Caritasbestuurders samen in gesprek voor uitwisseling en inspiratie bij het werk
Foto: Bisdom Rotterdam
Bestuurders van caritasinstellingen die met elkaar in gesprek wilden om van elkaars ervaringen te leren waren uitgenodigd voor een kleinschalige bijeenkomst. Deze werd twee keer gehouden: op 13 juni in Woerden (H. Bonaventurakerk) en op 26 juni in Roelofarendsveen (kerk H. Petrus' Banden). De bijeenkomsten kregen de naam mee “In gesprek”.
“Na een impulsavond over diaconie en caritas eind maart bleek dat er een groep was die graag met andere bestuurders van parochiële caritasinstellingen in gesprek wilde om van elkaars ervaring te profiteren”, vertelt Piet Timmermans, dienstverlener diaconie en caritas van het bisdom. “Het blijkt dat er diverse bestuurders zijn die vragen hebben over de opvolging in het bestuur, over een rooster van aftreden, over een brede vertegenwoordiging van parochianen in het caritasbestuur en verjonging en verbreding van het eigen netwerk. Denk aan jong en oud, aan mannen en vrouwen, nieuwkomers en anderen.”
“De tijd van nu, met een krimpende kerk en groeiende armoede, is met recht uitdagend te noemen. En toch valt het niet mee om arme mensen te bereiken”, vervolgt hij. “‘Onbekend maakt onbemind’ is de uitdrukking en veel caritasbestuurders denken dat er veel onbekendheid bestaat met wat caritas is, wat de caritas doet en hoe je er zelf bij betrokken kunt raken. Het kan zijn dat parochianen niet snel bekenden zullen wijzen op de praktische en financiële hulp die de caritasinstelling van de parochie kan bieden.”
Op de bijeenkomsten is gesproken over mogelijkheden om de betrokkenheid van parochianen en pastorale beroepskrachten bij het caritaswerk verder te versterken. “In sommige parochies kunnen parochianen met grote regelmaat over de werkzaamheden van de caritas lezen, op andere plekken minder vaak. Het zou goed zijn om overal te kijken waar er nog een schepje bovenop kan.”
Andere vragen die spelen bij de caritasbestuurders hangen samen met het beheer van geld en goed dat caritasbesturen ter beschikking hebben om mensen te helpen. Piet Timmermans zegt ook: “De Nederlandse samenleving verandert. Er is veel armoede en hulp die er is vanuit de caritas maar ook vanuit de overheid wordt vaak niet gevonden. Ook de milieu- en klimaatvragen spelen een rol. Paus Franciscus heeft de klimaatverandering betrokken bij ons ‘zorgen voor de armen’. Hij maakt duidelijk dat armen de eerste slachtoffers zijn als er rampen en misoogsten zijn of als de zeespiegel stijgt. Al die veranderingen zijn ook te merken in de kosten voor ons levensonderhoud en dat raakt de arme mensen in onze samenleving het meeste.”
“In het najaar gaan we hiermee verder”, zegt Piet Timmermans. “De vragen zijn fundamenteel. Ze vragen naar wie we zijn en wat we willen doen als gelovigen en als mensen van diaconie en caritas. Daarover nadenken is mooi en inspirerend, terwijl je ondertussen blijft helpen waar je kunt.”