Netwerk van liefde
Foto: Kansfonds
Zorg voor Rotterdamse burgers in nood groeide uit tot landelijke goededoelenorganisatie
Op 5 februari nam burgemeester Schouten van Rotterdam het eerste exemplaar in ontvangst van ‘De naoorlogse geschiedenis van katholieke liefdadigheid: Kansfonds en de betekenis van omzien naar elkaar.’ Dit boek van historicus Cees Willemsen beschrijft hoe zorg voor Rotterdamse burgers in nood met de verkoop van loten de afgelopen decennia uitgroeide tot een landelijke goededoelenorganisatie: Kansfonds.
Bisschop Van den Hende was aanwezig bij de presentatie als bisschop van Rotterdam en benadrukte dat de rode draad in het werk van het Kansfonds is de christelijke naastenliefde die gericht is op de volle breedte van de samenleving.
Het boek begint bij de Rotterdammer Albert Bergers. Na het bombardement bekommert hij zich om de gewonden en dakloze mensen. Ook tijdens de wederopbouw gaat hij daarmee door en bouwt zijn particuliere fondswerving voor de katholieke EHBO in 1953 uit tot landelijke loterijen voor tal van goede doelen. De auteur laat zien hoe vanuit deze katholieke doelgroep een professionele organisatie werd opgebouwd, die steeds breder werd. De kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen van wederopbouw, vernieuwing, ontkerkelijking en diversiteit vroegen om steeds weer om een (her)bezinning op de katholieke identiteit.
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.