FOTOVERSLAG Bisschop zegent bloemen voor Sint-Pietersplein

De bloemen gaan voor het paasfeest naar Rome

image

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Op dinsdag 15 april zegende bisschop Van den Hende in de Keukenhof de bloemen die voor Pasen naar Rome gaan. De Stichting Bloemenpracht zet zich in voor het jaarlijkse transport van de bloemen uit Nederland naar Rome en de opbouw ervan op het Sint-Pietersplein met behulp van vele vrijwilligers. De stichting benaderde de bisschop voor de zegening van de bloemen, omdat de Keukenhof in het bisdom Rotterdam ligt. De bisschop werd vergezeld door diaken Osseweijer van de parochie H. Willibrordus (Lisse e.o.)

Voordat de bisschop overgaat tot het zegenen van de bloemen vertelt hij de mensen die zich hiervoor hebben verzameld, waaronder veel pers, wat de zegening betekent. “We zegenen deze bloemen om God te danken, die al het leven gemaakt heeft. We vergeten niet dat God de oorsprong is van al wat leeft. We danken en loven Hem voor alles wat groeit en bloeit en onderstrepen dat Hij de bron is van het leven. Tegelijkertijd vragen we Gods zegen over de mensen die de bloemen gaan wegbrengen naar Rome voor Pasen”, aldus de bisschop. “En we vragen God dat de bloemen voor de mensen op het Sint-Pietersplein, en alle mensen die dit op tv zullen zien, een bron van vreugde en hoop mogen zijn en de betekenis van Pasen zullen onderstrepen.”

image
image

De bisschop vertelt over het verlangen van mensen wereldwijd naar vrede en een einde aan de strijd in oorlogsgebieden en over spanningen die er zijn tussen landen. “Met Pasen vieren we dat de gekruisigde Jezus na zijn dood is verrezen. We vieren dat Gods liefde sterker is dan de dood. Deze belangrijke boodschap kan mensen hoop geven in de tijd waarin we leven”, zegt de bisschop.

“De bloemen onderstrepen de vreugde en ook de feestelijkheid van Pasen als het grootste christelijke feest. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die juist niet in de bloei van hun leven kunnen staan, door oorlog en geweld, door haat, door eenzaamheid. Je hoopt en bidt dat de paasvreugde en de paasvrede in vele harten meer een plek krijgt, zodat we ook zelf persoonlijk instrumenten van vrede kunnen worden.”

Bij de zegening van de bloemen spreekt bisschop Van den Hende een kort gebed uit, hij besprenkelt de bloemen die klaar staan voor transport met wijwater en nodigt alle aanwezigen uit om samen het Onze Vader en een Weesgegroet te bidden.

image

Daarna is er gelegenheid voor de pers om vragen te stellen. Journalisten vragen onder meer naar de gezondheid van de paus, die herstelt van een ernstige ziekte en lange ziekenhuisopname, en wat dit betekent voor de viering van Pasen in Rome. “Het is belangrijk dat Pasen wordt gevierd: Jezus is gestorven en verrezen. De paus zal zich daar zeker bij aansluiten”, antwoordt de bisschop. “Ik hoop dat hij erbij zal zijn. Hij is op de eerste plaats medegelovige van ons. En hij is de eerste herder van de wereldwijde Kerk. Als hij erbij is zal hij niet veel kunnen spreken, want praten is nog een hele inspanning voor hem. Maar ook wanneer hij enkel zou zeggen ‘De Heer is verrezen, alleluia!’ zal hij de paasboodschap al kernachtig hebben verwoord.”

image
image

De traditie om vanuit Nederland bloemen aan te bieden in Rome voor de viering van het paasfeest bestaat al lang. Volgend jaar zal het de veertigste keer zijn. Ook in de coronatijd ging de zegening van de bloemen door. Dat gebeurde op gepaste wijze: zonder publiek vanaf het bedrijfsterrein van een kweker.

Hoofdarrangeur van de bloemenpracht is Piet van der Burg. Hij liet de kleuren van het logo van het Heilig Jaar “Pelgrims van hoop” terugkomen in het ontwerp. Ook het logo met een doorsnee van vijf meter zal een plaats krijgen op het Sint-Pietersplein. Het transport gebeurt door Transportbedrijf Koninklijke Van der Slot uit Noordwijkerhout, dat het logo voor het Heilig Jaar voor deze gelegenheid ook aanbracht op de vrachtwagen.

image