Parochies werken aan het netwerk van liefde in coronatijd
Tulpen voor parochianen in Rotterdam. (Foto: parochie H. Johannes)
Nu de samenleving in de greep is van het coronavirus, houdt het netwerk van liefde in het bisdom Rotterdam creatieve acties. Zo zet de parochiefederatie in het Groene Hart de Vastenactie creatief voort met een haakestafette, en bezorgt de Johannesparochie uit Rotterdam tulpen bij parochianen die een opsteker kunnen gebruiken.
“Ik ben vanmorgen naar de Bollenstreek gereden om bij een boer 200 bossen tulpen te halen”, vertelt pastoraal werker Rob Lijesen van de parochie H. Johannes in Rotterdam. “Op televisie kwamen berichten dat tulpenboeren het ontzettend moeilijk hebben. Jarenlang heeft de Bollenstreek Rotterdam financieel ondersteund en dat waren grote bedragen. Daarom wilden we nu iets terug doen door bij hen tulpen te kopen. Het ‘netwerk van liefde’ waar de bisschop vaak over spreekt, gaat over de grenzen van de eigen parochie heen.”
Rob Lijesen zocht contact met de diaken van de parochie uit de Bollenstreek. “Ik dacht ‘het is niet veel wat we doen voor de boeren’, maar volgens de diaken is het juist wél veel. Alleen al dat we laten zien dat we aan hen denken. Toen wij in Rotterdam het moeilijk hadden waren de bollenboeren er voor ons. Nu zij het moeilijk hebben, steunen wij hen met een gebaar. En dat gebaar wordt wel begrepen.”
"De verschillende geloofsgemeenschappen slaan nu de handen ineen en werken samen.”
Toen de pastoraal werker het idee opperde reageerde iedereen gelijk enthousiast. “De tulpenactie werkt heel positief. De parochie kent vijf gemeenschappen in de Hildegardiskerk, Het Steiger en de kerk in Blijdorp met ook een Spaans- en een Portugeestalige gemeenschap. Ze slaan nu allemaal de handen ineen en werken samen. Dat is ontzettend mooi om te zien, ik krijg er zelf ook energie van.”
Vrijwilligers brengen de bossen rond met een Paaswens en palmtakje erbij. Rob Lijesen: “Mensen zijn zo blij. Ze hebben vaak wat angst als er een vreemde voor de deur staat, maar doen toch open. Er is dan een klein praatje over hoe het gaat. Zo ervaren mensen dat we hen niet vergeten zijn. En ook vrijwilligers zien elkaar weer even. Dat doet goed.”
Een auto vol tulpen uit de Bollenstreek. (Foto: Rob Lijesen)
In het Groene Hart was de werkgroep Missie Ontwikkeling en Vrede (MOV) een haakestafette gestart voor de Vastenactie. Toen het coronavirus in Nederland uitbrak, werd de actie thuis voortgezet. Initiatiefnemer Jos Schalkwijk: “‘Vaste’ is ook de naam van een bepaalde haaksteek. Zo kwamen we op het idee van de haakestafette: vaste voor vasten. Elke week kopen deelnemers een patroon dat ze kunnen haken. Aan het einde hebben ze een compleet Paastafareel. De opbrengst gaat naar ontwikkelingsprojecten van Vastenactie. Vanuit de MOV-groep willen we niet alleen de nadruk leggen op het inzamelen van geld, maar vinden het belangrijk om te laten zien waar het bij Vastenactie over gaat.”
Vastenactie helpt jongeren op eigen benen te staan, voor zichzelf en hun familie te zorgen én een rol te spelen in hun gemeenschap. Digitaal doneren kan nog steeds.
Dit jaar staat de Vastenactie in het teken van beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Een goede opleiding is nodig om een baan te vinden en eigen geld te verdienen. Hoewel tegenwoordig al 91 procent van alle kinderen basisonderwijs volgt, krijgen veel jongeren in ontwikkelingslanden niet de kans om verder te leren. In 2020 steunt Vastenactie projecten die beroepsonderwijs aanbieden – onder andere in Bangladesh, Zambia en Sierra Leone. Zo helpt Vastenactie hen op eigen benen te staan, voor zichzelf en hun familie te zorgen én een rol te spelen in hun gemeenschap. Digitaal doneren kan nog steeds.
In het verlengde van de Vastenactie startte Jos Schalwijk een tweede eigen project. Samen met Peter Oorthuizen zamelt hij gereedschap in die jongeren in ontwikkelingslanden goed kunnen gebruiken voor hun opleiding en beroep. “Die vriend heeft posters gemaakt met een oproep om gereedschap in te leveren. Veel activiteiten zoals de voetbal gaan nu niet door vanwege het coronavirus. Het is een goed moment voor mensen om hun schuur op te ruimen en dan kunnen ze gereedschappen doneren. Bij een plaatselijke bouwmarkt mochten we een kist neerzetten om het in te zamelen. Dat loopt goed.”
Inzameling gereedschap (Foto: Jos Schalkwijk)
De kerken van de Johannesparochie in Rotterdam openen regelmatig hun deuren voor gebed en het opsteken van een kaars. Ook worden parochianen gevraagd voedsel mee te nemen voor de voedselbank. Rob Lijesen: “Afgelopen zondag vroegen we mensen om fruit mee te nemen. We konden zestig tassen met fruit vullen en hielden nog over! Het zit in het DNA van de gemeenschappen om te geven voor anderen die het minder hebben. En parochianen die zelf weinig hebben, geven ook.”
“Ik denk dat de geloofsgemeenschappen doen waar ze goed in zijn. De gemeenschap blijft bidden en er worden goede werken gedaan. Daarin is een goede balans deze weken. Zo zijn we Kerk met elkaar.”
Vrijwilligers op pad met tulpenbossen (Foto: parochie H. Johannes)