Afsluiting Tour of Faith: websites, apps, AI’s en boeken voor de zomer

Eucharistieviering, catechese en onderling gesprek

image

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Op zondag 6 juli vond in de H. Josephkerk in Gouda de laatste Tour of Faith van het seizoen plaats. In zijn catechese sprak bisschop Van den Hende over websites, apps en boeken die deze zomer kunnen helpen bij geloofsverdieping en om fake news te herkennen. De ontmoeting begon met een eucharistieviering. Pastoor Dick van Klaveren van de parochie Sint Jan de Doper concelebreerde.

“Het is de laatste Tour of Faith van het studiejaar en werkjaar”, zegt de bisschop in zijn homilie. “We komen samen om de eucharistie te vieren, de woorden van de Heer in ons hart te bewaren en om met elkaar te spreken over de rijkdom van het geloof.”

De bisschop moedigt de jongeren aan om wat dat betreft in de zomerperiode geen ‘vakantie’ te nemen van het geloof. “Jezus is altijd onderweg met ons”, zegt de bisschop, “en wij kunnen niet zomaar wegblijven in de zomermaanden.”

image
image

De bisschop roept de jongeren op om een voornemen te maken voor de zomermaanden: “Kunnen we de Heer extra in ons hart verwelkomen? We mogen de komende maanden, als het misschien wat rustiger is vanwege de zomerperiode, de kracht van God vragen om trouw te blijven aan zijn woord en te geloven in zijn Geest die kracht en sterkte geeft, en wijsheid, geloof en liefde. Ons hart is als een huis waar zijn woord een plek mag hebben en waar anderen die onze hulp en nabijheid nodig hebben ook een plek hebben.”

Deze middag gaat de bisschop met de jongeren in gesprek over websites en apps die kunnen helpen als ze goede bronnen zoeken om meer te leren over het geloof en die kunnen helpen om te bidden. Websites die de bisschop noemt zijn onder meer rkbijbel.nl, rkliturgie.nl en rkkerk.nl. Ook de nieuwssite van het Vaticaan wordt door de bisschop genoemd. “Stel je ziet iets langskomen op internet over de paus en je wil weten of hij dat echt zo gezegd heeft, dan kun je het nakijken op vaticannews.va.” De laatste tijd zijn er ook enkele nieuwe Nederlandse katholieke websites bijgekomen, zoals credokatholiek.nl en explorecatholic.nl. Een site als rk-alphacentrum en ook katholiekleven.nl bestaan al langer.

image
image

Naast boeken, zoals de Catechismus van de Katholieke Kerk, de Youcat en de Docat zijn er ook katholieke AI’s die bronnen ontsluiten. Een AI die informatie geeft vanuit de catechismus is categpt.chat. Een andere AI ontsluit documenten van de sociale leer van de Kerk: magisterium.com/nl. Deze AI’s vermelden de bronnen die ze bij hun antwoorden gebruiken. Als het gaat om de visie van de Kerk op AI verwijst magisterium.com bijvoorbeeld naar het recente document van het Vaticaan “Antiqua et Nova” (Het oude en het nieuwe) over AI.

In het gesprek van de jongeren aan vier tafels worden nog meer katholieke websites en apps genoemd, waaronder ook rkdocumenten, Radio Maria, het Katholiek Nieuwsblad en EWTN. De onderlinge tips worden op post-its geschreven, kort toegelicht voor de hele groep en gedeeld op een groot wit vel.

De ontmoeting wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waarvoor iedereen iets mee heeft genomen.

image
image

Foto’s: Bisdom Rotterdam

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image