Inspiratie

Vronesteyn start landelijke Roepingenweek

Door: Bisdom Rotterdam zondag 03 november 2024

Foto’s: Bisdom Rotterdam

“Hoop doet bidden” is in het bisdom Rotterdam het thema van de Roepingenweek

“Hoop doet bidden” is in de landelijke Roepingenweek (3 t/m 9 november) het thema in het bisdom Rotterdam. Op zondag 3 november was er bij de start van de landelijke Roepingenweek een ontmoeting op Vronesteyn rond dit thema. Rector Broeders gaf een korte inleiding als opmaat tot gesprek met de bisschop, ambassadeurs en stafleden van Vronesteyn.

Het thema “hoop doet bidden” sluit aan bij het Heilig Jaar dat in december wordt geopend. “Het Heilig Jaar, of Jubileumjaar, werd geïntroduceerd door paus Bonifatius VIII in het jaar 1300”, vertelt rector Broeders. “Hij stelde het in als een jaar van vergeving en genade, waarbij gelovigen de kans krijgen tot vergeving van hun zonden en dichter bij God te komen.”

De rector spreekt over het thema hoop. “Hoop is een gevoel of een overtuiging dat iets positiefs zal gebeuren, zelfs in moeilijke of onzekere situaties. Het kan ook verwijzen naar de verwachting dat er een betere toekomst mogelijk is, ondanks de uitdagingen die iemand momenteel ervaart”, zegt hij. “Hoop kan mensen kracht en motivatie geven om door te gaan. Hoop helpt bij het omgaan met tegenslagen. En in bredere zin kan hoop ook betrekking hebben op gemeenschappelijke idealen, zoals de hoop op een betere samenleving of wereld.”

De rector verwijst naar de bul van paus Franciscus (Spes non confundit): “De christelijke hoop misleidt niet en stelt niet teleur, omdat zij gegrondvest is op de zekerheid dat niets of niemand ons kan scheiden van de goddelijke liefde. De paus onderstreept in zijn bul het geduld. Wij mogen mensen zijn van geduld. Op onze gelovige weg zullen wij het licht aanschouwen, daar hebben wij geduld bij nodig.”

“Wij zijn pelgrims van hoop”, zegt de rector. “Die hoop mag zich vertalen naar de wereld. Wij mogen tekenen van hoop zijn voor de jongeren, de zieken, eenzamen, de gevangenen, migranten, vluchtelingen, de ouderen.”

Na de inleiding van de rector volgt een gesprek over de vraag: wat geeft jou hoop als ambassadeur van Vronesteyn? Verschillende ambassadeurs vertellen dat ze zien hoe mensen bezig zijn met de vraag naar hun roeping. Ze zien dat bijvoorbeeld bij deelnemers aan de Alpha cursus, bij geloofsleerlingen die zich voorbereiden op de opname in de Katholiek Kerk en jongeren die de Katholieke Jongerendag bezochten.

Bisschop Van den Hende vertelt dat het Tweede Vaticaans Concilie (Gaudium et spes 19) heeft gezegd dat God met iedere mens een dialoog aangaat. “Je kunt merken als je met iemand praat over zijn of haar roeping dat God al met die persoon in gesprek is. Wij mogen ontdekken dat God met die persoon zijn verhaal schrijft. En dan is de vraag: kunnen wij die persoon uitnodigen om een volgende stap te zetten van een persoonlijk geloof naar een persoonlijk geloof in de gemeenschap?”

De bisschop verwijst naar de gezamenlijke informatiestand van de rectoren van priester- en diakenopleidingen een dag eerder op de Katholieke Jongerendag. De rectoren en studenten gingen daar in gesprek met jongeren. “De roeping van de diocesane priester is om de andere roepingen in de gemeenschap op het spoor te komen en mensen uit te nodigen om vanuit hun roeping hun bijdrage te leveren aan het geheel”, zegt de bisschop. “Het is een teken van hoop als dat lukt. En ook als je merkt dat mensen andersom de beweging maken en het gesprek met jou zoeken over hun roeping.”

In de Roepingenweek wordt elke dag een gebedsvideo geplaatst op het YouTube-kanaal van het bisdom. Hierin vertellen de bisschop, de rector, stafleden van Vronesteyn en ambassadeurs over hoop en bidden voor roepingen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven