Twitteren met GOD en geloofsoverdracht in de online wereld

‘Er zijn veel online ontwikkelingen die we kunnen inzetten voor de goede zaak van Jezus’

image

Foto: Bisdom Rotterdam

Priesters, diakens, pastoraal werkers waren uitgenodigd voor twee bijeenkomsten in het kader van het op weg zijn als bisdom met het thema nieuwe evangelisatie, in de aanloop naar het 70-jarig jubileum van het bisdom (2026). Eerder dit jaar vond op 10 januari een bijeenkomst plaats over de zondag van het Woord van God. Op woensdag 22 mei werd een bijeenkomst gehouden die zich met name richtte op geloofsoverdracht met het oog op de jongere generaties.

Michel Remery is deze middag de inleider op Vronesteyn. Hij vertelt over Twitteren met GOD: welke mogelijkheden geeft dit voor geloofsoverdracht? Het project ‘Twitteren met GOD’ ontstond in de tijd dat hij kapelaan was in de parochie in Leiden, vertelt hij. De aanleiding waren vragen die jongeren stelden. Na ‘Twitteren met GOD’ volgden nog meer projecten, zoals ‘Online met Heiligen’ en ‘GOD woont naast je’. De boeken verschenen wereldwijd in vele talen in combinatie met apps en websites.

Voor wie ermee aan de slag wil in de parochie werd het boek ‘Samen groeien in geloof’ uitgebracht. Het is een handboek met tips en trucs voor gespreksleiders. Voor wie dat wil, biedt het een volledig uitgewerkt programma voor bijeenkomsten, met activiteiten en minuut tot minuut aanwijzingen.

‘Twitteren met GOD’ en de ander uitgaven richten met name op jongeren, maar de uitgaven zijn breder bruikbaar. Met een anekdote vertelt de inleider over een 90-jarige vrouw in Brazilië die het boek met vriendinnen had gelezen.

“Op de eerste plaats wil je mensen uitnodigen om hun vragen te stellen.”

Michel Remery licht de afzonderlijke uitgaven toe. “Opeenvolgende pausen hebben het belang benadrukt van nieuwe evangelisatie”, zegt hij. En hij geeft aan: “We moeten mensen benaderen waar ze zijn. Dus ook online en in de digitale omgeving. Dat geldt zeker voor jonge mensen. Er zijn veel online ontwikkelingen die we kunnen inzetten voor de goede zaak van Jezus.”

Verkondiging is onderdeel van de drievoudige zending van de Kerk. De online en offline verkondiging, zoals Twitteren met GOD en ook de andere projecten, beginnen vanuit vragen van mensen, legt Remery uit. Daarna volgen andere stappen. In totaal zijn het vier stappen waartoe mensen worden uitgenodigd: vragen, luisteren, denken, geloven. “Op de eerste plaats wil je mensen uitnodigen om hun vragen te stellen, want dan weet je waar ze staan en kan er een gesprek op gang komen. Je geeft antwoord en vraagt ze daarover na te denken. De laatste stap is de uitnodiging om ook te geloven. Dus: durf te vragen, durf te luisteren, durf te denken en durf te geloven.”

Het vraagt ook durf van parochianen. “Onze opdracht is om een evangeliserende Kerk te zijn die eropuit gaat”, aldus Remery. “Ik hoop dat we onze stemmen kunnen laten horen, ook online. Stemmen waarvan mensen zeggen: dit kanaal of deze persoon wil ik graag gaan volgen, want dit gaat over mij en het komt uit een betrouwbare bron. Dat betekent niet dat iedereen op Instagram hoeft, want ieder heeft zijn eigen roeping. Het betekent wel dat we als Kerk een hele belangrijke opdracht hebben. De sleutel is: gewoon beginnen, hard werken, bidden en ruimte laten voor de Heilige Geest. Want het is mogelijk overal mensen te helpen inzien hoe mooi het is om christen te worden.”