Tour of Faith: “Met de woorden van de psalmen kun je bij God terecht”

Catechese door de bisschop over de psalmen, gesprek en gezamenlijk gebed

image

Op zondag 28 februari ging de (online) Tour of Faith over de psalmen. Desiree Bühler, medewerker jongerenpastoraat, opende de bijeenkomst en nodigde de jongeren uit om te vertellen hoe het met ze gaat in coronatijd. Daarna hield bisschop Van den Hende een korte catechese over de psalmen als opmaat tot gesprek.

Het woord psalm komt van het Griekse ‘psalmos’, dat betekent: lied gezongen onder begeleiding van het tokkelen op een snaarinstrument. Het boek van de psalmen kan worden onderverdeeld in vijf verzamelingen, steeds afgesloten met een lofprijzing aan God. Er zijn verschillende psalmsoorten. Een veel voorkomend type is het lof- en danklied. De bisschop noemt onder meer ook de klaag- of smeekpsalmen en de vertrouwenspsalmen.

“In het psalmboek wordt het woord van God tot gebed van de mens”, geeft de bisschop aan (Catechismus van de Katholieke Kerk, n. 2587). “Omdat ze zo verbonden zijn met ons leven als mens, komen de psalmen ook te spreken over teleurstelling, angst, gebrek aan vertrouwen en je schuldig voelen. Met de woorden van de psalmen kun je ook dan bij God terecht en je hoop stellen op zijn nabijheid en liefde.”

Bekijk de videoclip (bericht gaat verder onder de video)

De jongeren zoeken daarna in hun Bijbel of via internet een psalmtekst op die een bijzondere betekenis voor ze heeft. Bijvoorbeeld psalm 139, omdat die aangeeft dat God overal nabij is, waar je ook gaat of staat: “Heer, Gij doorgrondt en Gij kent mij, Gij weet van mijn zitten, mijn opstaan.” Een andere deelnemer komt via een liedtekst uit bij een psalm: Een smekeling zo kom ik tot uw troon (vrije tekstbewerking psalm 119). “Ik moet me er misschien wat meer in verdiepen deze Veertigdagentijd”, zegt weer een ander, “want ik ben er eigenlijk niet zo goed mee bekend.” Niet alle psalmen zijn even makkelijk leesbaar of herkenbaar, geeft de bisschop aan, je moet er vaak wat op kauwen en ze ook herkauwen (‘ruminare’), zoals de monniken in de kloosters doen die elke twee weken alle psalmen bidden.

“Jezus leefde met de psalmen”, zegt de bisschop. “Woorden uit de psalmen keren terug in zijn persoonlijk gebed en in zijn boodschap aan de mensen. Aan het kruis bidt Jezus woorden uit psalm 22: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?’ (Matteus 27, 46). En van Jezus wordt met de woorden uit psalm 118 gezegd, dat Hij de steen is die door de bouwlieden werd verworpen en de hoeksteen werd (Handelingen 4, 11). Ook in de brieven van Paulus komen veel woorden uit de psalmen voor (bijvoorbeeld Romeinen 4, 7-8 of 1 Korintiër 15, 27).” De bisschop benadrukt: “De psalmen mogen onderdeel zijn van je gebedsleven en je geloofswoorden.” De Tour of Faith wordt afgesloten met gezamenlijk gebed en voorbeden.

  • De volgende Tour of Faith vindt plaats op Palmzondag