Inspiratie
Parochiepriester Johannes Maria Vianney is patroonheilige van de priesters
Johannes Maria Vianney (1786-1859) was pastoor van het Franse dorpje Ars, een klein dorpje in de buurt van Lyon. Zijn preken waren direct, eenvoudig te begrijpen en aanstekelijk en hij werd een populaire biechtvader. In 1925 werd hij door paus Pius XI heilig verklaard. Op 4 augustus viert de Kerk zijn feestdag. De pastoor van Ars was parochiepriester en is patroonheilige van de priesters. In het Jaar van de Priester (2009) werd in Nederland een gebed verspreid om de voorspraak van de heilige pastoor van Ars. Parochiepriester Wim Bakker (parochie HH. Maria en Jozef) bidt het elke dag voor roepingen.
U bidt dagelijks voor roepingen. Hoe doet u dat?
Dat begon toen ik twaalf was. Ik was in die tijd misdienaar. Toen ik het sacrament van het vormsel ontving heb ik een kort gesprek gehad met de pastoor van mijn parochie. Hij gaf mij een kort gebed mee om te bidden met het oog op mijn eigen toekomst. Want ik had tegen hem gezegd dat ik wel priester wilde worden. Het gebed dat hij mij gaf was: Heer, laat uit mij groeien wat U graag wil. Toen durfde ik mijn talenten toe te vertrouwen aan God. Zo heb ik vanaf mijn twaalfde dagelijks een moment ruimte gegeven aan God, dat Hij een beroep op mij mocht doen en om mij het goede te laten doen op mijn weg. Door mijn gebed gaf ik Hem de kans om het in mij te laten groeien. Bidden is je hart uitspreken tot God in vertrouwen en dat was wat ik deed.
Toen ik in 1983 priester ben gewijd, ben ik met dat roepingengebed gestopt en stond voortaan het vertrouwvol gebed van Jezus centraal in mijn gebed: alles is Mij door mijn Vader in handen gegeven (Matteüs 11, 27). In mijn leven de Heer navolgend, sprak ik in mijn gebed het vertrouwen in God de Vader uit, dat God je iets toevertrouwt waarmee je aan de slag, aan het werk kunt gaan. Dat geldt niet alleen voor de priesters, maar voor iedereen. Ik merkte ook dat het gold voor de mensen die ik ontmoette: ook die werden aan mijn zorg toevertrouwd door God.
Je roeping waarmaken gaat met vallen en opstaan. Dat zien we ook bij Petrus, die Jezus tot driemaal toe had verloochend toen de haan kraaide (Johannes 18, 27). Als Jezus na zijn dood en verrijzenis aan de leerlingen verschijnt bij het meer van Tiberias, vraagt Hij drie keer aan Petrus: heb je Mij lief? En dan zegt Petrus: Heer, Gij weet alles: Gij weet dat ik U liefheb (Johannes 21, 17). Wat een gebed voor roepingen authentiek maakt, is dat je erop vertrouwt dat de Heer je leven kent en dat Hij jou liefheeft, ook al schiet jij zelf tekort.
Die zin ‘Gij weet dat ik U liefheb’ heb ik ook bij mijn 25-jarig priesterjubileum gebruikt. Het gebed uit dankbaarheid was eigenlijk ook een roepingengebed, waarin we hebben gebeden: geef allen die om U geven de moed, de kracht en de liefde om echt van mensen te houden in uw Geest en blijf te midden van hen steeds weer jonge mensen roepen om binnen de kerkgemeenschap ware herders, goede priesters te zijn in navolging van de Goede Herder Jezus Christus.
Zo neemt u als parochiepriester de mensen mee in het bidden voor roepingen?
Ja, ik deel het met de mensen. Ik geef hun mee dat ze het gebed ook met elkaar verder mogen bidden.
Hoe bidt u nu voor roepingen?
Het gebed voor roepingen dat ik elke dag bid is uit 2009. Paus Benedictus XVI riep toen een Jaar van de Priester uit. Het was 150 jaar na het overlijden van de pastoor van Ars en in Nederland werd een gebed verspreid om de voorspraak van hem. Vanaf de dag dat ik dat gebed in handen kreeg, bid ik het iedere dag.
