Parochiebestuurders en PCI-bestuurders informeren zich over risico’s en verzekeringen
Aureel van Wersch van het economaat heet welkom. (Foto: Bisdom Rotterdam)
Ongeveer 30 bestuurders van parochies en PCI’en komen op woensdag 2 mei samen om zich te informeren over het verzekeren van risico’s. In parochieel centrum ‘De Kapelaan’ vertelt Dennis Spaen van Donatus over bewustwording, het opsporen en inventariseren van risico’s, over preventie en verzekeren.
Aureel van Wersch van het economaat van het bisdom Rotterdam heet Donatus en de deelnemers welkom. De aanleiding voor de bijeenkomst waren vragen die parochies en PCI’en met enige regelmaat aan het bisdom stellen: Zijn onze vrijwilligers verzekerd? Zijn parochiebestuurders verzekerd? Hoe kunnen we de kerkgebouwen verzekeren? Aureel van Wersch: “Dat zijn belangrijke vragen om over te spreken. Als het gaat om het verzekeren van kerkgebouwen, kan een parochie er bijvoorbeeld voor kiezen om niet de volledige herbouwwaarde van een kerk te verzekeren. Denk vanuit wat je nodig hebt en welk risico je kunt dragen.”
Daarvan geeft Dennis Spaen in de loop van de avond nog enkele voorbeelden. Wanneer een parochie door kerksluiting voldoende liturgisch vaatwerk heeft om het verlies van bijvoorbeeld een kelk op te vangen, kun je je afvragen of je die voor zijn volledige waarde moet verzekeren. “Verzekeren voorkomt geen schade, maar beperkt alleen de gevolgen”, vertelt Dennis Spaen. “Welke gevolgen kun je dragen, en welke niet of alleen met veel moeite?”
De vertegenwoordiger van Donatus spreekt over verschillende soorten risico’s, waaronder materiële risico’s en aansprakelijkheidsrisico’s. Een aantal belangrijke zaken zijn via het Economencollege van de Nederlandse bisdommen collectief geregeld voor parochies. Bijvoorbeeld de verzekering van schade aan grafmonumenten, wanneer er bijvoorbeeld door een storm beschadigingen zijn. En vrijwilligers die voor de parochie actief zijn, zijn verzekerd voor het vrijwilligerswerk dat ze in opdracht van het parochiebestuur doen. In aanvulling daarop kunnen parochies en PCI’en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Er is ruimte voor het stellen van vragen en voor uitwisseling van kennis en ervaringen. Over de bisschoppelijke machtiging die je als parochie nodig hebt wanneer je een kerkgebouw wil verkopen en zonder welke een koopakte niet geldig is. Over milieuschade en hoe je die als parochie kunt verzekeren, hoe duur de verzekering is en wat de verzekerde waarde is. Aan het eind van de avond blikt Aureel van Wersch terug op een geslaagde avond: “Het doel van de bijeenkomst, namelijk het bewust worden van risico’s en de mogelijkheden om nadelige gevolgen te beperken, is zeker bereikt.”