens Augustina barmhartigheid? “Bij barmhartigheid zou ik zeggen: denk aan de medemensen. In de maatschappij van nu denk je vooral aan jezelf, maar we moeten niet vergeten dat er mensen om je heen zijn die hulp nodig hebben. Dat is barmhartigheid.” Van de werken van barmhartigheid spreekt de zieken helpen haar het meest aan. “Zoals bij de ouderen in het verzorgingshuis, dat is heel bijzonder.”
Het geloof is daarbij een steun. “Dat je weet dat er Iemand is die naar je omkijkt, dat je samen met een groep barmhartigheid kunt doen. Ik leer in de parochie ook mensen kennen die mijn vrienden zijn, het is een soort familie van mensen die geloven dat er Iemand is die naar je kijkt. Dat is misschien ook met barmhartigheid zo, dat je samen weet dat dat belangrijk is en er met elkaar aan werkt.”