Pelgrimage naar de Sint Pieter en eucharistieviering
Foto’s: Ramon Mangold
Op dinsdag 29 april gingen de Rotterdamse deelnemers aan de landelijke Romebedevaart samen met alle andere Nederlandse pelgrims door de heilige deur van de Sint Pieter. Daarna vierden ze daar samen de eucharistie. Kardinaal Eijk was hoofdcelebrant in de viering en verzorgde de homilie. De kardinaal noemde deze dag “het hoogtepunt van onze bedevaart in het Heilig Jaar.” Hij dankte mevrouw Ruigrok, de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, voor haar aanwezigheid bij de eucharistieviering.
Voorafgaand aan de viering verzamelen de 1100 Nederlandse pelgrims zich om 11.00 uur aan het begin van de Via della Conciliazione, om vandaar naar de Sint Pieter te lopen en door de heilige deur te gaan. Het kruisbeeld gaat voorop, gevolgd door kardinaal Eijk en de andere aanwezige bisschoppen, de jongeren, de gezinnen en vervolgens alle andere pelgrims uit de Nederlandse bisdommen. Tijdens deze tocht wordt gebeden, slechts onderbroken door een (langdurige) security check.
In zijn preek zegt kardinaal Eijk dat wij geloven in de verrijzenis van Jezus uit het graf, drie dagen na zijn kruisdood. “Wij geloven niet dat de dood en het graf het einde zijn van alles. Wij bestaan, vanaf het moment dat we zijn verwekt, voor altijd. Na de dood gaat onze ziel, als we Jezus gevolgd zijn, naar het huis van de Vader. Wij zien daar God van aangezicht tot aangezicht.” En hij benadrukt: “In het eeuwige leven en in de verrijzenis ligt de meest fundamentele bron voor de hoop die wij als christenen hebben.”
“U had uiteraard gehoopt paus Franciscus te ontmoeten en te horen, zoals in 2016 wel het geval was bij het vorige Heilig Jaar”, zegt de kardinaal. Hij roept op om niet bij de gedachte te blijven staan van een schaduw die over deze bedevaart is gevallen. “Op Eerste Paasdag verscheen de paus voor het laatst op het balkon om ons een Zalig Pasen te wensen. Met de wens Zalig Pasen wordt het verlangen geuit dat ook wij door de verrijzenis van Christus tot het eeuwig leven en de verrijzenis worden gebracht.”
“Dit werd ons toegewenst door een stervende paus. Een stervende paus gaf ons zijn laatste zegen ‘Urbi et Orbi’, dat wil zeggen aan de stad Rome en aan de wereld, dus ook aan ons. […] De paus leefde, was ziek en stierf in de hoop op Christus, de onwankelbare rots, waarop ons leven als christenen is gebouwd. De hoop waarvan hij zelf meermaals zei dat die nooit teleurstelt.”
Na de eucharistieviering in de Sint Pieter was er gelegenheid om de Sint Pieter te bezichtigen. Bisschop Van den Hende at ’s avonds, samen met de andere bisschoppen die deelnemen aan de bedevaart, mee met de jongeren in het pension van de paters Teatijnen, in het centrum van Rome. De jongeren en de bisschoppen maakten daarna in groepen nog een wandeling door de stad.
(Bron: aartsbisdom.nl)