Inspiratie
Eucharistieviering, catechese en geloofsgesprek
De laatste zondag van het kerkelijk jaar (hoogfeest van Christus Koning) kwamen de bisschop en jongeren samen in Den Haag voor de Tour of Faith. Al vaak was de Tour of Faith te gast bij de blauwe zusters in Den Haag (rectoraat H. Antonius van Padua). Deze keer werd afscheid genomen van de overste van de communiteit. Zuster Maria Nadiya Beznadiynych SSVM heeft binnen haar congregatie een nieuwe missie gekregen in Ierland.
In de eucharistieviering preekt de bisschop over het koningschap van Jezus. “Mijn koningschap is niet van deze wereld”, zegt Jezus in het evangelie (Johannes 18, 33b-37). Bisschop Van den Hende legt uit dat paus Pius XI het feest van Christus Koning in de jaren ‘20 van de vorige eeuw instelde in de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het was een tijd van armoede en economische crisis en internationale spanningen. “De tegenstelling tussen het beeld van koningen en machthebbers in onze wereld en het bescheiden koningschap van Jezus is groot”, zegt de bisschop. “Als heerser van de wereld is Jezus dienstbaar om ons het leven te schenken. Als je wil weten wat vrede is, zegt paus Pius XI, kijk dan naar Jezus die de koning van de vrede is.”
“Vandaag is een moment om ons af te vragen: waardoor laten wij ons leiden? Is dat door macht en aanzien of door wat Jezus van ons vraagt: elkaar dienen, elkaar liefhebben, barmhartigheid en voor elkaar opkomen als mensen in moeilijkheden zijn”, preekt de bisschop. “Jezus is de koning van het hart. Hij heeft geen land zoals koningen en de machthebbers in onze wereld. Hij heeft alleen ons hart. En hoe meer harten zich aansluiten bij het hart van Jezus, bij de liefde van God, hoe groter zijn rijk wordt in onze wereld.”
Na de eucharistieviering komen de jongeren met de bisschop en de zusters samen in de ontmoetingsruimte. Bisschop Van den Hende spreekt daar zuster Nadiya toe. Zij was negen jaar in het bisdom Rotterdam. In de stad Den Haag bieden de zusters gastvrijheid aan vele mensen die er komen voor gebed, een maaltijd en een luisterend oor. De zusters organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren. En zo kennen veel jongeren zuster Nadiya, die ook met de jongeren meereisde naar de Wereldjongerendagen.
“U gaat aan een nieuwe taak beginnen”, zegt de bisschop. “U bent lang in ons bisdom geweest en we willen u daarom een cadeau geven dat verbonden is met ons bisdom.” In het doosje dat de bisschop overhandigt aan zuster Nadiya zit een beeldje van de heilige diaken Laurentius, de patroonheilige van het bisdom Rotterdam. “Het beeldje mag u herinneren aan ons bisdom. En de heilige Laurentius mag voor u een voorspreker zijn op uw nieuwe werkplek.” “Als je voor een nieuwe missie wordt gevraagd”, zegt zuster Nadiya, “komt dit met menselijke moeilijkheden. Je verlaat de plek die je thuis is geworden. Maar het is ook mooi en een kans om iets meer te geven aan Onze Lieve Heer, de Heer van ons hart. Ik neem jullie mee in mijn gebed. En ik bid speciaal voor jullie allemaal die nog jong zijn en op een punt staan waarop je beslissingen neemt in je leven, dat jullie ook Christus als je beste vriend leren kennen en Hem de Heer van je hart laten zijn.”
De catechese en het onderlinge geloofsgesprek daarna gaan over het thema eenzaamheid. “Het gaat best vaak over eenzaamheid als probleem van ook jonge mensen”, zegt de bisschop. “Eenzaamheid heb je als je een gebrek aan verbondenheid ervaart met andere mensen. Dat kan gaan om sociale eenzaamheid, als je weinig sociale contacten hebt. En het kan zijn emotionele eenzaamheid, als je misschien wel veel contact hebt maar zonder de nodige diepgang. De mens is niet gemaakt om geïsoleerd te leven, zegt de sociale leer van de Kerk. Het is goed om er als gelovige mensen bij deze Tour of Faith een keer over te praten.”
De bisschop vertelt over de eenzaamheid die Jezus heeft gekend. “Jezus is Gods Zoon, maar Hij is ook waarlijk mens en heeft grote eenzaamheid ervaren”, aldus de bisschop. Hij wijst op twee bijzondere momenten. Het eerste is als Jezus in de Hof van Olijven is voor Hij wordt gearresteerd. Hij is angstig en alleen, want de leerlingen zijn in slaap gevallen. Het andere moment is wanneer Jezus aan het kruis hangt te sterven en mensen Hem bespotten. “‘Mijn God waarom hebt Gij Mij verlaten?’ zegt Jezus dan met woorden uit psalm 22.
De bisschop gaat in op eenzaamheid en alleen zijn. “Het laatste is nodig om ook tijd te hebben om in gebed je hart te openen voor God en te weten dat je de opdracht om het evangelie te verspreiden niet alleen op eigen kracht hoeft te doen.” Jezus zocht die momenten bewust op, legt de bisschop uit, kloosterlingen doen het en het is voor elke gelovige belangrijk.
Ook de DOCAT over de sociale leer van de Kerk gaat in op eenzaamheid en de kracht van de kleine gemeenschap en vriendschap om elkaar te versterken in het geloof (p. 284-285). Bisschop Van den Hende: “Je hoeft niet alleen te staan in je engagement, wanneer je gelooft in de dingen die je doet vanuit je commitment voor het evangelie, als je gaat voor de gerechtigheid en de vrede.”
Na de catechese gaan de jongeren in gesprek aan de hand van enkele vragen. Zoek je momenten om alleen te zijn met God? Wat doe je als je iemand ziet die misschien eenzaam is? Heb je zelf momenten dat je eenzaam bent en wanneer? Klopt het dat eenzaamheid onder jongeren een groot probleem is?
In de terugkoppeling zegt een van de groepen dat ze inderdaad momenten zoeken door de week om alleen te zijn met God. In een andere groep is besproken dat het best moeilijk is om stilte op te zoeken: “Alles is zo druk en eigenlijk gaat alles constant aan je voorbij. Wanneer neem je echt de tijd na te denken: Hoe ben ik bezig? Wat heb ik de afgelopen maanden gedaan en hoe wil ik verder? Wat vraagt God van mij in dat opzicht?” Een andere groep geeft aan dat sociale media mensen kunnen versterken in hun eenzaamheid: “Het is daardoor best wel moeilijk om iemand te bereiken die eenzaam is.” Weer een andere groep geeft aan dat ze zich wel eenzaam kunnen voelen te midden van anderen: “Onze vrienden zijn vaak niet gelovig en dan kun je dingen vanuit je geloof niet met hen bespreken, of alleen oppervlakkig en er niet diep op ingaan. Daarom zijn bijeenkomsten waarop je andere katholieke jongeren ontmoet fijn.”
De Tour of Faith wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waarvoor de zusters eten hebben klaargemaakt en ook de jongeren eten hebben meegebracht.
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.