‘De bedevaart is een hele experience’
image

Foto: Ramon Mangold

Jongeren op weg in geloof

“We reizen met de Tour of Faith door het bisdom. Vandaag hebben we een nieuwe etappe in de Veertigdagentijd.” Zo opent Mgr. Van den Hende zijn preek op zondag 14 februari. Jongeren kwamen deze middag bijeen voor de eucharistieviering en ontmoeting van Tour of Faith, in de basiliek van de heilige Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans te Schiedam.

De bisschop preekt over de Veertigdagentijd als periode van bezinning, vernieuwing en bekering. Jezus was veertig dagen in de woestijn, waar de duivel Hem voor drie verleidingen stelde (Lc. 4, 1-13). “Beveel dan aan die steen daar dat hij in brood verandert,” zegt de duivel als Jezus honger krijgt. Bisschop Van den Hende: “Maar de Heer is er niet op uit om de gaven die Hij ontvangen heeft voor zichzelf te gebruiken. De duivel zegt ook dat hij Jezus alle macht zal geven over de koninkrijken van de wereld, als Hij in aanbidding voor hem neervalt. Maar voor Jezus geldt dat er niemand groter is dan God, de Vader die Hem gezonden heeft. Dan vraagt de duivel Jezus om God op de proef te stellen door van een tempelpoort naar beneden te springen. Maar Jezus hoeft de band met zijn Vader niet te bewijzen.”

Toegepast op ons eigen leven

“Kunnen we deze dingen toepassen op ons eigen leven?” vraagt de bisschop daarop. “Ja, een mens leeft niet van brood alleen, maar dat is eerder gezegd dan gedaan. We leven vaak wel zo en een volle maag is nooit verkeerd. Maar gaat onze band met God er bovenuit? Zijn we in staat te delen met anderen? De verleiding om wat je voor jezelf ontvangen hebt voor jezelf te gebruiken is niet vreemd aan ons. En macht? Zijn we in ons dagelijks leven gevoelig voor applaus, waardering en lof? Of weten we, nog voordat we geprezen worden, dat we gedragen worden door God en veilig zijn bij Hem?” Waar het gaat om het op de proef stellen van God, draait de bisschop de vraag om: “Kunnen we in antwoord op Gods roepstem laten zien hoe we meer voor Gods rijk kunnen betekenen?”

image

Foto: Ramon Mangold

Op weg zijn met God

Na de eucharistieviering volgt een ontmoeting in de parochiezaal ‘de Wilgenburg’. Die start met een quiz over bedevaarten en de stelling: De WJD is een bedevaart. De jongeren denken er samen over na en praten erover door. Dan houdt de bisschop een korte inleiding over het thema: op weg zijn met God. De Bijbel staat vol met ‘reisverhalen’. Abraham trekt weg uit zijn land (Genesis 12), Maria en Jozef reizen naar Bethlehem voor de volkstelling (Lucas 2), Jezus en zijn leerlingen trekken rond (Matteüs 4) en de eerste christenen werden ‘aanhangers van de weg’ genoemd (Handelingen 9, 2). Een bedevaart is een reis (vaart) van gebed (bede): we mogen als pelgrims met het geloof in ons hart op reis gaan, in vertrouwen op God. In ons samen bidden zijn we tevens in geloof verbonden met Maria en de andere heiligen, die als pelgrims van geloof met ons meebidden, en die ons op de weg van het evangelie zijn voorgegaan.

‘Het is een hele experience’

Drie jongeren vertellen dat zij in september voor de tweede keer meegingen met de bisdomreis voor jongeren naar Banneux. Ze hielpen mee met het duwen van de rolstoelen van oudere bedevaartgangers en vertellen hoe de reis zoveel meer is dan een gewone reis. “Als je weer thuiskomt ben je moe, maar ook zo vol van energie door alles wat je hebt meegemaakt, dat is geweldig,” zegt één van de jongeren. Ze vertelt hoe het tijdens een gebedsmoment onderweg bij een druk tankstation was alsof er een koepel over de groep werd geplaatst, waardoor het op dat moment leek alsof het bij alle herrie en hectiek toch volkomen stil en rustig was. Haar broer beschrijft Banneux en vult aan. “Banneux ligt in België, in het Franse deel. Het was destijds het allerarmste stuk. Daarom is het zo mooi dat Maria daar is verschenen: Maria, maagd van de armen.” Ook dit najaar is er weer een weekendbedevaart naar Banneux. “Jullie moeten echt komen,” zeggen ze, “Het is een hele experience.”

‘Juist de stilte is indrukwekkend en maakt nieuwsgierig’

Marleen Jansen vertelt daarna over de Stille Omgang in Amsterdam. Marleen helpt mee bij de organisatie van het jongerenprogramma tijdens de Stille Omgang. Het is indrukwekkend, vertelt ze, om in het donker door de straten van Amsterdam te lopen, terwijl het uitgaansleven in volle gang is en er van alles gebeurt. “Je loopt te bidden voor de stad, de mensen, Nederland. Eerst dacht ik: is dat wel goed die stilte, moeten we het niet juist uitleggen? Maar later bedacht ik: nee juist niet, juist de stilte is voor mensen indrukwekkend en maakt nieuwsgierig. Het is heel mooi en waardevol om te bidden samen met alle generaties.” Er lopen 7.000 à 8.000 mensen mee met de Stille Omgang. Het thema van het jongerenprogramma van de Stille Omgang 12 maart 2016 is: Zien. Het thema houdt verband met het heilig jaar van de barmhartigheid, zoals de website www.so16.nl aangeeft: “Het gaat ook over méér zien: kan ik verder kijken dan mijn neus lang is, kan ik ook met de ogen van mijn hart, van mijn geloof, zien?”

De Tour of Faith wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een eenvoudige maaltijd. Deze keer zijn het soep en broodjes.