De Week van het Gezin vindt dit jaar voor de tweede keer plaats
Foto: Juliane Liebermann via Unsplash
In de week van zaterdag 11 mei t/m vrijdag 17 mei vindt voor de tweede keer de Week van het Gezin in Nederland plaats. De Week van het Gezin is een initiatief van de Stichting GezinsPlatform Nederland. Deze wil het gezin een stem geven in de samenleving en de belangen van het gezin behartigen, bijzonder vanuit het oogpunt van kinderen, in de politiek en media.
Als aanloop naar de Week van het Gezin in mei vond op maandag 22 april een studiedag plaats waarin de rol van het gezin vanuit een aantal gezichtspunten werd belicht. De titel van de studiedag was: De toekomst start ... thuis. Kardinaal Eijk was een van de sprekers. Vanuit het bisdom Rotterdam namen leden van de Werkgroep Huwelijk en Gezin deel aan de studiedag.
Diaken Iwan Osseweijer is voorzitter van de Werkgroep Huwelijk en Gezin van het bisdom Rotterdam en was aanwezig op de studiedag. Hij spreekt van een inhoudelijk interessante dag, die actuele problematieken in huwelijk, gezin en samenleving behandelde, zoals toenemende eenzaamheid, relativisme en individualisme. Ook was het een dag van ontmoeting van mensen die verantwoordelijk zijn voor huwelijk en gezin in de Nederlandse bisdommen en in kerkelijke gemeenschappen.
De Werkgroep Huwelijk en Gezin wijst parochies in het bisdom Rotterdam op de Gezinsdag in Madurodam (Den Haag) op zaterdag 11 mei. Deze vormt de aftrap van de Week van het Gezin. Aanmelden hiervoor kan via gezinsplatform.nl/gezinsdag
Mgr. Mutsaerts, hulpbisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch en voor de bisschoppenconferentie contactpersoon voor huwelijk en gezin, schreef een brief aan gezinnen bij Week van het Gezin en Moederdag. Lees de brief op rkkerk.nl
In de DOCAT wordt het gezin “Het fundament van de samenleving” genoemd. Hoofdstuk 5 van de DOCAT vertelt over het gezin vanuit de sociale leer van de Kerk. Paragraaf 115 en 117 leggen uit wat het gezin bijzonder maakt.
115. Wat is zo bijzonder aan het gezin?
Ik word onvoorwaardelijk bemind - dat is de onvervangbare ervaring die mensen in het gezin opdoen. Verschillende generaties leven met elkaar en ervaren genegenheid, solidariteit, waardering, onbaatzuchtige inzet, hulp en rechtvaardigheid. Ieder lid van het gezin wordt door de anderen in zijn waardigheid erkend, geaccepteerd en gerespecteerd, zonder daarvoor iets te moeten presteren. Ieder wordt bemind zoals hij of zij is. De individuele personen zijn geen middel tot een bepaald doel, maar een doel op zich. Daardoor ontstaat er in het gezin een cultuur van samenleven die allesbehalve vanzelfsprekend is. Vandaag de dag gaat het er vooral om wat iemand kan of wat hij inbrengt (geld bijvoorbeeld). Vaak overheerst er een focus op het materiële. Dat is een mentaliteit die het gezin op de proef stelt en zelfs vernietigt.
117. Wat betekent het gezin voor de individuele mens?
Het is voor de individuele mens uiterst belangrijk om het gezinsleven te ervaren. Binnen het gezin ervaart hij voor het eerst de gemeenschap met andere mensen, die hem van nature goed gezind zijn en hem zonder enig voorbehoud liefhebben en waarderen. In zo’n positieve sfeer kan ieder lid van het gezin zijn vaardigheden ontwikkelen en zich voorbereiden op de vragen die hij in zijn leven zal tegenkomen. Juist dat is het doel van de opvoeding die door het christelijke wereldbeeld wordt gedragen. Tegelijkertijd ervaren de individuele personen in een gezin wat het betekent om verantwoordelijkheid te nemen, want een lid van een gezin kan niet alleen voor zichzelf leven. Iedere rol in het gezin, of het nu gaat om de ouders, de grootouders of de kinderen, kent zijn verplichtingen ten opzichte van de andere gezinsleden.