‘24 uur voor de Heer’ is een impuls voor je geloofsleven

‘24uur voor de Heer’ is een impuls voor je geloofsleven

image

Eli Stok pr. plaatst de monstrans op het altaar voor de aanbidding. (Foto: Ramon Mangold).

‘Hier ben ik’ staat centraal tijdens de ’24 uur voor de Heer’ op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart in het Jaar van de Roepingen van het bisdom Rotterdam. Op verschillende plaatsen is er 24 uur eucharistische aanbidding en kunnen gelovigen het sacrament van boete en verzoening ontvangen. Paus Franciscus startte dit initiatief in 2015 als onderdeel van de Veertigdagentijd op weg naar Pasen. De kapel van de Maria van Jessekerk in Delft is een van de plaatsen waar ’24 uur voor de Heer’ wordt gehouden.

“Bij de Vastentijd denken we vaak aan onszelf iets ontzeggen, terwijl deze periode gaat over het verstevigen van je band met Christus”, zegt pastoor Dick Verbakel van de Sint Ursulaparochie in Delft. “In onze manier van kijken naar de Veertigdagentijd, dreigt dat laatste wel eens ondergesneeuwd te raken. ’24 uur voor de Heer’ helpt om meer diepte te krijgen in je vastenbeleving. Het geeft een impuls aan je geloofsleven.”

Bij de ’24 uur voor de Heer’ is het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening verbonden met eucharistische aanbidding. Verbakel: “Voor mijzelf werkt het zo dat als je wat langer aanwezig bent in de aanbidding, je meer in contact komt met de aspecten in je leven die minder goed lopen: naar God toe, naar jezelf toe en naar anderen toe. In de aanbidding word je ontvankelijker voor die kant van je leven. Het verlangen groeit om daar iets in te herstellen.”

“Tijdens de ‘24 uur voor de Heer’ leg je de verbinding tussen jouw roeping en de gemeenschap van geroepenen."

Het valt de pastoor op dat er rond de ’24 uur voor de Heer’ een flinke groep voornamelijk jonge parochianen, zich committeert aan het initiatief. “We beschikken over een luxe positie dat we in Delft elke zondagavond een eucharistieviering hebben waar veel studenten van de Technische Universiteit komen, zowel Nederlandse studenten als internationals. Ik heb hen gevraagd om mee te doen en zei: ‘Jullie zijn wel wat nachtwerk gewend’. Dat is massaal opgepikt.”

"We starten en eindigen met een eucharistieviering, en er is aan het einde de zegen met het Allerheiligste. Daar komen veel mensen naartoe. Ook zij die in de nacht of middag hun tijd hebben gegeven voor de Heer.”

In dit diocesane Jaar van de Roepingen staat ‘Hier ben ik’ centraal tijdens de ’24 uur voor de Heer’. “Persoonlijke roeping en de roeping als gemeenschap die we van de Heer ontvangen hebben, zie ik in elkaars verlengde. We willen onderdeel zijn van een geloofsgemeenschap, omdat de Heer ons daartoe roept. Door te staan in die gemeenschap krijg je de vraag: Waar sta jij precies? Hoe is je relatie met de Heer? Kan die meer diepgang krijgen?”

“Tijdens de ’24 uur voor de Heer’ leg je de verbinding tussen jouw roeping en de gemeenschap van geroepenen. Wanneer je hier in Delft als Nederlander wordt afgewisseld door iemand uit Kameroen, Mexico, Griekenland of Duitsland om te bidden bij het Allerheiligste, merk je heel concreet dat je onderdeel bent van een gemeenschap die groter is dan het dorp of de stad waar je woont. Dat je onderdeel bent van de Wereldkerk.”

image

Foto: Ramon Mangold.

Paus Franciscus startte het initiatief '24 uur voor de Heer' in 2015 en schrijft in de bul Misericordiae vultus (17): “Zeer veel mensen naderen opnieuw tot het sacrament van de verzoening en onder hen veel jongeren, die in deze ervaring vaak de weg weer vinden om terug te keren tot de Heer, om een ogenblik van intens gebed te beleven en de zin van het eigen leven opnieuw te ontdekken.”

Die interesse van jongeren voor het sacrament van boete en verzoening ervaart Dick Verbakel ook in de Maria van Jessekerk. “Elke zondag hebben gelovigen drie kwartier voor de eucharistieviering de gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Aanvankelijk was dat een gebedsmoment voor mijzelf, maar dat is totaal voorbij. Het zijn jongeren die komen om het sacrament te ontvangen, zowel Nederlanders als internationals. In veel delen van de wereld is het sacrament onderdeel gebleven van het geloofsleven. Katholieke studenten die hier komen zijn gewend om eens in de zoveel tijd te praten met een priester in de biechtstoel. Anderen zien dat en volgen hun voorbeeld.”

Deze parochies doen mee met de “24 uur voor de Heer” in het bisdom Rotterdam:

  • Rotterdam
    HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal

    Mathenesserlaan 305, 3021 HK Rotterdam

    Vrijdag 15.00-23.00 uur (kruisweg, vespers, rozenkrans en completen)

    Zaterdag 09.30-22.00 uur (eucharistie, rozenkrans, vespers, completen)
  • Delft

    Kapel Maria van Jessekerk
    
Burgwal 20, 2611 GJ

    Vrijdag t/m zaterdag 09.30-09.30 uur (start vrijdag met eucharistie)

  • Leiden 

    Kapel Johannes Paulus II

    Steenschuur 19, 2311 ES (naast de H. Lodewijkkerk)

    Vrijdag 14.00-23.00 uur

    Zaterdag 07.00-14.00 uur
  • Den Haag 

    Kerk H. Antonius van Padua

    Fluwelen Burgwal 45, 2511 CH

    Vrijdag t/m zaterdag 17.00-17.00 uur

  • Bekijk hier de poster van '24 uur voor de Heer'.