Bisschop in chrismamis: “Waar putten wij hoop uit?”
Bisschop Van den Hende preekte over manieren om hoop te oefenen en laten groeien
Foto’s: Bisdom Rotterdam
Op woensdag 16 april vierde het bisdom Rotterdam de chrismamis in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal. Veel mensen waren voor deze bijzondere viering in het Heilig Jaar naar de kathedraal gekomen. Alle kerkbanken waren gevuld, naar schatting namen 900 mensen deel aan de plechtigheid. Ook veel priesters waren bij de viering en concelebreerden. Elk jaar vernieuwen de priesters bij de chrismamis de beloften van hun wijding.
“Op de dag van onze priesterwijding hebben wij allen uit liefde tot Christus en zijn Kerk het ambt van de bediening op ons genomen. Wilt u deze binding aan de Heer steeds meer beleven en op Hem gelijken door niet uzelf te zoeken, maar u te blijven inzetten voor datgene waartoe u zich verbonden heeft?” is de eerste vraag die de bisschop de priesters de priesters daarbij stelt. Zij antwoorden: “Ja, dat wil ik.” De gelovigen worden door de bisschop gevraagd om voor de priesters te blijven bidden en om ook voor hem te bidden.
De chrismamis is wezenlijk voor de viering van de sacramenten in het bisdom. In de chrismamis zegent de bisschop de oliën en hij wijdt het chrisma voor onder meer het doopsel en het vormsel. De oliën en het chrisma worden gebruikt in de parochies en instellingen in het bisdom, tot de chrismamis volgend jaar opnieuw wordt gevierd. Vertegenwoordigers van parochies, zorginstellingen en religieuzen krijgen vanuit deze viering de oliën en het chrisma mee.
Aan het begin van de chrismamis heet vicaris-generaal Lex van Deelen iedereen welkom. Onder de priesters die concelebreren is Mgr. Jan Thomas Limchua, vertegenwoordiger (charge d’affaires) van de nuntiatuur in Den Haag.
De Schriftlezingen klinken in verschillende talen: de eerste lezing in het Papiaments vanuit de Antilliaanse geloofsgemeenschap en de tweede lezing in het Italiaans. Bisschop Van den Hende sluit in zijn homilie aan bij het thema van het Heilig Jaar “Pelgrims van hoop”. “We zijn pelgrims, want je bent als christen onderweg van de wieg tot het graf en je levensweg kent allerlei momenten, van hoogtepunten tot teleurstellingen en verdriet. Maar we zijn pelgrims van hoop en op weg naar de vervulling van die hoop, namelijk uiteindelijk de ontmoeting met God in het eeuwig leven”, preekt de bisschop.
Maar hoop kan in de praktijk van elke dag onder druk komen te staan door oorlogen die voortduren, een handelsoorlog, het verdriet dat vele mensen meemaken en de moeite die vele mensen hebben om hun leven op te bouwen. “Kunnen we dan nog in die omstandigheden pelgrims van hoop blijven?” vraagt de bisschop. “Waar putten wij onze hoop uit?”
“Het is duidelijk wanneer paus Franciscus die opdracht meegeeft om pelgrims van hoop te zijn, dat we de uitnodiging krijgen om niet ons hoofd te laten hangen. Niet ons hart te sluiten en niet koud en kil af te wachten of het misschien nog eens anders wordt. In die wereld van toen en nu is Jezus Christus mens geworden. In die wereld, die hard is en waarin veel mensen geen kans krijgen, is de Messias gekomen. En we horen vandaag in het evangelie dat Hij in de synagoge voorleest uit de boekrol van de profeet Jesaja. En Hij zegt ook nog eens: deze woorden die u hoort, die gaan over Mij. De woorden die u hoort, gaan in vervulling door mijn komst, door mijn liefde en leven.”
“Er worden hoopvolle dingen gezegd”, vervolgt de bisschop. “Ten eerste dat Hij vol is van de Heilige Geest. Gods Zoon komt om de armen een blijde boodschap te brengen. Hij komt om gevangenen vrijlating bekend te maken en zicht voor blinden, om vrijheid te schenken aan verdrukten, om een jaar van genade af te kondigen. Deze verschillende aspecten van zijn zending, daarmee wil Hij opnieuw de hoop in ons hart doen vlam vatten. Met de vlam van liefde, waar we aan het begin van deze eucharistie over gezongen hebben. Vlam van liefde, het lied van dit bijzondere Heilig Jaar.”
“Hoopvol zijn dat wil je op de eerste plaats voor jezelf”, zegt de bisschop. “Maar als we naar Christus kijken, als we naar het evangelie zien, dan kunnen we niet rust hebben voordat vele mensen in die hoop mogen delen.” De bisschop roept daarom op om als leerlingen van Christus een beweging van hoop te maken zoals ook paus Franciscus heeft gevraagd bij de aankondiging van het Heilig Jaar. In zijn encycliek “Spe salvi” (2007) die gaat over de hoop noemt paus Benedictus XVI drie manieren om onze hoop samen met de Heer te kunnen oefenen en te laten groeien: het gebed, het handelen (hoop in uitvoering) en de voorbereiding op het laatste oordeel, in relatie tot het verlangen naar rechtvaardigheid.
“U bent vandaag met velen gekomen in het Heilig Jaar van de hoop, als pelgrims van hoop. En ik hoop van harte dat u zich niet terneer laat slaan door alle geweld en oorlog, maar juist gevoelig blijft voor waar het op aankomt in de liefde van Christus en zijn evangelie”, besluit de bisschop zijn homilie.