Overlijden paus Franciscus
“Een paus van de bemoediging met een groot hart voor de zwakkeren”
Foto: Ramon Mangold. (Deze foto mag met vermelding van de fotograaf ook worden gebruikt door parochies.)
Op Tweede Paasdag, 21 april 2025, overleed paus Franciscus op 88-jarige leeftijd. De gezondheid van de paus was de laatste maanden heel kwetsbaar, maar op Eerste Paasdag was hij nog op het Sint-Pietersplein om de gelovigen te begroeten. Zijn dood kwam daarom toch als een onverwachte schok.
Op rkkerk.nl reageren kardinaal Eijk en bisschop Van den Hende op het overlijden van de paus. Kardinaal Eijk noemt naast “de gave van de bemoediging” het grote hart dat paus Franciscus had voor de zwakkeren in de samenleving. “Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen gemarginaliseerden. Ook benadrukte hij in duidelijke woorden de beschermwaardigheid van het leven, van het begin tot het einde.” Ook bisschop Van den Hende benoemt in zijn reactie hoe paus Franciscus opkwam voor onder anderen de armen en plaatst dit in de context van de missionaire opdracht van de Kerk om de vreugde van het evangelie te blijven verkondigen.
Ook is op rkkerk.nl een korte biografie van paus Franciscus gepubliceerd. Op 13 maart 2013 werd Jorge Mario Bergoglio gekozen tot paus. Hij koos als pausnaam Franciscus, naar Sint Franciscus van Assisi. Sint Franciscus was de man van de armen, de eenvoud, de interreligieuze dialoog, de zorg voor de schepping en van vrede. In zijn geest ging paus Franciscus in 2013 aan de slag. Net zoals Sint Franciscus was paus Franciscus de mensen pastoraal nabij. Dat kwam bij hem op de eerste plaats.
Net zoals Sint Franciscus was paus Franciscus de mensen pastoraal nabij. Dat kwam bij hem op de eerste plaats.
Katholiekleven.nl plaatste een korte terugblik op zijn leven en de boodschap die paus Franciscus aanreikte in de vier encyclieken die hij schreef tijdens zijn pontificaat. Dat zijn Lumen Fidei (2013), Laudato si’ (2015), Fratelli tutti (2020) en Dilexit nos (2024).
Lumen Fidei gaat over geloof in samenhang met hoop en liefde en gaat ook in op de thematiek van geloof en rede. Laudato si’ is de eerste encycliek die nadrukkelijk aan de milieucrisis gewijd is. Hierin benadrukt de paus het belang van een ‘ecologische bekering’. Fratelli tutti gaat over de broederschap en sociale vriendschap. De paus bepleit erin de opbouw van een broederlijke samenleving en dat daarbij iedereen nodig is. Dilexit nos vraagt om het belang van het hart te herontdekken. “Onze echte persoonlijke geschiedenis wordt opgebouwd met het hart”, schrijft de paus daarin. “Aan het eind van ons leven zal alleen dat ertoe doen.”
Vanwege het overlijden van paus Franciscus op maandagochtend 21 april was er in de middag een persontmoeting namens de Nederlandse R.-K. Bisschoppenconferentie. Bij deze persontmoeting sprak Mgr. Van den Hende als voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Katholiekleven.nl verzorgde een livestream van deze persontmoeting.
In overleg met fotograaf Ramon Mangold stelt katholiekleven.nl een foto beschikbaar voor parochiebladen en websites van parochies.
Foto van de persontmoeting op maandag 21 april in Utrecht. (Foto: Katholiekleven.nl)