Vicariaatsbijeenkomst: Samen op weg met de eucharistie als ‘bron en hoogtepunt’

Uitwisseling van priesters, diakens en pastoraal werkers werkzaam in de parochies

image

Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was het onderlinge gesprek in groepen. (Foto: Bisdom Rotterdam)

Priesters, diakens en pastoraal werkers die werkzaam zijn in de parochies van het bisdom waren uitgenodigd voor een vicariaatsbijeenkomst op woensdag 29 november. Het thema van de bijeenkomst was: de eucharistie als bron en hoogtepunt van de synodale dynamiek van de Kerk. De bijeenkomst vond plaats in en bij de HH. Benedictus en Bernadette kerk in Rijswijk.

Diaken Bertijn Prins bereidde de bijeenkomst mee voor. Hij houdt deze middag plenair een korte inleiding als opmaat tot gesprek. “De eucharistie is bron en hoogtepunt van de synodale dynamiek van de Kerk”, geeft hij aan met een verwijzing naar het Werkdocument voor de continentale fase van de synode (p. 36). Voor Europa vond de continentale bespreking plaats in februari 2023 in Praag. Het Slotdocument van de bisschoppensynode die bijeenkwam in Rome (oktober 2023) geeft aan dat de gemeenschap die in de eucharistie wordt gevierd en die daaruit voortkomt, vorm en richting geeft aan de trajecten van synodaliteit (nr. 3e).

“Hoe geef je als parochies vorm aan de eucharistie als bron en hoogtepunt? Hoe bevorder je eucharistische spiritualiteit?” vat diaken Bertijn Prins de vraag van deze middag samen. Zelf leven vanuit de eucharistie is belangrijk, geeft hij aan. En oog hebben verschillende groepen in de parochie. Zoals parochianen die gewend zijn aan de viering van de eucharistie, mensen die bij gelegenheid naar de kerk komen en mensen die geraakt zijn door een religieuze ervaring en nog niet weten hoe hun geloof vorm te geven. Met betrekking tot die laatste groep zegt hij: “Uit de mystagogie is de ‘disciplina arcani’ een belangrijk principe: zwijgen over een geloofsmysterie, totdat je in een volgende fase bent. Zoals de apostel Paulus moet je soms wachten met ‘vast voedsel’ tot mensen daar aan toe zijn. Geloofsvorming moet aansluiten bij waar de mensen zijn, en van daaruit op weg gaan.”

image

Diaken Bertijn Prins gaf met een presentatie de opmaat tot gesprek. (Foto: Bisdom Rotterdam)

De vragen voor het onderlinge gesprek daarna gaan over het samenkomen in de parochie rond de Maaltijd van de Heer, over groepen waarop de geloofsvorming in de parochie zich met name richt, en over het bevorderen van een levend geloof in de parochie. Hiervoor gaan de deelnemers in vier groepen uiteen.

Marlène Falke is pastoraal werker in Leiden. Zij vertelt na afloop: “Als je elkaar ontmoet als pastorale beroepskrachten heb je de neiging om al gauw te spreken over de meer ‘technische’ dingen van je werk: hoe doe jij dit of dat? Terwijl we in onze groep eerst zijn begonnen met de vraag: wat betekent de eucharistie voor jou? Je ontmoet elkaar als gelovige mensen en zo werd het een heel mooi geloofsgesprek.” Ze noemt de ontmoeting deze dag daarom: een dierbaar moment. “We zijn uitgenodigd op deze bijeenkomst van het bisdom omdat we allemaal een kerkelijke zending hebben. Maar dat is het niet op de eerste plaats. Je realiseert je dat je samenkomt als gelovige mensen, voor wie de eucharistie als bron en hoogtepunt een realiteit in het bestaan is. Inhoudelijk was het goed om met elkaar stil te staan bij de eucharistie in relatie tot het werk in de parochie. Dat gaat niet alleen om kennisoverdracht, of vorming, maar heeft ook een mystagogisch aspect: hoe kun je mensen bij de hand nemen voor die persoonlijke relatie met Jezus? Verder is het natuurlijk altijd ook goed om elkaar te zien en door de ontmoeting gesterkt te worden.”

Vicaris Egging, die de bijeenkomst mee organiseerde, zegt na afloop: “Het is belangrijk om als werkers in het pastoraat en met parochianen te spreken over de eucharistie en op die manier samen op weg te zijn. Hoe kunnen we mensen helpen om hun gelovige beleving van de eucharistie te verdiepen? Dat heeft alles te maken met parochievernieuwing en met alert zijn op nieuwe mensen die aan de deur van de kerk kloppen.”