Foto: Ramon Mangold
De jongeren bezoeken op maandag 18 juli Marburg met de heilige Elisabethkerk, waar het graf is van Elisabeth van Thüringen. De kathedraal van Rotterdam is naar haar vernoemd. In de bus op weg naar Marburg wordt een korte film over de heilige Elisabeth vertoond, gemaakt door diaken Iwan Osseweijer. In de Elisabethkerk houdt bisschop Van den Hende een kort woord en bidt samen met de jongeren een Onze Vader.
Mgr. Van den Hende typeert de heilige Elisabeth als een pelgrim, hoewel ze niet zoals Willibrord reisde. "Ze was geraakt door de armen en de zieken. Haar hart kwam in beweging naar de mensen in nood, want ze was geraakt door Jezus en zijn evangelie. Vandaag bij haar graf kunnen we nadenken over hoe wij ons laten raken door de nood van anderen. Wat zou Christus, in het diepst van zijn hart geraakt, doen?" Elisabeth sterft heel jong, vermoeid en uitgeput van alle barmhartigheid die ze heeft betoond voor mensen in nood. "Ze had daar alles voor over, al haar energie en zelfs haar leven," aldus de bisschop.
Daarna gaan de jongeren in hun deelgroep door de kerk, die evangelisch luthers is. De eucharistieviering vervolgens wordt gevierd in de nabijgelegen katholieke Petrus en Paulus kerk. Daar worden in de crypte twee stukjes van haar gebeenten bewaard in een reliekhouder. Deze reliekhouder is gedurende de eucharistieviering op het altaar geplaatst.
'Een vrouw van adel, die zich verlaagt'
Diaken Iwan Osseweijer verzorgt de homilie. De eerste lezing (Mich. 6, 1-4.6-8) beschrijft wat de Heer van de mens verlangt, namelijk dat hij zich houdt aan het recht, de trouw eerbiedigt, en zich ootmoedig gedraagt tegenover God. Diaken Osseweijer legt uit hoe deze drie punten van toepassing zijn op de heilige Elisabeth. "Als we kijken naar Elisabeth, zien we dat zij zich als vrouw van adel verlaagt tot de gewone man en vrouw. Dat was men -rijk én arm- in de middeleeuwen met een zekere standenmaatschappij niet gewend. Elisabeth laat zien dat iedere mens, ongeacht afkomst en inkomen, recht heeft op eten en liefdevolle zorg. En als het gaat om trouw, ze bleef trouw aan haar man Ludwig en probeert haar eigen roeping vorm te geven. Ook aan die roeping blijft ze trouw. 'Ootmoedig' betekent dat je je klein maakt tegenover God, dat je je realiseert dat je al die dingen die je misschien goed doet, niet op eigen kracht doet, maar omdat God je talenten en kracht geeft. Dat heeft Elisabeth gedreven in haar korte leven, want ze werd maar 24 jaar."
Je geloof omzetten in daden
"We kunnen allemaal een Elisabeth, of -voor de jongens- een 'Elisabert' zijn," vertelt diaken Osseweijer. "Iedereen, met zijn eigenaardigheden, we zijn allemaal in staat de wereld te veranderen. Allereerst door ons geloof. En door onze doop, want die vraagt van ons dat we ons geloof omzetten in daden van naastenliefde. Christus houdt ons vast en schenkt ons de kracht om zijn liefde en barmhartigheid te laten zien in de wereld, die dat heel hard nodig heeft op dit moment. Denk aan de vluchtelingen, de armoede, en ook aan de mensen in je directe omgeving. We mogen ons dienstbaar maken voor de mensen om ons heen met de talenten die we van God hebben gekregen."
Eichstätt
Daarna gaat de reis verder per bus naar Eichstätt. Eichstätt is een kleine stad, met 13.000 inwoners. Het bisdom Eichstätt telt 400.000 katholieken. Eichstätt is een universiteitsstad. Het heeft een heel oud seminarie, dat vrijwel direct na het concilie van Trente in 1564 werd gesticht. Aan het seminarie studeert een van de priesterstudenten van het bisdom Rotterdam. Hij bereidde de ontvangst van de WJD'ers voor in overleg met het WJD-kernteam.
In de kathedraal van Eichstätt is de heilige Willibald begraven. Net als Willibrord kwam hij vanuit Engeland naar het vasteland om het geloof te verkondigen. Willibald kwam via Rome op verzoek van de paus naar de streek van Eichstätt om Bonifatius mee te helpen in de verkondiging van het evangelie. Een andere bijzondere kerk in Eichstätt is een voormalige kapucijnenkerk, waar het graf van Jezus in Jeruzalem is nagebouwd. Deze replica dateert uit ongeveer 1148 en laat goed zien hoe het graf van Jezus er toen in Jeruzalem uit moet hebben gezien.