Netwerk van liefde

Brief voor het katholiek onderwijs: Katholiek onderwijs in een pluriforme samenleving

Door: Rkkerk.nl & Bisdom Rotterdam vrijdag 06 december 2024

Afbeelding: Pixabay

Het Officium Educationis maakt een reeks brieven voor iedereen die werkzaam is in het katholiek onderwijs

“In de huidige samenleving zijn scholen bij uitstek de plaats waar jongeren van verschillende culturele en sociale achtergronden samenkomen. […] Als we kijken naar het katholiek onderwijs wereldwijd, dan zien we dat sterke identiteit heel goed kan samengaan met openheid voor mensen met andere levensvisies.” Dit is te lezen in de brief “Katholiek onderwijs in een pluriforme samenleving” die is geschreven voor iedereen die werkzaam is in katholiek onderwijs.

“Wereldwijd is een van de uitgangspunten van katholiek onderwijs dat het open staat voor alle kinderen, ongeacht hun levensbeschouwing. Katholiek onderwijs is een dienst aan de samenleving. Veel katholieke scholen hebben mensen opgeleid die nooit katholiek zijn geworden, maar die hun leven lang waardering hebben gehouden voor de katholieke cultuur en waarden die hen hebben gevormd. Katholieke scholen hebben hen in staat gesteld om hun eigen opvattingen in dialoog te brengen met andere visies en respect voor andere opvattingen te ontwikkelen.”

De brief “Katholiek onderwijs in een pluriforme samenleving” nodigt met gespreksvragen uit tot onderling gesprek van medewerkers en bestuurders van scholen. De brief is bestemd voor iedereen die werkzaam is in het katholiek onderwijs: leerkrachten en docenten, bestuurders, conciërges en andere medewerkers zowel in het PO, VO, MBO en HBO. Iets breder is de inhoud op de hele gemeenschap rond de scholen gericht, daar horen ook studenten, leerlingen en hun ouders bij.

Dit is de derde brief van het Officium Educationis. Het Officium bestaat uit de bisschoppelijk gedelegeerden voor het katholiek onderwijs, de voorzitter van de Nederlandse Katholieke Schoolraad (NKSR) en de onderwijsreferent van de Nederlandse bisschoppen, mgr. dr. Hendriks.

Lees de onderwijsbrieven:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven