Inspiratie

Bisschop bij parochiebestuurders: “Ook een kleinere Kerk kan het verschil maken”

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 28 september 2024

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Deelnemers aan de cursus parochiebestuurders begonnen met een ontmoeting rond “Kerk zijn is een roeping”

Op zaterdag 28 september vond in Voorschoten de start plaats van de cursus voor (nieuwe) parochiebestuurders. De cursus wordt sinds enkele jaren georganiseerd door het bisdom voor nieuwe parochiebestuurders en bestuurders die eraan deel willen nemen als opfriscursus. De eerste bijeenkomst wordt gehouden op locatie en is een ontmoeting rond de bisschop, de bisdomstaf en andere bisdommedewerkers. De bisschop verzorgt op deze dag de inleiding. De andere bijeenkomsten worden gehouden als online Teams bijeenkomsten.

De ontmoeting in Voorschoten begint deze ochtend met een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk. Vicaris-generaal Lex van Deelen heet de ongeveer veertig parochiebestuurders van harte welkom en de medewerkers van het bisdom met wie de parochiebestuurders in de loop van de ochtend kennismaken en die zij deels ook nog zullen zien bij de online bijeenkomsten.

“We beginnen onze ontmoeting vandaag met een eucharistieviering”, zegt vicaris-generaal Van Deelen. “U bent als parochiebestuurder bezig met veel verschillende onderwerpen, die ook aan bod zullen komen in de cursusbijeenkomsten, zoals gebouwen, personeel en vrijwilligers, financiën, het besturen van een parochie en regels die daarbij gelden. Maar alles begint met het geloof. En daarom deze start vandaag met de eucharistieviering.”

De vicaris-generaal is concelebrant in de viering samen met pastoor Rochus Franken van de H. Augustinusparochie waarvan de parochiekern Voorschoten deel uitmaakt. Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant en verzorgt de homilie. Daarin staat de bisschop onder meer stil bij de vergrijzing in de Kerk. “Maar we gaan verder met de Heer die het werk van zijn handen nooit laat varen (psalm 138, 8)”, bemoedigt hij de parochiebestuurders. “Als we vandaag hier samen zijn voor de eucharistie en de start van onze cursus, mogen we beseffen dat we in een bepaalde fase zitten van de Kerk. Wij zijn in deze tijd geplaatst. We hebben een tijd achter ons met veel kerken en veel mensen die naar de kerk gingen. En we gaan een toekomst in die meer bescheiden is. Maar de Heer zegt juist na zijn kruisdood en verrijzenis: vrede zii u (Johannes 20, 20). Ook een kleinere Kerk kan het verschil maken. Hoe klein we ook zijn, we hebben steeds opnieuw de kans om het evangelie te verspreiden.”

Na de eucharistieviering wordt de ontmoeting vervolgd in het Bondsgebouw naast de kerk. Hein Steneker, medewerker pastoraat en kerkopbouw, leidt de bijeenkomst. Hij geeft de bisschop het woord voor zijn inleiding. Deze vertelt over de parochie als “de kleinste cel”, het kleinste geheel van het bisdom dat de plaatselijke Kerk is. Bisschop Van den Hende: “Parochies in het bisdom bouwen het bisdom op. Wanneer parochies als geloofsgemeenschappen vieren en dienen en verkondigen, is het meteen ook een vrucht voor het grotere geheel van het bisdom. Het staat niet los van elkaar en is met elkaar verbonden. Je zou kunnen zeggen: de Kerk is een organisch geheel. Het is een netwerk van mensen die in het geloof samen onderweg zijn. Mensen die samen rond de Heer in het geloof verbindingen met elkaar leggen.”

De bisschop is daarom dankbaar voor de aanwezigheid van de parochiebestuurders vandaag en hun deelname aan de cursus: “Ik ben blij dat u er bent, omdat we samen op weg zijn.” Zoals eerder in de eucharistieviering staat de bisschop ook in zijn inleiding stil bij de situatie waarin de Kerk zich bevindt. “We kunnen groeien en krimpen als Kerk”, zegt hij. De bisschop wijst de parochiebestuurders op de drievoudige zending van de Kerk (vieren, leren, dienen) en vraagt om deze goed in beeld en in balans te houden in de parochies samen met het pastoraal team.

