Vormelingen helpen bij de sobere maaltijd in de orangerie in Zevenhoven (26 februari 2016). (Foto: Gerard van den Ham)
De sobere maaltijd is ook een middel om fondsen te werven voor het diaconale doel. Soms wordt een vaste prijs gevraagd. Andere parochies vragen om een vrijwillige gift, waarbij de kosten voor de maaltijd die men thuis heeft uitgespaard een richtsnoer is, en liefst een beetje meer.
Drie christelijke praktijken
De drie praktijken, die traditioneel verbonden zijn met de Veertigdagentijd (vasten, gebed en aalmoezen geven), zijn goed te herkennen in deze activiteit. Dat draagt zeker bij aan haar populariteit, denkt missiesecretaris Jan Maasen. “Een sobere maaltijd biedt gelovigen de gelegenheid om invulling te geven aan deze praktijken. In het dagelijkse leven is het soms lastig om te vasten en te bidden. Meedoen aan een sobere maaltijd is dan een oplossing.”
Gemeenschapsopbouw
Maar een andere factor is minstens zo belangrijk. Samen eten is ook gezellig. Voor een deel van de alleenstaande parochianen is de wekelijkse sobere maaltijd eerder een hoogtepunt dan een dieptepunt. Ze zien er naar uit vanwege het ontmoetingskarakter. Aan tafel ontmoet je andere parochianen. Door dat contact wordt ook de gemeenschapsband versterkt. En als parochies erin slagen om ook gezinnen of jongeren te trekken, door bijvoorbeeld vormelingen ene taak te geven bij het koken en uitserveren, dan ontstaan er ook ontmoetingen tussen de generaties.
Oecumenische maaltijden
Sobere maaltijden brengen ook katholieken en protestanten bijeen. In verschillende plaatsen bestaat al jaren de gewoonte om de maaltijden samen te organiseren. Soms organiseert men een reeks maaltijden in de Veertigdagentijd, waarbij elke week in een andere kerk in de wijk of het dorp wordt gegeten. Elders biedt die kerk onderdak, die de meeste ruimte heeft en het best geoutilleerd is om een maaltijd te koken. De opbrengst deelt men of bestemt men voor een gemeenschappelijk doel.
Zo brengen sobere maaltijden mensen bijeen. Letterlijk in de eigen omgeving en figuurlijk doordat via de presentatie van het project de mensen uit El Salvador of het eigen projectland in gedachten ook aanwezig zijn.
Een overzicht van activiteiten in de parochies van bisdom Rotterdam leest u op de speciale pagina over de 40-dagencampagne.