Het begint met ‘Heer God en Vader, in dit Jaar van de Priester’ maar dat laatste laat ik dan weg. En waar het gaat om priesters zeg ik ook vaak ‘diakens en religieuzen’. De laatste zin is dat priesters, naar het voorbeeld van de heilige Pastoor van Ars, in de wereld van vandaag Christus’ boden van hoop, van verzoening en van vrede mogen zijn. Dat vind ik mooi. Er klinkt het ‘pelgrims van hoop’ van het komende Heilig Jaar in door, en ook: je hart geven om verzoening mogelijk te maken, denk aan het Heilig Jaar van Barmhartigheid van 2016, en vrede. En we weten hoe actueel dat is.
Iedere christen mag, vanuit wijding of toewijding, zo’n bode van hoop, verzoening en vrede zijn. Aan het eind van het gebed kun je zelf een intentie invullen. Daar bid ik altijd voor de stafleden en voor de priester- en diakenstudenten van Vronesteyn, op voorspraak van de heilige Pastoor van Ars. Ik ben blij dat er in het bisdom een huis als Vronesteyn is, waar mannen die hun roeping tot het priesterschap of diaconaat willen onderzoeken terecht kunnen in de opleiding en ook in het nieuwe “Kom en zie-jaar”, waar de studenten ondersteund worden door het gebed van mensen en ook door de bijdragen die mensen geven als financiële ondersteuning voor de vorming en opleiding tot priester of diaken.
Hoe bijzonder is de pastoor van Ars?
Ik ben drie keer in Ars geweest. Het is een klein dorpje waar hij 41 jaar parochiepriester is geweest. Een mooi verhaal gaat over de allereerste keer dat hij op weg was naar de parochie. Het was een dorpje van niets en hij zocht de weg. Het was mistig en hij liep daar met zijn koffertje, maar hij wist niet precies waar het lag. Toen kwam hij een jongetje tegen en zei: als jij mij de weg naar Ars wijst dan wijs ik jou de weg naar de hemel.
De pastoor van Ars was een heilige man en ook een hartelijke man die vriendschappelijk met de mensen om wilde gaan. En hij was vooral barmhartig, met name van God uit in het sacrament van boete en verzoening. Hij was hartelijk van God uit. De eerste jaren moesten de mensen niets van hem hebben. Ze vonden hem maar een zonderlinge man. Bovendien was het in de tijd na de Franse Revolutie en was lang niet iedereen de Kerk goedgezind. Tegenwoordig kun je je ook een beetje een zonderling voelen als je op weg bent naar zoiets specifieks in de Kerk als priester of diaken, of ook als gelovige. Maar de pastoor van Ars was authentiek. De mensen maakten hem belachelijk, maar hij bleef evenwichtig. En op een gegeven moment werden ze nieuwsgierig. En zo heeft hij veel goeds kunnen doen voor de mensen en zich zeker ook om de behoeftigen bekommerd.
Heer God en Vader,
[in dit Jaar van de Priester / vandaag]
vragen wij u om in het innerlijk van iedere priester [en diaken en religieus]
een edelmoedige herleving op te wekken van de idealen
van volledige overgave aan Christus en zijn Kerk,
die het denken en handelen
van de heilige Pastoor van Ars bepaalden.
Met zijn vurige gebedsleven
en zijn hartstochtelijke liefde tot de gekruisigde Jezus
voedde Johannes Maria Vianney zijn dagelijkse
onvoorwaardelijke overgave aan God en aan de Kerk.
Moge zijn voorbeeld de priesters bewegen
tot dat getuigenis van eenheid met de bisschop,
met elkaar en met de leken,
dat vandaag even nodig is als altijd.
Wij bidden dat de priesters,
op wie Christus zozeer rekent,
naar het voorbeeld van de heilige Pastoor van Ars,
in de wereld van vandaag
zijn boden van hoop, van verzoening en van vrede zijn.
Wij bidden hier om … (zelf intentie invullen)
op voorspraak van de heilige Pastoor van Ars
En In de naam van Jezus onze Heer.
Amen.
Onze Vader…
Wees gegroet…
Eer aan de Vader…
Heilige Johannes Maria Vianney, bid voor ons.
(Gebed in het Jaar van de Priester, 2009)
Vronesteyn leidt mannen op die als priester of diaken hun leven willen geven voor de opbouw van de parochies in het bisdom Rotterdam. Bid mee voor roepingen en steun Vronesteyn via IBAN NL29 INGB 0000 3656 73 of eenvoudig en vertrouwd via iDeal met onderstaand formulier.
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.