Parochies in coronatijd: verse kaas in voedselbankpakketten en 500 paaswensen

Het is een tijd om creatief te kijken hoe je pastoraat, catechese en diaconie kunt beoefenen

image

Kaarsje opsteken in Rotterdam. (Foto: Patrick Potgraven)

Zolang de coronacrisis voortduurt blijven parochies zoeken naar mogelijkheden om samen kerk te zijn. Ook op diaconaal gebied wordt veel ondernomen. Zo ondersteunt de pastoraatgroep uit Capelle aan den IJssel de voedselbank en bereikt de Bernadetteparochie uit Rotterdam haar parochianen met online kindercatechese en het bezorgen van kaarten en plantjes rond Pasen.

“Het is een tijd om creatief te kijken hoe je pastoraat, catechese en diaconie kunt beoefenen”, vertelt Desiree Bühler, pastoraal werkster in de Bernadetteparochie van de federatie Rotterdam Rechter Maasoever. “Bij de coronacrisis denk je al snel aan hoe je eenzame ouderen kunt bereiken die niet meer naar de kerk kunnen komen, maar ook kinderen hebben in deze tijd geen kindernevendienst of communiecatechese. Met Palmpasen hebben we daarom een filmpje opgenomen waarin ik het Bijbelverhaal voorlees en er foto’s uit de kinderbijbel te zien zijn. Ook hebben we een filmpje gemaakt over de palmpasenstok en de betekenis ervan.”

Ouders bekeken de video’s samen met hun kinderen en vroegen de pastoraal werkster of er ook iets digitaal mogelijk is in de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie. “Door corona is dat natuurlijk allemaal stil komen te liggen. Nu gaan we komende week een aantal lessen opnemen voor de communicantjes en beginnen bij het Scheppingsverhaal.”

Ook de ouderen worden in de Bernadetteparochie zeker niet vergeten. Met Pasen zijn er maar liefst vijfhonderd parochianen blij gemaakt met een paaswens en plant. Desiree Bühler: “Er is een behoorlijke groep parochianen bij wie de bezoekgroep nu niet thuis kan komen. Daarom hebben we een kaart laten maken om hen een hart onder de riem te steken en een Zalig Pasen te wensen. We gaven er een orchidee bij uit het Westland, zo steunen we ook nog de tuinders daar.”

image

Desiree Bühler leest voor uit de kinderbijbel. (Beeld uit de video)

In Nieuwerkerk aan den IJssel zet Michel Demmenie van de pastoraatgroep van de St. Josephkerk zich in voor de plaatselijke voedselbank. “De 27 reguliere voedselpakketten gaan redelijk goed, maar de 13 noodpakketten is een probleem”, vertelt hij. “Met name versproducten zijn moeilijk te krijgen. Vandaar dat ik een oproep heb gedaan aan parochianen om geld te storten, zodat we deze versproducten kunnen bestellen. We hebben wel zo’n vijftien- a zestienhonderd euro ontvangen. Ook de protestante kerken doen mee. Met het totaal kunnen we een aantal weken vooruit.”

De vrijwilliger zag ook mogelijkheden bij een lokale supermarkt om resterend brood op te halen voor de voedselbank. “Elke avond om negen uur ga ik naar de supermarkt om het brood op te halen en ik kan het tijdelijk invriezen bij een restaurant. We wonen hier in een dorp en dan ken je elkaar. Ik koop versproducten zoals kaas, melk, eieren en verse groenten bij de lokale bedrijven, zoals de kaasboerderij hier.”

Met Pasen kregen de gezinnen in Nieuwerkerk aan den IJssel die afhankelijk zijn van de voedselbank een extraatje. Michel Demmenie: “We hadden chocolade eieren voor de kinderen in de pakketten gedaan en een paasbrood. Ik vind het belangrijk dat de mensen een mooie Pasen kunnen vieren. Ze waren heel dankbaar, met name de verse kaas werd erg gewaardeerd. We hoorden dat kinderen het pakket als een cadeautje hebben uitgepakt.”

“Het is een van de werken van barmhartigheid dat iedereen te eten heeft. En zo wordt het ook ervaren."

Voor de regionale krant van Nieuwerkerk aan den IJssel, was de voedselbankactie niet onopgemerkt gebleven en dat zorgde voor een extra opbrengst. Michel Demmenie: “De Rotary en de Lions Club leverden daardoor ook nog aan. En een sportvereniging had producten in de vriezer die we konden overnemen. Met deze kettingreactie hebben we voldoende voedsel voor de gezinnen in deze regio.”

“Het is een van de werken van barmhartigheid dat iedereen te eten heeft. En zo wordt het ook ervaren. De mensen zijn heel dankbaar voor het lekkere eten hebben en ook de kinderen zijn blij, dat doet goed. We doen eigenlijk elk jaar een voedselinzameling in de kerk voor de voedselbank, maar dat ging dit jaar natuurlijk niet door. Ik verwacht niet dat corona snel voorbij is. Met de voorzitter van de voedselbank blijf ik overleggen wat er nodig is.”

image

De kerken zijn doordeweeks open voor gebed, een kaarsje opsteken en voedselinzameling. (Foto: Patrick Potgraven)

Doordeweeks zijn de kerken in Schiebroek en Overschie open voor gebed en het opsteken van een kaars in de Mariakapel. Het valt de Desiree Bühler op dat er veel gebruikt van wordt gemaakt door een jongere generatie. “Er staat een groot bord buiten dat de kapel geopend is. Ik zie ook mensen met kinderen naar binnen gaan om een kaarsje op te steken en te bidden. Vaak brengen ze iets mee voor de voedselinzameling. Afgelopen week heb ik daarvan ook wat gebracht bij de Zusters van Moeder Theresa, want die blijven in deze tijd maaltijden serveren voor daklozen. Dat vind ik heel knap.”

Hoe kijkt de pastoraal werkster naar de tijd na corona? “Nu zitten we er nog middenin. Maar ik denk dat sommige initiatieven niet gek zijn om ook na corona door te zetten. Waarom zou je niet een belgroepje houden, waarin mensen elkaar opbellen? Of catechese ook digitaal geven? Deze tijd kunnen we benutten om nieuwe initiatieven eens uit te proberen.”