Netwerk van liefde
Bisschop Van den Hende was uitgenodigd bij het 150-jarig jubileum van de RVKO
De Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO, 67 basisscholen) bestaat 150 jaar. Op donderdag 28 september kwamen de ongeveer 2.400 medewerkers bij elkaar om dit te vieren. Bij het openingsprogramma in de Laurenskerk was bisschop Van den Hende uitgenodigd. De bisschop hield een korte toespraak en feliciteerde de RVKO met het 150-jarig jubileum. Bij het jubileum werd stilgestaan bij de wortels en geschiedenis en ook vooruit gekeken naar de toekomst. Het slotakkoord van het afwisselende programma met muziek, toespraken en video’s was aan de kinderen zelf. Zij zongen het laatste lied.
Bisschop Van den Hende noemt het katholiek onderwijs in zijn korte toespraak “een dienst aan de samenleving”. “Met jullie vak en inzet helpen jullie de samenleving van nu en straks opbouwen in concrete personen met een hart en een verstand.”
De bisschop is gevraagd in te gaan op moeilijkheden die onze tijd kenmerken, zoals klimaatverandering, armoede en een oorlog op Europees grondgebied. “Er speelt veel”, zegt de bisschop. “De wereld lijkt wel verdeeld te zijn in rijk en arm, ver weg en dichtbij. Paus Franciscus is een optimist. Als je in de wereld rondkijkt, zo zegt hij, zie je verdeeldheid en er zijn heel veel problemen waar we zelf misschien niet altijd direct mee te maken hebben. Maar de wereld, de schepping is wel ons gemeenschappelijk huis. Samen zijn we geroepen om daarin te wonen en daarin te leven.”
“Als je het besef dat je de wereld als een gemeenschappelijk huis bewoont en verantwoordelijkheid draagt, ook aan nieuwe generaties wil meegeven, raakt dat aan het onderwijs. De lange katholieke traditie vraagt dat we van jongs af aan vertrouwd zijn met die verantwoordelijkheid en met die opdracht”, aldus de bisschop.
“Met jullie vak en inzet helpen jullie de samenleving van nu en straks opbouwen in concrete personen met een hart en een verstand.”
Hij vertaalt de Latijnse woorden communio, participatio en missio naar de scholengemeenschap. “Als RVKO vorm je een gemeenschap waarin je met elkaar samenwerkt. Die gemeenschap is geen toevalligheid en niet enkel noodzaak omdat je nu eenmaal niet alle kinderen zelf les kunt geven en er toch ook iemand moet zijn die de computer klaarzet of die de boel zwabbert als iedereen weer weg is. Nee, die gemeenschap is niet een noodzakelijk kwaad, maar geeft ons de kracht om dingen samen op een vruchtbare manier te doen. Je draagt er aan bij als je participeert met je gaven en talenten en je ook kunt verheugen over de gaven en talenten van anderen.”
“Je missie vraagt wat je opbouwt met elkaar in het katholieke onderwijs in de wereld van vandaag, waarin kinderen steeds opnieuw hun talenten mogen leren kennen en zich mogen ontplooien. Als gemeenschap, participatie en missie een plek hebben in het hart van de komende generaties, kun je bouwen aan de wereld die ook werkelijk in de geleefde praktijk ons gemeenschappelijk huis is. Waar je niet de problemen bij een ander laat. En waar je niet slechts elkaars buren bent, omdat je via internet aardbevingen en overstromingen van dichtbij kunt volgen, maar ook elkaars broeders en zusters wilt zijn.”
“Zo zal RVKO ook voor de komende tijd in het onderwijs dienstbaar kunnen zijn aan de opbouw van de wereld als ons gemeenschappelijk huis”, zegt de bisschop tot slot. “De heilige Augustinus zegt: wij zijn de tijden. Dat wil zeggen: wij geven invulling aan de tijden, omdat wij die voor een aanzienlijk deel zelf maken, opbouwen en verder brengen. En ik geloof dat God in jullie hart de kracht en de inspiratie geeft en de lange adem voor jullie belangrijke dienst aan de huidige en toekomstige samenleving. Met vreugde, gemeenschapszin, jullie participatie en met een geweldige missie.”
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.