Maandag 25 juli staat in het teken van afscheid. Een laatste keer wordt 's ochtends de eucharistie gevierd in de gastparochies. Een van de parochies heeft nog een ochtendprogramma voor de jongeren, zodat de bussen rond 12.00 uur vertrekken. In de parochie van de heilige Adalbert, de oudste parochie van de stad, preekt parochievicaris Ad van der Helm over 'omwegen' in het leven. De kerk viert de gedachtenis van de heilige apostel Jakobus. Hij is de beschermheilige van pelgrims. Ad van der Helm is in Den Haag verbonden aan de Jakobuskerk.
'Omwegen kunnen je leven sterker maken'
"We hebben op weg naar Kielce veel nieuwe woorden geleerd, zoals Stau (file) en traffic jam (verkeersopstopping). We zongen in de bus dat het allemaal goed zou komen. Dit zijn de WJD. Een pelgrimstocht is nooit een rechte lijn, we maken omwegen. Sommige omwegen kies je zelf. Andere worden je opgedrongen. Soms ga je omwegen om keuzes uit te stellen, of verantwoordelijkheid te ontlopen. Denk bijvoorbeeld aan de priester die de man aan de kant van de straat zag liggen," vertelt Ad van der Helm met een verwijzing naar de parabel van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10, 29-37).
"Elke omweg leert ons iets. Je hoeft er niet blij mee te zijn, maar kunt er wel je voordeel mee doen. Net als Jakobus in het evangelie (Matteüs 20, 20-28) moeten wij als pelgrims leren dat onze kracht niet in onszelf ligt, maar dat we deze elders vinden. We kunnen ons onzeker voelen in relaties, toekomstverwachtingen, keuzes die we moeten maken. Je kunt gebroken zijn in vriendschap, een baan hebben of een opleiding volgen die geen voldoening geeft. Zulke omwegen confronteren ons met onze zwakheid. Maar als pelgrims getuigen we dat we niet ten ondergaan aan de omwegen van moeilijkheden en lijden, maar dat we deze gaan met onze blik gericht op ons doel, onze roeping van God. Dus als je omwegen ervaart die je niet koos, ben er niet bang voor, omwegen kunnen je leven sterker maken. Lijk niet op de priester en de leviet, maar neem de omweg. We maken onze omwegen samen met Christus die ons altijd begeleidt op de weg naar het huis van de Vader."
Foto: Ramon Mangold
'We zijn blij dat Kielce een omweg voor jullie was'
Het afscheid van Kielce was allerhartelijkst. Daarvan getuigt onder meer de omvang van het lunchpakket dat deze en gene nog meekrijgt van de gastgezinnen, en de paar tranen die vloeien. In de Adalbert parochie bedankt de pastoor alle gasten voor hun bezoek. "We hebben jullie met open armen en harten verwelkomd. Dat jullie hier waren, heeft ons verrijkt en heeft de eenheid in Christus laten zien in alle talen en landen. We zijn geïnspireerd door jullie dat jullie zo'n lange weg hebben afgelegd. We zijn blij dat Kielce een omweg voor jullie was op weg naar Krakau. We zijn zeer verheugd dat jullie ons hebben gekozen als plek om te verblijven."
De pastoor zegt zijn gebed toe voor de pelgrims als ze in Krakau zijn en ook daarna. En hij wenst de pelgrims een behouden thuisreis. "Ik hoop dat jullie de blijdschap van het geloof en de liefde van Christus brengen naar jullie familie en vrienden. Jullie zijn een geschenk voor ons geweest en ook de gastgezinnen die jullie hebben opgevangen zijn een geschenk voor de parochie. We zijn dankbaar dat jullie zulke goede gastheren waren. We hebben alleen maar vrolijke gezichten gezien." De pelgrims in de kerk bedankten daarop de parochie met luid en lang geklap.
Naar Krakau
Als de bussen vertrekken van hun verschillende locaties is er nog een tussenstop om gezamenlijk Krakau binnen te rijden. De jongeren komen rond 17.00 uur aan in de kerk, waar ze de komende dagen de eucharistie zullen vieren en waar de catecheses worden gehouden. Ze worden welkom geheten door Jong Katholiek. De jongeren van de reis van het bisdom Rotterdam en Breda zijn ondergebracht in scholen, niet ver van de kerk. In totaal zijn er in de wijk 750 Nederlandse jongeren ondergebracht. In totaal zijn er 900 Nederlandse deelnemers.