Inspiratie
De vormelingendag vond dit jaar voor het eerst plaats in Nootdorp
Tweehonderd vormelingen en ongeveer zestig ouders en begeleiders kwamen op zaterdag 18 mei samen voor de Vuurdoop. De Vuurdoop werd vele jaren georganiseerd in de kathedraal. Dit jaar was er een nieuwe locatie. De Vuurdoop vond plaats in en rond de H. Bartholomeus kerk in Nootdorp (parochie Christus Koning). Parochievrijwilligers hielpen mee om de dag tot een succes te maken samen met het vaste team vrijwilligers van de Vuurdoop.
Aan het begin van de dag verzamelt iedereen zich in de kerk. Daar leest bisschop Van den Hende uit het boek Handelingen over de komst van de Geest (Handelingen 2, 1-11). Daarna leidt de bisschop de voorbede in: “We bidden om kracht van de Heilige Geest in ons midden, die ons aanspoort om het goede te doen en te zoeken, die ons wijsheid schenkt om de juiste keuzes in het leven te maken en ons in liefde naar elkaar om doet zien. Die ons helpt om Jezus’ woorden in ons hart te bewaren.” Vervolgens bidden zeven vormelingen in verschillende talen om onder meer een eerlijke verdeling van geld en goederen, onderwijs, gezondheidszorg, voedsel en drinken voor iedereen.
De vormelingen zijn ingedeeld in vier groepen en doorlopen zo het programma. Daarin maken ze kennis met heiligen als Laurentius en Elisabeth, ze beklimmen de toren van de kerk, spelen een zomerkampenspel en knopen een ‘kompassieband’. Diaken Bertijn Prins en Tiny van Westerop leggen de vormelingen bij dat laatste uit hoe ze dat kunnen doen en vertellen over de betekenis van de ‘kompassieband’. Beiden zijn verbonden aan Palliam (parochie Sint Maarten).
De armband wordt gemaakt van stevig touw: paracord. “Paracord wordt veel gebruikt bij outdoor sporten en survival”, vertelt diaken Bertijn Prins. En hij legt uit: “De ‘kompassieband heeft een klein kompas. Dat staat symbool voor de richting die de Heilige Geest aangeeft. ‘Compassie’ wil zeggen: meelijden met een ander. En ‘passie’ hebben wil zeggen: vol vuur zijn om het goede te doen. Daarom is de kleur rood, als teken ook van Pinksteren.”
Bij de armband krijgen de vormelingen uitleg over de Heilige Geest. Bertijn Prins: “De ‘kompassieband’ verwijst naar de zeven gaven van de Heilige Geest waar je een beroep op kunt doen als je in een lastige situatie terechtgekomen bent. Wat moet je doen als je gepest wordt, of als je ziet dat een ander wordt gepest? Dan kun je de Heilige Geest vragen om inzicht en wijsheid. Lastige situaties zijn vaak stressvol. De ‘kompassieband’ is bedoeld om je er dan aan te herinneren: ik kan de Heilige Geest aanroepen om kracht en om wijsheid in deze situatie.”
Bisschop Van den Hende is de hele dag aanwezig bij de Vuurdoop. Deze diocesane dag vindt altijd plaats op de zaterdag voor Pinksteren. “Het vormsel is het sacrament van de Heilige Geest. Het is een lange traditie in ons bisdom om juist op deze dag de vormelingen bij elkaar te brengen. Het is een manier om ze nog meer met elkaar te verbinden, want de Kerk is een gemeenschap van gelovigen, een gemeenschap van geroepenen in kracht van de Geest”, vertelt de bisschop.
Het is belangrijk om deze dag samen te vieren: “De Heilige Geest helpt ons om antwoord te geven op onze roeping, om het geloof te bewaren, en om elkaar vast te houden op de weg van het evangelie. Dat gebeurt in de Vuurdoop heel zichtbaar. Verschillende generaties komen samen: vormelingen, begeleiders, ouders. Er komen priesters mee, diakens en pastorale werkers. We zijn samen, in het besef dat de Heer ons uitnodigt en ieder van ons mag vol van de Geest ook deelnemen aan de Kerk, en in de zending van de Kerk ook een eigen aandeel hebben.”
De bisschop en vicaris Egging verzorgen deze dag elk meerdere workshops voor de ouders begeleiders. Daarin wordt gelezen uit het boek Handelingen over de ontmoeting van Filippus en de Ethiopiër (Handelingen 8, 26-40). “Filippus wordt uitgezonden in de kracht van de Geest. Hij legt het geloof uit aan de Ethiopiër die hij hoort lezen uit de profeet Jesaja en vertelt van het lijden, sterven en verrijzen van Christus. En hij doopt hem vervolgens ook. Hij maakt hem wegwijs op de weg van het geloof”, vertelt de bisschop na afloop.
De gesprekken met de deelnemers gaan over de vraag hoe zij de Heilige Geest in hun leven hebben ervaren en hoe de Heilige Geest helpt om van je geloof te getuigen. Deelnemers vertellen over hun ervaringen bij de vormselvoorbereiding, over het contact met vrienden en familie die het geloof soms wel maar vaak ook niet begrijpen en het soms gewoon ook niet kennen. In allerlei situaties kan de Heilige Geest je helpen en de juiste woorden ingeven. En ook op andere manieren kun je getuigen van je geloof en proberen een ander daarmee te helpen. Zo vertelt een van de deelnemers dat hij iemand een boekje cadeau deed over Maria die de knopen ontwart.
Bisschop Van den Hende: “De kracht van de Geest helpt je om ook zelf op jouw beurt van Jezus te vertellen en ook anderen weer enthousiast te maken voor de liefde van God. Al kijkt onze wereld vaak wat vreemd naar geloof en wordt de Kerk kleiner, je ziet dat God ook nu mensen in kracht van de Geest samenbrengt. Dat gebeurt ook vandaag bij deze Vuurdoop, waarbij de Geest ons leidt en vele mensen van verschillende generaties de naam van Jezus in de mond nemen en de Kerk van nu en straks vormen. Dat is de Vuurdoop ten voeten uit.”
De Vuurdoop wordt afgesloten met gebed en zang in de kerk. Daarvoor sluit het koor aan van de parochie (The Living Lord Singers). Voor de bisschop het slotgebed uitspreekt en de zegen geeft, benadrukt hij bij de vormelingen het belang om te blijven bidden: “Als je bidt, ben je met God in gesprek en kun je allerlei vragen in je leven aan God voorleggen. En bid niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die het moeilijk hebben, die om jouw hulp vragen en jouw steun. En als geloof, je vertrouwen in God, op een lager pitje staat, bid dan om de Geest: geef mij vuur, enthousiasme en nieuw leven.”
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.