Inspiratie
Onderlinge ontmoeting met gesprek over de actie Kerkbalans en digitale mogelijkheden
Op dinsdag 24 september vond in de ruimte bij de HH. Benedictus en Bernadette kerk in Rijswijk de jaarlijkse “meet & greet Kerkbalans” plaats. Vanuit het bisdom werd de avond verzorgd door Daphne van Roosendaal (communicatie bisdom), Ad Sosef (Actie Kerkbalans Service bisdom) en Agnes Jansen (economaat bisdom). Vanuit de parochies hadden zich 45 mensen aangemeld.
Daphne van Roosendaal vertelt deze avond over de lokale folder Kerkbalans die parochies via het bisdom Rotterdam kunnen laten maken. Het afgelopen jaar deden 31 locaties hieraan mee. Parochies en parochielocaties kunnen kiezen uit drie sjablonen en zo een eigen folder op maat samenstellen. Via het bisdom is er professionele ondersteuning waar het gaat om de opmaak en de beoordeling van teksten en foto’s. De parochielocaties blijven zelf verantwoordelijk voor het samenstellen van de teksten en het verzamelen van de foto’s. Ter inspiratie ontvangen de deelnemers aan de avond pdf’s van alle folders die zo het afgelopen jaar zijn gemaakt.
“Voor het komende jaar zou ik u ook willen uitnodigen om na te denken over het thema ‘hoop’”, zegt Daphne van Roosendaal. De Katholieke Kerk viert in 2025 wereldwijd het Heilig Jaar “Pelgrims van hoop”. De deelnemers aan de “meet & greet” worden uitgenodigd om te kijken of ze hier met Kerkbalans bij aan kunnen sluiten. “Met Kerkbalans vraagt de parochie om bijdragen voor activiteiten en onkosten die door het jaar heen worden gemaakt. Maar Kerkbalans is ook een kans die je mensen biedt om met hun gift bij te dragen aan iets moois. Zoals de hoop die je kunt vinden in de Kerk.”
Daphne van Roosendaal wijst op een campagne die SIRE in januari van dit jaar startte: ‘Vind je lichtpuntje en durf te hopen’. “Aan die campagne kun je zien dat hoop een maatschappelijk relevant thema is. Het motto van het Heilig Jaar, dat gekozen is door paus Franciscus, sluit daar op aan. Je kunt het op twee manieren benaderen: hoop die we ontvangen én hoop die we door willen geven. Zou je bij de actie Kerkbalans kunnen aangeven hoe je in de Kerk hoop ontvangt door de sacramenten, het Woord van God, de gemeenschap? En hoe je hoop door wil geven in diaconie en caritas aan armen, zieken, jong en oud?” Na de pauze gaan de deelnemers verder in gesprek over deze vragen.
De lokale folder voor Kerkbalans wordt geleverd als drukwerk, maar ook als digitaal bestand. Dat geeft allerlei mogelijkheden voor online verspreiding via de parochiewebsites, digitale nieuwsbrieven en sociale media. Ad Sosef gaat in op de mogelijkheden die er zijn om de actie Kerkbalans verder te digitaliseren. “Het begon in de coronaperiode”, vertelt hij. “We waren gewend om de Kerkbalans brief persoonlijk te bezorgen en op te halen bij parochianen. Maar ineens kon dat niet meer, omdat we afstand moesten houden.” Hij vertelt hoe parochies dat creatief oplosten en parochianen voor Kerkbalans ook per e-mail gingen benaderen.
“Mensen zijn steeds meer online actief. Ook oudere parochianen zijn hieraan gewend”, benadrukt hij. “Bovendien helpt de digitalisering om de actie goed uit te voeren als je met een kleinere groep Kerkbalans vrijwilligers bent.” Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat je wel duidelijk moet communiceren dat je mensen per e-mail wil benaderen. Mensen worden gewaarschuwd om niet zomaar op links in e-mails te klikken. Ad Sosef bevestigt dat. E-mailadressen kun je ook alleen gebruiken voor Kerkbalans als je daarvoor voorafgaand toestemming hebt gevraagd.
Ad Sosef vertelt ook over de koppeling tussen DocBase en Exact Online, zodat kerkbijdragen automatisch goed geregistreerd worden. Hij spreekt over QR-codes die je kunt aanmaken en hoe je deze optimaal kunt inzetten. Veel parochies hebben daar inmiddels ervaring mee. Na de pauze wordt daar in het onderlinge gesprek van de deelnemers verder over uitgewisseld.
Agnes Jansen vertelt deze avond over de opbrengst van de actie Kerkbalans 2023 voor de gezamenlijke parochies in het bisdom Rotterdam. Op veel plekken is Kerkbalans een sterk merk. Waar dat niet zo is, wordt meer bijgedragen via de collectes. De opbrengst van de actie Kerkbalans moet daarom worden gezien in samenhang met de collectes en andere bijdragen van parochianen (vergoedingen voor kerkelijke diensten zoals de initiatiesacramenten, huwelijken en uitvaarten).
De bijdragen Kerkbalans van alle parochies in het bisdom Rotterdam samen stegen in de jaren 2020 en 2021 en daalden in de twee jaren daarna. De collectes daalden in 2020 (kerken waren in de coronaperiode gesloten of beperkt open) en stegen in de daaropvolgende drie jaren. Voor het totaal van Kerkbalans, collectes en andere bijdragen is er in 2023 vergeleken met het voorgaande jaar 2022 voor alle parochies in het bisdom Rotterdam samen een daling van 1%.
Overigens groeit het aandeel van de digitale collectes. Parochies zijn in 2023 meer digitaal gaan collecteren. Ongeveer 40% van de parochies collecteerde digitaal. De ervaring in parochies daarbij is dat mensen in de praktijk meer bijdragen wanneer zij digitaal geven bij de collecte. Ad Sosef: “Het is een andere werkelijkheid of je in je portemonnee zoekt naar de muntjes die je hebt of rechtstreeks vanaf je bankrekening doneert.”
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.