In zijn inleiding diept de bisschop de verbondenheid van parochies en gelovigen in het bisdom uit met bijbelse beelden, zoals het beeld van het lichaam van Christus met vele ledematen en met Christus als het hoofd (1 Korintiërs 12). “De ledematen in het lichaam hebben elkaar nodig, zegt Paulus. De hand kan niet tegen de voet zeggen: ga jij maar weg, ik red het wel zonder jou. En ook het oog en het oor hebben een eigen functie in dat lichaam. En zo mag je ook zeggen dat al die mensen die deel uitmaken van het lichaam van Christus met elkaar verbonden zijn, zoals ledematen met elkaar verbonden zijn. Ze vervullen allemaal hun rol en hebben hun taak”, aldus de bisschop.

“Kerk zijn is een roeping”, zegt de bisschop tot slot. “Omdat de Kerk Gods initiatief is, is het onze roeping als Kerk om met heel ons hart te antwoorden door te blijven vieren (gebed en sacramenten), door te leren (luisteren naar Gods woord en ons geloof bewaren en delen), door te dienen (naastenliefde in caritas en diaconie), opdat we als Kerk voldoende kracht en inspiratie hebben om het evangelie te verspreiden. En als bestuurders kunt u in samenwerking met het team op uw beurt anderen uitnodigen om mee te doen en mee te gaan op de weg van het evangelie. Daarbij is het belangrijk om te blijven investeren in het netwerk van de Kerk dat we met elkaar vormen, door onderling contact te houden als parochie en als parochies met het bisdom, als de plaatselijke Kerk rond de bisschop, en elkaar blijven opzoeken zoals we vandaag doen.”

In zes korte rondes van telkens tien minuten gaan medewerkers van het bisdom vervolgens in gesprek met de deelnemers. Zij vertellen waarmee ze de parochies vanuit het bisdom van dienst kunnen zijn vanuit het economaat, de pastorale dienstverlening, de afdeling communicatie en de bisdomstaf. Ook bisschop Van den Hende en vicaris-generaal Van Deelen doen mee in deze ronde.

Cursus voor parochiebestuurders

De diocesane cursus voor parochiebestuurders is voor parochiebestuurders die in recente jaren zijn benoemd en voor degenen die al langer actief zijn en eraan deel willen nemen als opfriscursus. Ook zijn uitgenodigd degenen die parochiebestuurders adviseren en/of ondersteunen, zoals medewerkers van secretariaten.

Tijdens deze diocesane cursus ontvangen parochiebestuurders informatie over de verschillende onderwerpen waar een parochiebestuurder mee te maken heeft. De deelnemers maken daarbij persoonlijk kennis met de bisschop en medewerkers van het bisdombureau die de cursus verzorgen.

Er worden in totaal vijf bijeenkomsten gehouden. Na de eerste fysieke bijeenkomst zijn de daaropvolgende bijeenkomsten online op avonden. De vijf bijeenkomsten hebben als onderwerpen:

  1. Kerk zijn is een roeping (door bisschop Van den Hende). Daarnaast ontmoeting met elkaar, medewerkers van het bisdom en de bisschop - 28 september (10.00-14.00 uur)
  2. Een parochie besturen (door vicaris-generaal Lex van Deelen) - 8 oktober (20.00-21.30 uur)
  3. Kerkgebouwen (door Karien van Velsen, architect en coördinator Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken) - 22 oktober (20.00-21.30 uur)
  4. Financiën (door algemeen econoom John Bakker) - 5 november (20.00-21.30 uur)
  5. Personeel & Vrijwilligers (door vicaris-generaal Lex van Deelen) - 19 november (20.00-21.30 uur)
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven