Een aanvraag indienen

Het bestuur van de DCI vergadert in beginsel vijfmaal per jaar. Houd voor uw aanvraag rekening met een behandeltermijn van 2 tot 3 maanden.

Aanvragen te behandelen in 2025 kunnen worden ingediend vóór:

  • 21 januari 2025 (vergadering 18 februari 2025)
  • 4 maart 2025 (vergadering 1 april 2025)
  • 20 mei 2025 (vergadering 17 juni 2025)
  • 23 september 2025 (vergadering 21 oktober 2025)
  • 4 november 2025 (vergadering 2 december 2025)

Download de Richtlijnen voor toekenning financiële bijdragen (april 2021)

Criteria

Een project of activiteit komt voor financiële ondersteuning in aanmerking als voldaan wordt aan (de meeste van) de onderstaande kenmerken:

Het gaat om een initiatief binnen het bisdom Rotterdam, dat zich richt op meer dan één parochiekern.

Het doel is diaconaal. Het geeft uiting aan zorg, solidariteit en/of verzet ten behoeve van mensen in nood.

Het gaat om mensen in nood, die binnen het werkgebied van het bisdom Rotterdam wonen. De DCI ondersteunt geen ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld of organisaties die zich op heel Nederland richten.

Het project of initiatief heeft relaties met minstens één parochie of instelling voor categoriaal pastoraat in het bisdom Rotterdam.

In beginsel betreft het de financiering van bepaalde, welomschreven activiteiten of onderdelen met een duidelijk begin en eind.

Het gaat om directe noodleniging van een bepaalde doelgroep of om initiatieven die bijdragen aan een verhoogd diaconaal bewustzijn van de geloofsgemeenschap.

Waaraan moet mijn aanvraag voldoen?

Een aanvraag moet schriftelijk worden ingediend bij de DCI Bisdom Rotterdam, Koningin Emmaplein 3, 3016 AA Rotterdam of per mail via dci@bisdomrotterdam.nl

In deze aanvraag staan in ieder geval:

  • Een korte beschrijving van de aanvragende organisatie of werkgroep, met daarbij de relatie met parochie(s) of instellingen voor categoriaal pastoraat in de omgeving.
  • Een duidelijke beschrijving van het project of de activiteit, waarvoor een financiële bijdrage wordt gevraagd. Denk daarbij aan de beginsituatie (wat is er nu), het einddoel of de resultaatomschrijving (wat wil men bereiken) en een plan van aanpak (hoe wil men dat doel bereiken).
  • De tijdsduur van het project of de activiteit.
  • Een globale begroting van het project of de activiteit met eventuele bijdragen uit andere bronnen. Is voor financiering ook een beroep gedaan op Parochiële Caritasinstellingen (PCI-en) in de omgeving en zo ja, hoeveel dragen zij bij?
  • Het rekeningnummer (en juiste tenaamstelling) waarnaar de financiële bijdrage kan worden overgemaakt.

Bij de aanvraag wordt een recent financieel jaarverslag meegestuurd, indien beschikbaar.

Hoe verloopt de procedure?

Als een aanvraag wordt ingediend bij het bestuur van de DCI controleert de medewerker caritas of deze volledig is en vraagt zo nodig aanvullende informatie. Hij/zij bevestigt schriftelijk de ontvangst onder vermelding van de datum van de bestuursvergadering waarin de aanvraag wordt behandeld.

De medewerker caritas beoordeelt of de PCI-en in de directe omgeving om advies gevraagd worden. Het gaat daarbij om vragen als:

  • Zijn de PCI-en bekend met het initiatief?
  • Hoe beoordelen zij het initiatief?
  • Geven zij al steun aan het project?
  • Welke steun zouden zij of de parochie zelf kunnen geven?

Als het antwoord van de PCI-en binnen is, legt de medewerker de aanvraag aan het bestuur van de DCI voor. Het bestuur besluit over de toekenning. Het bestuur houdt de vrijheid om aanvragen te honoreren, ook als de PCI-en onbekend zijn met het initiatief of er afwijzend tegenover staan.

Het bestuur laat het besluit over toekenning schriftelijk aan de aanvrager weten. Na afloop van de activiteit of het project, waaraan de DCI een financiële bijdrage heeft toegekend, rapporteert de aanvrager binnen 4 maanden over het verloop ervan en over de besteding van de gelden. Indien deze rapportage niet overlegd wordt dan wel niet goedgekeurd wordt door de DCI kan de toekenning komen te vervallen. Dit ter beoordeling door de DCI.