Algemeen nieuws

Bul van paus Franciscus voor Jubeljaar nu in het Nederlands

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 25 juni 2024

“Moge het Jubeljaar voor allen een gelegenheid zijn om de hoop nieuw leven in te blazen”

De officiële Nederlandse vertaling van de bul van paus Franciscus voor het Jubeljaar is gepubliceerd op rkkerk.nl. De bul van de paus is opgebouwd uit 25 paragrafen rond het thema ‘pelgrims van hoop’. “Moge het Jubeljaar voor allen een gelegenheid zijn om de hoop nieuw leven in te blazen”, schrijft de paus. “Gods Woord helpt ons de redenen daarvoor te vinden.”

De paus citeert onder meer uit de brief van de apostel Paulus aan de christenen van Rome: “De hoop wordt niet teleurgesteld, want Gods liefde is in ons hart uitgestort door de heilige Geest die ons werd geschonken” (Romeinen 5, 1-2.5). “De christelijke hoop misleidt niet en stelt […] niet teleur, omdat zij gebaseerd is op de zekerheid dat niets en niemand ons ooit van de goddelijke liefde zal kunnen scheiden”, aldus paus Franciscus (Romeinen 8, 35, 37-39). “Daarom bezwijkt in moeilijkheden deze hoop niet: zij baseert zich op het geloof en wordt gevoed door de liefde en maakt het zo mogelijk verder te gaan in het leven.”

In de voorlaatste paragraaf schrijft de paus over Maria als “Moeder van de hoop”. “De hoop vindt in de Moeder van God de hoogste getuige. In haar zien wij hoe de hoop geen dwaas optimisme is, maar een genadegave in de realiteit van het leven […] Het is niet toevallig dat de volksvroomheid de Heilige Maagd blijft aanroepen als Sterre der Zee, een uitdrukkingsvolle titel van de zekere hoop dat in de stormachtige gebeurtenissen van het leven de Moeder Gods ons te hulp komt, ons ondersteunt en ons uitnodigt vertrouwen te hebben en te blijven hopen.”

“De hoop is het veilige en vaste anker van onze ziel”, zegt de paus tot slot met woorden van Paulus (Hebreeën 6, 19). “Het is een krachtige uitnodiging nooit de hoop te verliezen die ons is geschonken, deze stevig vast te houden, een toevlucht vindend in God. Het beeld van het anker is illustratief om de stabiliteit en de zekerheid te begrijpen die wij te midden van de roerige wateren van het leven bezitten, als wij ons toevertrouwen aan de Heer Jezus.”

“Laten wij vanaf nu ons laten aantrekken door de hoop en laten wij het mogelijk maken dat door ons de hoop aanstekelijk wordt voor allen die ernaar verlangen.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven